Βάλτε ξυπνητήρι ανάλογα με την ηλικία σας

ξυπνητήρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πλέον παρελθόν και η επαφή με το ξυπνητήρι έχει ξαναγίνει καθημερινή, είτε το βάζετε για να πάτε στη σχολή, στο γυμναστήριο ή στη δουλειά –που ισχύει και για τους περισσότερους.

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο ιδανικός προγραμματισμός της ημέρας σας που θα εκτοξεύσει την αποδοτικότητά σας;
Όλα είναι θέμα ηλικίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ο καθένας μας έχει το δικό του, προσωπικό βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τις σωματικές, πνευματικές και συμπεριφορικές λειτουργίες του μέσα στο 24ωρο, το οποίο η επιστημονική κοινότητα ονομάζει «κιρκάδιο ρυθμό», όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το CNN.
Έχει αποδειχθεί ότι όσο αυξάνονται τα κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων, το βιολογικό ρολόι επιβραδύνει. Αυτό σημαίνει ότι ο καθημερινός προγραμματισμός του οργανισμού αλλάζει με τα χρόνια και μάλιστα πολλές φορές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιδανικό ωράριο διαμορφώνεται ως εξής για κάθε ηλικία:
Έφηβοι και 20άρηδες: Όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά
Όπως εξηγεί ο δρ Jess Shatkin από το ψυχιατρικό κέντρο NYU Langone Medical Center, οι έφηβοι έχουν την ανάγκη να κοιμούνται αργότερα και να ξυπνούν αργότερα και η ανάγκη αυτή συνεχίζεται μέχρι τα 26 χρόνια περίπου. Η τάση αυτή συνδέεται με μια ορμόνη, τη μελατονίνη, η οποία επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι και ευθύνεται για την υπνηλία που αισθανόμαστε όταν ξυπνάμε το πρωί και πριν κοιμηθούμε το βράδυ.
Έτσι, σύμφωνα με τον δρα Shatkin, το ιδανικό ωράριο για τους 20άρηδες είναι να μην ξεκινούν τη μέρα τους πριν τις 9 ή, ιδανικά, τις 10. Πολλές έρευνες έχουν επισημάνει τη σημασία του ύπνου στην καλή υγεία και την πνευματική διαύγεια παιδιών και ενηλίκων. Πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη ύπνου.
Από τα 25 έως τα 40: Φτιάξτε το πρόγραμμα στα μέτρα σας
Για τους νέους ενήλικες μεταξύ 25 και 40 ετών, το ιδανικό πρόγραμμα είναι αυτό που ταιριάζει στις… ανάγκες τους, είτε είναι πρωινοί τύποι, είτε βραδινοί. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι αυτές οι διαφορές στο βιολογικό μας ρολόι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικούς παράγοντες.
Αυτό που δεν κάνει καθόλου καλό είναι το ασταθές ωράριο, καθώς και οι βραδινές βάρδιες, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ακόμη και την υγεία των εργαζομένων, προειδοποιούν οι ειδικοί. Όπως εξηγούν, είναι σημαντικό κάποιος να εξετάσει το γενεολογικό του δέντρο πριν φτιάξει το ωράριό του. Για παράδειγμα, αν οι πρόγονοί του έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία ή καρδιακές νόσους, τότε είναι καλύτερα να επιλέξουν ένα ωράριο 9-5, εξηγεί η Christian Benedict, ερευνήτρια του Uppsala University στη Σουηδία.
Η εργασία σε βάρδιες δεν βλάπτει μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία, όπως υποδεικνύει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Neurobiology of Aging. Όσοι δουλεύουν με βάρδιες συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου ή δεν κοιμούνται αρκετά, γεγονός που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους δεν αποβάλλει τα «άχρηστα» στοιχεία που θα έπρεπε, συμπληρώνει η Benedict. «Κάποια από αυτά μπορούν να βλάψουν τους νευρώνες σας», τονίζει.
Πάνω από τα 40: Τρεις ημέρες είναι αρκετές
Για τους σαραντάρηδες (και βάλε), εξίσου σημαντικός με το ωράριο είναι και ο αριθμός των ωρών εργασίας μέσα στην ημέρα/την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα που εξέδωσε το Ινστιτούτο Εργασίας της Μελβούρνης, για τις ηλικίες αυτές είναι αρκετές τρεις ημέρες εργασίας την εβδομάδα.
Εάν δουλεύει κανείς περισσότερες από 25 ώρες, κινδυνεύουν οι γνωστικές λειτουργίες, προειδοποιεί ο Shinya Kajitani από το Meisei University στην Ιαπωνία. «Η δουλειά ενεργοποιεί τη διανοητική δραστηριότητα, αλλά οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν φυσική ή/και πνευματική κόπωση», εξηγεί.
Τι γίνεται με τους εργασιομανείς;
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine τον περασμένο μήνα, οι γυναίκες που διανύουν τα 20, τα 30 ή τα 40 και δουλεύουν 60 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη, καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και αρθρίτιδα.
Μια διαφορετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 2015 υποστήριζε ότι οι 55 ώρες δουλειά την εβδομάδα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού στους ενήλικες.
Πηγή: http://www.insider.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
οικογένεια
Περισσότερα

Ο Διαβήτης, αυτό το αόρατο μέλος της οικογένειας που επαναπροσδιορίζει την έννοια του φυσιολογικού

“Φυσιολογικό.”  Τι σημαίνει αυτή η έννοια; Με τι μοιάζει;  Συνηθισμένο. Κοινό. Τυπικό. Κανονικό. Καθημερινό. Ρουτίνα.  Ναι  Γνωρίζω πολύ…