Πνευμονία σε ασθενείς με διαβήτη και ανάγκη εμβολιασμού

πνευμονία διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής των ασθενών από πνευμονία για τη θεραπεία της οποίας χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η μακροχρόνια κακή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος σε διαβητικούς ασθενείς όπως μαρτυρείται από τα αυξημένα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες των διαβητικών ασθενών να εισαχθούν σε νοσοκομείο λόγω πνευμονίας.
Σε ασθενείς που πάσχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από σακχαρώδη διαβήτη, ο εμβολιασμός εναντίον των κοινών μολυσματικών παραγόντων που προκαλούν πνευμονία όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο ιός της γρίπης, μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέπει σημαντικό αριθμό πνευμονιών.
Ωστόσο ο καλός έλεγχος της γλυκόζης αίματος στους διαβητικούς ασθενείς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της πνευμονίας και των άλλων επιπλοκών του διαβήτη.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από πληθυσμιακή έρευνα στη Δανία. Αναλύθηκαν τα στοιχεία από 34.239 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για πνευμονία και από 342.390 άτομα του γενικού πληθυσμού που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.
Η ανάλυση των εν λόγω στοιχείων έδειξε ότι:
1. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πνευμονία και να εισαχθούν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη
2. Ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω πνευμονίας ήταν 4,4 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 1,2 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη
3. Σε άτομα που έπασχαν με διαβήτη για 10 χρόνια ή περισσότερο, ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω πνευμονίας ήταν 37% μεγαλύτερος σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη
4. Όσο περισσότερα χρόνια έπασχε ένας ασθενής από διαβήτη και όσο χειρότερη ήταν η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος του, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος εισαγωγής του σε νοσοκομείο για πνευμονία
5. Σε διαβητικούς ασθενείς με επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C) 9% ή ψηλότερα ο κίνδυνος για εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω πνευμονίας αυξανόταν κατά 60%. Σε διαβητικούς με επίπεδα HbA1C χαμηλότερα από 7% ο εν λόγω κίνδυνος ήταν κατά 22% αυξημένος συγκριτικά με τους μη διαβητικούς
Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενες εργασίες που είχαν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής πνευμονίας που μπορεί να απειλεί τη ζωή.
Η πνευμονία είναι μια σοβαρή ασθένεια για όλους. Όμως για τους διαβητικούς, ιδιαίτερα αυτούς που πάσχουν για πολλά χρόνια από τη νόσο ή που δεν πετυχαίνουν ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, οι κίνδυνοι της πνευμονίας είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Το εμβόλιο κατά του πνευμονόκοκκου είναι ασφαλές. Εκτός από την προστασία που προσφέρει από την πνευμονία, προσφέρει και προστασία από άλλες μολύνσεις που είναι σε θέση να προκαλεί το εν λόγω μικρόβιο.
Το εμβόλιο κατα του ιού γρίπης είναι επίσης ασφαλές. Είναι σε θέση να αποτρέπει ουσιαστικά την πιθανότητα πνευμονίας που παρουσιάζεται σε ασθενείς που πάσχουν από γρίπη.
Συνοπτικά θα συγκρατήσουμε ότι οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να συμμορφώνονται προς τις οδηγίες των γιατρών και άλλων θεραπευτών τους με στόχο την καλή ρύθμιση του ζαχάρου αίματος και διατήρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάτω από 7%.
Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός εναντίον του πνευμονιόκοκκου και του ιού της γρίπης μπορούν να προλαμβάνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο σοβαρής πνευμονίας που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και πιθανόν να θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Πηγή: https://medlook.net/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Ρύθμιση βάρους και σακχαρώδης διαβήτης, μια αμφίδρομη σχέση

O Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζάνειου Νοσοκομείου μελετά την, εξαιρετικά σημαντική, σύνδεση του βάρους με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, γεγονός που απασχολεί πολλούς ασθενείς που επιβάλλεται να ελέγχουν δια βίου το βάρος τους.