Νέα μελέτη εξέτασε το τεχνητό πάγκρεας σε σχέση με αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics ρίχνει φως στη σχέση των επιπέδων γλυκόζης και του εμμηνορροϊκού κύκλου

Σε μια μικρή ομάδα γυναικών με διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούσαν σύστημα τεχνητού παγκρέατος, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι δεν συνδέονταν με αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics.

Τα συστήματα τεχνητού παγκρέατος — επίσης γνωστά ως συστήματα παροχής ινσουλίνης κλειστού βρόχου — είναι ένας συνδυασμός αντλίας ινσουλίνης και συστήματος συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) που επικοινωνούν μεταξύ τους, με στόχο την απρόσκοπτη παροχή ινσουλίνης με βάση τις ανάγκες του σώματος. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο υπολογιστή για να προβλέψουν πού κατευθύνονται τα επίπεδα γλυκόζης ενός ατόμου, προβλέποντας τυχόν προσαρμογές στην παροχή ινσουλίνης που μπορεί να χρειαστούν.

Αυτήν τη στιγμή, τα αυτοματοποιημένα συστήματα χορήγησης ινσουλίνης διατίθενται στο εμπόριο στους καταναλωτές ως συστήματα υβριδικού κλειστού βρόχου (HCL), καθώς αναλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία των εργασιών παροχής ινσουλίνης, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν τη συμβολή των χρηστών. Επί του παρόντος, τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόχου έχουν ως επί το πλείστον προσανατολισμό στην αυτόματη προσαρμογή των βασικών επιπέδων ινσουλίνης, καθώς ο συνδυασμός του αισθητήρα CGM και της ινσουλίνης που χρησιμοποιούν δεν μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στη γλυκόζη αίματος κατά το γεύμα και να παραδώσει ινσουλίνη για να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα αρκετά γρήγορα.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες εξακολουθούν να πρέπει να προγραμματίζουν χειροκίνητα δόσεις ινσουλίνης κατά το γεύμα, με βάση την περιεκτικότητα του γεύματός τους σε υδατάνθρακες και άλλους παράγοντες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εν εξελίξει ερευνητικά έργα που στοχεύουν επίσης στην ανάπτυξη συστημάτων πλήρως κλειστού βρόχου. Αυτές οι μελέτες συνήθως εγγράφουν μικρούς αριθμούς συμμετεχόντων με διαβήτη τύπου 1 για να εξετάσουν πόσοι διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και την παροχή ινσουλίνης.

Όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν να συλλέξουν οι ερευνητές σχετικά με παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες του σώματος σε ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τόσο πιο ανταποκρινόμενο και ακριβές είναι κάθε σύστημα πλήρως κλειστού βρόχου. Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ειδικά να εξετάσουν πώς οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των γυναικών μπορεί να επηρεάσουν τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη.

Όπως σημειώθηκε σε άρθρο της Healio για τη μελέτη, μια ομάδα 16 γυναικών με έμμηνο ρύση με τύπο 1 και μέση ηλικία τα 31 συμμετείχε στην έρευνα. Οι συμμετέχουσες χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή παρακολούθησης στα τηλέφωνά τους για να καταγράψουν όλες τις φάσεις του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Για ένα υβριδικό σύστημα κλειστού βρόχου, χρησιμοποίησαν μια αντλία ινσουλίνης Tandem t:slim X2 με τεχνολογία Control-IQ (ιδιόκτητος αλγόριθμος) και ένα σύστημα Dexcom G6 CGM. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των συμμετεχουσών τόσο με τις μετρήσεις CGM όσο και με την παροχή ινσουλίνης κατά μέσο όρο 145 ημερών ανά συμμετέχουσα, καλύπτοντας κατά μέσο όρο έξι εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Σχετικά σταθερός έλεγχος γλυκόζης σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχουσες είχαν ένα μέσο επίπεδο γλυκόζης 24 ωρών 165 mg/dl κατά τη διάρκεια της ωχρινικής τους φάσης – τη φάση που διαρκεί από την ωορρηξία μέχρι την έναρξη της εμμήνου ρύσεώς τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, οι συμμετέχουσες είχαν ένα μέσο επίπεδο γλυκόζης 24 ωρών 161 mg/dl και κατά το υπόλοιπο του κύκλου τους είχαν μέσο ημερήσιο επίπεδο γλυκόζης 159 mg/dl. Ο μέσος χρόνος που δαπανήθηκε στο εύρος γλυκόζης στόχου ήταν 67% για την ωχρινική φάση, 69% για την εμμηνορροϊκή φάση και 69% για το υπόλοιπο του κύκλου.

Η παροχή ινσουλίνης επίσης δεν άλλαξε πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με μια μέση βασική συχνότητα 0,28 U/kg και στις τρεις φάσεις. Οι διάμεσοι ημερήσιοι ρυθμοί βλωμού ινσουλίνης ήταν 0,31 U/kg κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης και 0,29 U/kg τόσο κατά την εμμηνορροϊκή φάση όσο και στο υπόλοιπο του κύκλου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο σχετικά σταθερός έλεγχος της γλυκόζης που είχαν οι συμμετέχουσες στη μελέτη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου δεν ταιριάζει με τις πραγματικές εμπειρίες πολλών γυναικών με διαβήτη τύπου 1, οι οποίες μερικές φορές εμφανίζουν διαταραχές στην ευαισθησία στην ινσουλίνη που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Υπέθεσαν ότι η αυτοματοποιημένη βασική παροχή ινσουλίνης που έλαβαν οι συμμετέχουσες στη μελέτη θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για αυτή τη διαφορά – που σημαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν μεγάλες αλλαγές στην ευαισθησία στην ινσουλίνη που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, έγραψαν, για να εξεταστεί ο αντίκτυπος ενός υβριδικού συστήματος κλειστού βρόχου ειδικά σε γυναίκες που αναφέρουν μεγάλες διαφορές στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Διαβάστε ακόμα: Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο και το διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ομάδα ερευνητών του Cambridge δοκίμασε το τεχνητό πάγκρεας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Τεχνητό πάγκρεας με δύο ορμόνες είναι το επόμενο βήμα στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Θα πρέπει το τεχνητό πάγκρεας να περιλαμβάνει τη χορήγηση γλυκαγόνου; Συζήτηση επί του θέματος στο 80ο συνέδριο της ADA – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
35
Shares
Σχετικά άρθρα