Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ του διαβήτη

παζλ

H πλήρης εικόνα των περιοχών στις οποίες επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας διαβήτη τύπου 1 αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τους επιστήμονες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Diabetes, ανακάλυψε τον πέμπτο και τελευταίο «στόχο» της λανθασμένης επίθεσης του ανοσοποιητικού, που προκαλεί τον διαβήτη τύπου 1. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν που διεξήγαγε την έρευνα, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων τρόπων για την πρόληψη και τη θεραπεία της πάθησης.
Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη – την ορμόνη που απαιτείται για να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Διάφορες μελέτες που εστίασαν στα μοναδικά αντισώματα που παράγουν ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, έδειξαν ότι υπάρχουν πέντε βασικοί «στόχοι» στους οποίους επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όμως το να καθορίσουν ποιοι ακριβώς ήταν, έμοιαζε σαν να προσπαθείς να αναγνωρίσεις κάποιον βλέποντας μόνο τη σιλουέτα του. Οι έρευνες ανακάλυψαν ορισμένους από τους «στόχους», αλλά ο τελευταίος διέφευγε της αναγνώρισης για δύο δεκαετίες.
Ο Dr Michael Christie, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο πανεπιστήμιο του Λίνκολν, δήλωσε: «Με τη νέα αυτή ανακάλυψη, έχουμε τελειώσει με τον εντοπισμό του τι στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουμε την πλήρη εικόνα».
Οι πέντε «στόχοι» είναι:
– Ινσουλίνη
– Αποκαρβοξυλάση του γλουταμινικού
– Αντισώματα IA-2
– Μεταφορέας-8 του ψευδαργύρου
– Και το τελευταίο κομμάτι του παζλ, η τετρασπανίνη-7
Έρευνα που γίνεται στο King College του Λονδίνου, που έχει ως στόχο να καθυστερήσει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1, χρησιμοποιεί τη γνώση που είχαμε ως σήμερα για τους περισσότερους «στόχους» του ανοσοποιητικού, όμως ο Δρ Christie υποστηρίζει ότι η πλήρης εικόνα θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τη θεραπεία για τους ασθενείς.
«Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίζει ότι θέλει να απαλλαχθεί από κάτι, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει, οπότε ο διαβήτης έχει αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη ασθένεια όσον αφορά την πρόληψη. Ελπίζουμε ότι, αφού προσδιορίσαμε τους βασικούς στόχους της νόσου, μπορούμε να βρούμε τρόπους για να την αποτρέψουμε, εμποδίζοντας την ανοσολογική αντίδραση σε αυτές τις πρωτεΐνες, χωρίς να αφήνουμε τον ασθενή ευάλωτο σε λοιμώξεις».
Τι είναι ο διαβήτης;
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: Ο τύπου 1, όπου το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και ο τύπου 2, όπου το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν στην ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία.
Περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τον κακό τρόπο ζωής. Περίπου το 90% των ενηλίκων με διαβήτη έχουν τύπου 2.
Πηγή: http://www.iatrikanews.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με θέμα: «Ούτε λεπτό δεν πρέπει να μείνουν οι άνθρωποι με διαβήτη χωρίς αναλώσιμο υλικό εξαιτίας της διαμάχης ΕΟΠΥΥ – φαρμακοποιών»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ενημερώνει όλα…