Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας: ποσοστό 8-10% του γενικού πληθυσµού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, νόσο που έχει υψηλότερο επιπολασµό (συχνότητα εµφάνισης) στο δυτικό κόσµο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και αυτό αποτελεί µια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου µε το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωµατικής άσκησης.
Σύµφωνα µε στοιχεία του ΠΟΥ, εκτιµάται ότι το 2014 το 9% των ενηλίκων (18 ετών και άνω) είχαν διαβήτη, το 2012 περίπου 1,5 εκατοµµύρια θάνατοι προκλήθηκαν άµεσα από Σακχαρώδη ∆ιαβήτη και περισσότερο από το 80% των θανάτων από διαβήτη συµβαίνουν σε χώρες χαµηλού και µεσαίου εισοδήµατος. Ο Π.Ο.Υ. προβλέπει ότι ο Σακχαρώδης ∆ιαβήτης θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030.
Με αφορμή την Παγκόσµια Ηµέρα Υγείας (7 Απριλίου), ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (Π.Ο.Υ.) για το έτος 2016 θέτει ως θέµα το Σακχαρώδη ∆ιαβήτη. Πρόκειται για μια µη µεταδοτική ασθένεια που αφορά εκατοµµύρια ανθρώπων σε παγκόσµιο επίπεδο, κυρίως σε χαµηλού και µεσαίου εισοδήµατος χώρες. Ο Σακχαρώδης ∆ιαβήτης είναι µεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίµα (υπεργλυκαιµία) και από διαταραχή, του µεταβολισµού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε απόλυτη (τύπου 1 διαβήτης) ή σχετική (τύπου 2 διαβήτης) έλλειψη ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι ορµόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη µεταφορά της γλυκόζης που λαµβάνεται από τις τροφές, µέσα στα κύτταρα.
Η αποτελεσµατική διαχείριση του Σακχαρώδη ∆ιαβήτη, απαιτεί προσεκτικό έλεγχο των τιµών γλυκόζης του αίµατος γιατί χωρίς την κατάλληλη αντιµετώπιση σχετίζεται µε µακροχρόνιες βλάβες στο σώµα και µε την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Στις βραχυπρόθεσµες και µακροπρόθεσµες επιπλοκές του διαβήτη περιλαµβάνονται η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια και η αµφιβληστροειδοπάθεια.
Πηγή: http://www.healthview.gr/
Σχετικά άρθρα
Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην Καβάλα, στις 10/12
Στον Δήμο Καβάλας δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα από την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους
Η…Γλυκιά Ελπίδα που φέρνει ο καινούριος χρόνος για εμάς!
Ένα γράμμα Aπό το Glykouli.Gr Προς Γιατρούς, Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Επαγγελματίες Υγείας κ.ο.κ. Ένα από αυτά, τα κοντινά της…
Καινουργια έρευνα υπόσχεται ότι στο μέλλον θα μπορούμε να τρώμε χωρίς να παχαίνουμε
Τέλος στις εξαντλητικές δίαιτες έρχεται να βάλει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Flinders. Ήρθε η ώρα να τρώμε ό,τι…