Καλοκαίρι δίχως ζάχαρη: Δεν είναι trend, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

ζάχαρη

Πώς μπορούμε να ζήσουμε στην καθημερινότητα χωρίς ζάχαρη, ώστε να ρυθμίσουμε το βάρος μας και να σώσουμε την υγεία μας;

Όσο πλησιάζουν οι μέρες των διακοπών, πολλοί από εμάς θυμόμαστε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Το αισθητικό ζήτημα της εμφάνισης του καθενός χωράει πολλή συζήτηση, όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η ουσία. Η φράση γλυκός, γλυκιά σαν ζάχαρη έχει ταυτιστεί στην ελληνική κουλτούρα με την ευδαιμονία. Σαν εκείνη την έκρηξη ευτυχίας που νιώθαμε μικροί όταν πέφταμε στο βάζο με τις καραμέλες. Και ως ένα βαθμό, η ζωή είναι ένα άθροισμα πολλών και μικρών απολαύσεων, που συντελούν τη μεγάλη εικόνα και δίνουν το θετικό ή αρνητικό πρόσημο της πορείας της. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι άλλωστε πως τα παιδικά μας χρόνια αναμετρώνταν στη ζυγαριά της ευτυχίας με τον αριθμό των παγωτών που είχαμε δοκιμάσει μέσα στο καλοκαίρι; Είναι λοιπόν ένα καλοκαίρι δίχως ζάχαρη, ένα δύσκολο καλοκαίρι; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!
Μπορεί η υπόθεση δίαιτα και αδυνάτισμα να έχει μπλεχτεί αριστοτεχνικά με μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής κέρδους, βασιζόμενη στην ενοχή, την αδυναμία και όλα τα λάθος πρότυπα ομορφιάς και εμφάνισης, όμως η γλυκιά ζάχαρη, όσο κι αν αυτό που θα ακολουθήσει μοιάζει να αντιβαίνει κάθε κανόνα πατροπαράδοτης ευζωίας, κρύβει στους κόκκους της ένα μαύρο και δυσοίωνο μυστικό. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται και με τη ζάχαρη απειλούν την παγκόσμια υγεία και αποτελούν τον Δούρειο Ίππο που θα “χτυπήσει” το μέλλον της ανθρωπότητας εκ των έσω, με αποτέλεσμα περισσότερες ασθένειες, λιγότερο υγιείς κοινωνίες και αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας.

Η γλυκιά απειλή προελαύνει τα τελευταία 30 χρόνια, οπότε και η εμφάνιση της παχυσαρκίας διπλασιάστηκε παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς και στην κατανάλωση ζάχαρης.

Κι ύστερα ήρθε το ζάχαρο
Ίσως πιστεύετε πως ο σακχαρώδης διαβήτης, αυτό που στην κοινή ελληνική αποκαλούμε “ζάχαρο” είναι σύμπτωμα των ηλικιωμένων ανθρώπων, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2012 ο διαβήτης αποτέλεσε τη βασική αιτία θανάτου για 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ οι έρευνες των ειδικών ανεβάζουν την ασθένεια στην 7η θέση με τη λίστα των πιο θανατηφόρων παθήσεων στον πλανήτη ως το 2030. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Άλλες σοβαρές επιπλοκές αποτελούν η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, η τύφλωση και οι ακρωτηριασμοί.
Στη χώρα μας, το 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Η νόσος έχει υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
Δυστυχώς, η ασθένεια έχει και κοινωνικά-οικονομικά χαρακτηριστικά, αφού εμφανίζει έξαρση σε χώρες με μέσο και χαμηλό εισόδημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ γίνεται να προληφθεί. Αρκεί ο άνθρωπος να αλλάξει τρόπο ζωής και διατροφής και να αποτρέψει ή έστω να καθυστερήσει τις καταστροφικές συνέπειες του “ζαχαρου” στον οργανισμό.
Η νόσος της παχυσαρκίας
Η ζάχαρη όμως και η κακή διατροφή δεν έχει μόνη συνέπεια το διαβήτη. Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών, σκευασμάτων και επεξεργασμένων προϊόντων “παραγεμισμένων” με τόνους ζάχαρης συμβάλει με τον πιο άμεσο τρόπο στην παχυσαρκία. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας είναι αποκαλυπτικά.
Το 2008, 1,4 δισ άνθρωποι καταγράφονταν ως υπέρβαροι, ενώ περίπου 500 εκατομμύρια επιπλέον άνηκαν στην κατηγορία των παχύσαρκων. Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας του υπερβολικού σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.
Και οι παραπάνω αριθμοί αφορούν στους ενήλικες και μόνο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 43 εκατομμύρια παιδιά καταγράφηκαν ως υπέρβαρα το 2013 σε όλο τον κόσμο. Η πρόκληση εδώ είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς είναι αποδεδειγμένο πως υπέρβαρα παιδιά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν και να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Ως εκ τούτου, η μελλοντική γενιά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νεότερη ηλικία, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν στόχο να δαιμονοποιήσουν κάποια τρόφιμα, ούτε να προκαλέσουν διαιτητική υστερία. Έτσι κι αλλιώς αποτελούν την μόνη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια, όπως την καταγράφει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Εξάλλου, αν ένα αρχαίο ρητό εφαρμόζει πιο αριστοτεχνικά στον τομέα της διατροφής αυτό είναι το χιλιοειπωμένο “μέτρον άριστον” και αυτό είναι που πρέπει πριν από όλα να συγκρατήσει κανείς…
Καλοκαίρι δίχως ζάχαρη
Κάπως έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο “sugar free” και να εξερευνήσουμε πώς μπορεί η ζωή μας να παραμείνει γλυκιά και απολαυστική, ενώ παράλληλα φροντίζουμε για την υγεία μας. Ένα δημοσιογραφικό, αλλά και κατά κάποιο τρόπο βιωματικό πείραμα, ώστε να αποδείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας και έπειτα σε εσάς τους αναγνώστες, πως το καλοκαίρι μπορεί να είναι απολαυστικό και χωρίς ζάχαρη. Όπως και κάθε εποχή του χρόνου, δηλαδή! Στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, θα εξερευνήσουμε τη συμβολή της ζάχαρης στη διατροφή του ανθρώπου, αλλά και τρόπους να την παρακάμψουμε χωρίς να καταδικαστούμε σε μια άνοστη καθημερινότητα.
Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην εντυπωσιακή επίδραση του “λευκού χρυσού”, όπως κάποτε αποκαλούνταν η ζάχαρη και πως αυτός μπήκε στη ζωή του ανθρώπου, επηρέασε και μετέβαλε την πολιτικοοικονομική κατάσταση σε αρκετά σημεία του πλανήτη.
Ποιες οι εναλλακτικές της ζάχαρης και πόσο αξιόπιστες είναι για την υγεία και τη σωστή διατροφή; Ποια είναι η λίστα με τα τρόφιμα, που δεν φανταζόμαστε καν, που κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης προσθέτοντας στην ήδη υπερφορτωμένη με γλύκα διατροφή μας; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά (και ειδικά τώρα το καλοκαίρι, παγωτά) αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με πιο υγιεινά υποκατάστατα;
Με την πολύτιμη συμβολή ειδικών της διατροφής, ατελείωτους γαστρονομικούς πειραματισμούς στον κόσμο της “χωρίς ζάχαρη ζαχαροπλαστικής” (η πιο οξύμωρη φράση που γράφτηκε ποτέ!) και δημοσιογραφική έρευνα θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε όλες της πλευρές της γλυκιάς διατροφής. Και καλό μας καλοκαίρι!
Πηγή: http://news247.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα