Με κίνδυνο διαβήτη συνδέεται η συχνή χρήση αντιβιοτικών

antiv640
antiv640

Η επανειλημμένη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στη Βρετανία, και ανακάλυψαν ότι σε όσους είχαν συνταγογραφηθεί τουλάχιστον 2 κύκλοι 4 ειδών αντιβιοτικών- πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες, μακρολίδες και κινολόνες- οι πιθανότητες για διαβήτη ήταν αυξημένες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος διαβήτη αυξανόταν σε συνάρτηση με τον αριθμό των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν. Δυο έως 5 κύκλοι πενικιλίνης αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 8%, ενώ περισσότεροι από 5 αύξαναν τον κίνδυνο κατά 23%. Δυο έως πέντε γύροι κινολονών αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 15% και περισσότεροι από 5, κατά 37%.
Ο υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη σε σχέση με τα αντιβιοτικά εντοπίστηκε μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η καρδιοπάθεια και λοιμώξεις.
Ο ερευνητής Dr. Yu-Xiao Yang, του University of Pennsylvania, δήλωσε ότι ενώ η έρευνα δεν δείχνει αιτιατή σχέση, πιστεύει ότι τα μεταβαλλόμενα επίπεδα και η ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ αντιβιοτικών και κινδύνου για διαβήτη.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Ben Boursi, βακτήρια του εντέρου έχει υποδειχτεί πως επηρεάζουν τους μηχανισμούς πίσω από την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη, σε μοντέλα σε ζώα και ανθρώπους.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να αλλάξουν το πεπτικό οικοσύστημα. Δυο ειδικοί συμφώνησαν ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και ότι αξίζει να γίνει περαιτέρω έρευνα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “European Journal of Endocrinology“.
Πηγή: iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Κραυγή αγωνίας για τη χορήγηση φαρμάκων σε διαβητικούς!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη κρούει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσει η χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους με πίστωση, εξαιτίας των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς.