Είναι γνωστό πως τα σκυλιά δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο τόσο με την όραση, όσο με την όσφρηση. Η όσφρηση των τετράποδων φίλων μας είναι τόσο δυνατή που μπορεί να εντοπίσει και την μικρότερη συγκέντρωση οσμής– με αναλογία περίπου 1 στο τρισεκατομμύριο. Για εμάς κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να προσπαθούμε να εντοπίσουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη μέσα σε δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Είναι επίσης γνωστό πως τα σκυλιά χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια για να αναγνωρίζουν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης των διαβητικών ιδιοκτητών τους και για να προειδοποιήσουν για μια επερχόμενη υπογλυκαιμία. Όμως μέχρι σήμερα, ο τρόπος που αυτό γινόταν, παρέμενε ένα μυστήριο.
Τελικά, οι επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν μια απάντηση.
Οι ερευνητές του Pανεπιστημίου του Κέμπριτζ, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, μας αποκαλύπτουν τον λόγο που οι σκύλοι αναγνωρίζουν την υπογλυκαιμία: κατά τη διάρκεια ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου στους άνθρωποι με διαβήτη Τύπου 1, η συγκέντρωση του ισοπρενίου, ενός συστατικό που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό και εντοπίζεται στην αναπνοή, αυξάνεται σημαντικά– αυτό ακριβώς είναι που μυρίζουν τα σκυλιά.
Σε προκαταρκτική έρευνα, οι ερευνητές έριξαν σταδιακά τα επίπεδα του σακχάρου σε οκτώ γυναίκες με διαβήτη Τύπου 1, ανέλυσαν τη χημική σύσταση της αναπνοής τους και ανακάλυψαν πως “το εκπνεόμενο ισοπρένιο αυξήθηκε σημαντικά σε κατάσταση υπογλυκαιμίας“.
Κάποιοι άνθρωποι με διαβήτη ήδη χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να τους προειδοποιήσουν όταν πέφτει το σάκχαρο. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σε μια συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας πως το Γκόλντεν Ριτρίβερ (με το όνομα Μάτζικ) μια γυναίκας, πηδάει πάνω της και βάζει τις πατούσες του στον ώμο της όταν πέφτει το σάκχαρο. Αυτή είναι και η προειδοποίηση πως υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας.
Τώρα που οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει με ποιόν τρόπο τα σκυλιά αναγνωρίζουν το χαμηλό σάκχαρο στους ανθρώπους, ελπίζουν πως η ανακάλυψη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για νέα εργαλεία εντοπισμού χαμηλού σακχάρου στους διαβητικούς, όπως για παράδειγμα συσκευές που θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα επίπεδα ισοπρενίου. Βέβαια, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούμε… καθώς τέτοιου τύπου συσκευές δεν θα μπορούσαν να συναγωνιστούν σε.. γλύκα τους τετράποδους φίλους μας!
GlykouliGr