Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια υπογλυκαιμία

Τον Σεπτέμβριο του 2016 δημοσιεύτηκε online μια έρευνα στο Emergency Medicine Journal,  η οποία μελέτησε την ταχύτητα ανάμεσα στις ταμπλέτες γλυκόζης και στα διατροφικά σάκχαρα για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας.

Ανάμεσα στα διατροφικά σάκχαρα που μελετήθηκαν ήταν η επιτραπέζια ζάχαρη, η φρουκτόζη, ο χυμός πορτοκάλι, τα ζελεδάκια, οι mentos και το γάλα.
Το αποτέλεσμα που προέκυψε μετά από 4 έρευνες ήταν πως «σε σύγκριση με τα διατροφικά σάκχαρα, οι ταμπλέτες γλυκόζης δρουν πιο γρήγορα για την ανακούφιση από τη συμπτωματική υπογλυκαιμία και θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, αν υπάρχει η δυνατότητα, για την αντιμετώπιση της συμπτωματικής υπογλυκαιμίας, σε ασθενείς που είναι ξύπνιοι».
Με άλλα λόγια, οι ταμπλέτες γλυκόζης δρουν γρηγορότερα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ πιθανό επειδή η γλυκόζη είναι ουσιαστικά το σάκχαρο στο αίμα που προσπαθείτε να ανεβάσετε. Υπάρχουν τρία σάκχαρα στη διατροφή μας: γλυκόζη, φρουκτόζη και γαλακτόζη. Η επιτραπέζια ζάχαρη είναι μια χημική ένωση κατά το ήμισυ γλυκόζη και κατά το άλλο ήμισυ φρουκτόζη. Αν δούμε τους γλυκαιμικούς δείκτες, η φρουκτόζη ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα πολύ πιο αργά από τη γλυκόζη. Πιθανώς επειδή η φρουκτόζη πρέπει να μετατραπεί σε γλυκόζη. Γι αυτό και ο χυμός δεν είναι ιδανικός για την υπογλυκαιμία – και είναι πολύ εύκολο να τον καταναλώσετε σε μεγάλες ποσότητες. Το γάλα δρα επίσης πιο αργά (ιδιαίτερα αν έχει και λιπαρά) γιατί η λακτόζη είναι κατά το ήμισυ γλυκόζη και κατά το άλλο ήμισυ γαλακτόζη.
Κάποιοι λένε πως άλλες επιλογές λειτουργούν καλύτερα στην υπογλυκαιμία τους από την γλυκόζη. Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε έκπληξη, καθώς η ανάλυση που παρουσιάστηκε βρήκε πως ούτε η γλυκόζη, ούτε τα διατροφικά σάκχαρα ανέβασαν με αξιοπιστία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσα σε 10 με 15 λεπτά.
Οι υπογλυκαιμίες συμβαίνουν για πολλούς λόγους: χαμένα γεύματα, άσκηση, υπερεκτίμηση της ανάγκης για ινσουλίνη και πολλά άλλα. Άρα η καλύτερη αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Και πιθανώς μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση να μην λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις. Ο ρυθμός με τον οποίο η γλυκόζη στο αίμα φτάνει σε υπογλυκαιμικά επίπεδα, επίσης διαφέρει.
ταμπλέτες γλυκόζης

Παρόλα αυτά, αν έχετε υπογλυκαιμία, ο γρηγορότερος τρόπος να ανεβάσετε τη γλυκόζη στο αίμα είναι να καταναλώσετε… καθαρή γλυκόζη.

Αυτό σημαίνει ταμπλέτες γλυκόζης ή και κάποια ενεργειακά ποτά (όπως Gatorade) που περιέχουν πολυμερή γλυκόζης. Ενδεχομένως να ακολουθήσει ένα σνακ με υδατάνθρακες ή ένα κανονικό γεύμα, αναλόγως γιατί έπεσε το σάκχαρό σας σε πρώτη φάση.
Σε κάθε περίπτωση, για να αντιμετωπίσετε την υπογλυκαιμία, συγκεντρωθείτε σε τρία πράγματα.
1. Ανεβάστε τη γλυκόζη του αίματος, απομακρύνοντάς τη από τα χαμηλά επίπεδα, όσο γίνεται πιο γρήγορα.
2. Μην υπερ-αντιμετωπίζετε μια υπογλυκαιμία
3. Μην λάβετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ίσως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε κάθε φορά μια μικρή ποσότητα καθαρής γλυκόζης για να απαλλαχθείτε από τα άμεσα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Έπειτα μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε να καταναλώσετε και κάποιο άλλο σνακ ώστε να ξεπεραστεί τελείως η υπογλυκαιμία.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να νιώθετε ότι το σάκχαρό σας είναι χαμηλό για πολλή ώρα. Με εξαίρεση ίσως το να καταλήξετε να είναι πολύ ψηλά, αφού έχετε καταναλώσει ότι βρήκατε μπροστά σας. Επίσης, δεν θέλετε να πάρετε βάρος προσπαθώντας να αντιμετωπίσετε τις υπογλυκαιμίες.
Να είστε προετοιμασμένοι, λοιπόν, και να έχετε πάντα μαζί σας ταμπλέτες γλυκόζης μαζί με άλλα σνακ, ώστε να βρείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (συνέντευξη): Οι εταιρείες δεν επιθυμούν μόνον το κέρδος, μετέχουμε των συλλογικών αξιών της κοινωνίας μας!

“Τα οριζόντια μέτρα για την περιστολή της δαπάνης, την οποία καταβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)…