Νέα μελέτη φέρνει στο φως συνδυασμό φαρμάκων που προκαλούν αναπαραγωγή των βήτα κυττάρων χωρίς να επηρεάζουν άλλα κύτταρα του οργανισμού

Νέα μελέτη φέρνει στο φως συνδυασμό φαρμάκων που προκαλούν αναπαραγωγή των βήτα κυττάρων χωρίς να επηρεάζουν άλλα κύτταρα του οργανισμού
Νέα μελέτη φέρνει στο φως συνδυασμό φαρμάκων που προκαλούν αναπαραγωγή των βήτα κυττάρων χωρίς να επηρεάζουν άλλα κύτταρα του οργανισμού

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν έναν νέα συνδυασμό φαρμάκων που προκαλεί τον μεγαλύτερο ρυθμό αναπαραγωγής ανθρώπινων βήτα κυττάρων που έχει παρατηρηθεί ποτέ, χωρίς να βλάπτουν τα περισσότερα άλλα κύτταρα του σώματος. Οι ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ικανότητας του σώματος να παράγει ινσουλίνη.
Ο ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπαραγωγή των βήτα κυττάρων και ο άλλος ήδη χρησιμοποιείται ευρέως σε ανθρώπους με διαβήτη. Σε συνδυασμό, επέφεραν αναπαραγωγή των βήτα κυττάρων με ρυθμό 5% με 6% την ημέρα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο online επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.
Ο Andrew Stewart, MD, Διευθυντής του Ινστιτούτου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό του Πανεπιστημίου του Mount Sinai και κύριος συντάκτης της έρευνας, είπε ότι: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων γιατί καταφέραμε για πρώτη φορά στην ιστορία να δούμε έναν ρυθμό αναπαραγωγής ανθρώπινων βήτα κυττάρων που είναι ικανός να προκαλέσει την αναπλήρωση των βήτα κυττάρων σε ανθρώπους με διαβήτη”.
Σύμφωνα με τον Dr. Stewart, κανένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση του διαβήτη δεν μπορεί να προκαλέσει την αναπαραγωγή των βήτα κυττάρων.
To 2015, o Dr. Stewart και η ομάδα του, δημοσίευσαν στο Nature Medicine μια μελέτη που αποδείκνυε ότι η harmine (ένα φάρμακο που εμποδίζει την διπλής ειδικότητας, ρυθμιζόμενης από τυροσίνη, κινάση 1Α (DYRK1A)) προκαλεί πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων βήτα κυττάρων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής, οι ερευνητές αντικατέστησαν τα βήτα κύτταρα διαβητικών ποντικιών με ανθρώπινα βήτα κύτταρα. Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι η θεραπεία με harmine οδήγησε σε σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και αναπαραγωγή των ανθρώπινων βήτα κυττάρων. Η ανακάλυψη αυτή ήταν πολύ σημαντική, ωστόσο ο ρυθμός αναπαραγωγής δεν ήταν επαρκής ώστε να αναπληρωθούν τα βήτα κύτταρα σε ανθρώπους με διαβήτη.
Η πρόσφατη μελέτη βασίστηκε σε μια παλαιότερη που διεξήχθηκε από τον Dr. Stewart και την ομάδα του και δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism τον Δεκέμβριο του 2018. Τότε, είχε γίνει η ανακάλυψη ότι οι αναστολείς DYRK1A σε συνδυασμό με άλλο ένα φάρμακο που αναστέλλει τα μέλη της υπεροικογένειας του μεταμορφωτικού αυξητικού παράγοντα βήτα (TGFβSF) (γνωστή ως οικογένεια πρωτεϊνών που επιτελούν διάφορες βιολογικές διεργασίες όπως η ανάπτυξη, η εξέλιξη, η ομοιόσταση των ιστών και το ανοσοποιητικό σύστημα) θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναπαραγωγή των βήτα κυττάρων με ρυθμό 5% με 8% ημερησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Stewart, αυτό το φάρμακο είναι πιθανό ότι θα είχε τέτοιες παρενέργειες σε άλλα όργανα του σώματος που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κλινικά.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και έχει τίτλο “Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 συνεργούν με αναστολείς DYRK1A ώστε να ενισχύσουν την αναπαραγωγή λειτουργικών ανθρώπινων βήτα κυττάρων”, ο Dr. Stewart και η ομάδα του συνδύασαν αναστολείς DYRK1A, όπως η harmine, με μια τάξη φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές GLP1R, που στοχεύουν τα βήτα κύτταρα και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως από άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι ο συνδυασμός της harmine (η οποιουδήποτε αναστολέα DYRK1A) με οποιοδήποτε από τα φάρμακα αγωνιστών GLP1R που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, προκαλεί αναπαραγωγή ανθρώπινων βήτα κυττάρων σε μεγάλο βαθμό χωρίς να επηρεάζει σημαντικά τα υπόλοιπα κύτταρα.
Η έρευνα προήλθε από τη διδακτορική διατριβή της τελειόφοιτου της Ιατρικής Σχολής Icahn, Courtney Ackeifi, που τώρα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην ομάδα του Dr. Stewart και πρώτη συντάκτρια της μελέτης, στα πλαίσια της οποίας διερευνήθηκε ένα ευρύ φάσμα πιθανών συνδυασμών φαρμάκων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ιδιότητες της harmine.
Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν μακροχρόνιες έρευνες σε ζώα στα οποία θα μεταμοσχευθούν ανθρώπινα βήτα κύτταρα, ώστε να διαπιστωθεί αν επηρεάζονται άλλα κύτταρα ή όργανα του σώματος από τον νέο συνδυασμό φαρμάκων.
Πηγή: Medical Xpress

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό και ένταξη στις ευπαθείς ομάδες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ζήτησε ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας
Περισσότερα

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό και ένταξη στις ευπαθείς ομάδες για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ζήτησε ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας

Ερώτηση σχετικά με την προστασία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό, απεύθυνε στη Βουλή…