Με ένα πατς στο πίσω μέρος του μπράτσου και μια αραχνούφαντη βελονίτσα που περνά εντελώς ανώδυνα μία φορά κάθε 14 μέρες στο δέρμα, τα ινσουλοεξαρτώμενα άτομα θα μετρούν σε 24ωρη βάση την γλυκόζη στο αίμα τους χωρίς τσιμπήματα! Η νέα τεχνολογία κυκλοφορεί ήδη σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμη από τον προσεχή Ιούνιο.
Το FreeStyle Libre, το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία Flash αναμένεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι για να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που παρακολουθούν σε τακτική βάση το σάκχαρό τους.
Το FreeStyle Libre απαλλάσσει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα. Ο ασθενής εφαρμόζει έναν αισθητήρα, που καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα-νύχτα, στο πίσω μέρος του άνω βραχίονά του και τον σαρώνει με μια μικρή συσκευή ανάγνωσης, αναίμακτα και ανώδυνα. Η σάρωση, που διαρκεί 1 δευτερόλεπτο, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και εμφανίζει μια ακριβή μέτρηση της τρέχουσας ένδειξης γλυκόζης, ένα γράφημα γλυκόζης των τελευταίων 8 ωρών, αλλά και την κατεύθυνση και τον ρυθμό μεταβολή της γλυκόζης τα τελευταία 15 λεπτά. Για τη χρήση του προϊόντος δεν απαιτείται βαθμονόμηση με τρύπημα στα δάκτυλα.
Επιπλέον, η διαδικασία ελέγχου του σακχάρου είναι πολύ διακριτική, καθώς ο αισθητήρας έχει πολύ μικρό μέγεθος (περίπου όσο ένα κέρμα των 2 ευρώ) και η συσκευή μέτρησης σαρώνει ακόμα και πάνω από τα ρούχα.
Ο Dr. Ramzi Azan, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας, του Πανεπιστήμιου Leeds της Μ. Βρετανίας, αναφέρθηκε στη θεαματική αυτή αλλαγή στη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στην πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι ανάγκες των ασθενών και οι σύγχρονες θεραπευτικές προκλήσεις», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Με τον τρόπο μέτρησης γλυκόζης που χρησιμοποιούμε σήμερα, συνιστούμε στους ασθενείς 4-8 μετρήσεις κάθε μέρα για να μπορέσουν να γίνουν ασφαλείς και αποτελεσματικές αλλαγές στην ινσουλινο-θεραπεία. Το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία Flash προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στους ασθενείς, γιατί πραγματοποιεί 96 ακριβείς μετρήσεις γλυκόζης την ημέρα, κάθε ημέρα. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης της γλυκόζης.
Επιπλέον, απεικονίζει τα δεδομένα των μετρήσεων με τρόπο που είναι εύκολο να ερμηνεύσουν τόσο ο ασθενής, όσο και ο επαγγελματίας υγείας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του προφίλ γλυκόζης και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία. Με τόσα σημαντικά πλεονεκτήματα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα εποχή στην παρακολούθηση της γλυκόζης, για ένα λαμπρό μέλλον στην παρακολούθηση του διαβήτη».
Πηγή: http://www.iatropedia.gr