5 Απροσδόκητα Οφέλη της Μετφορμίνης

Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπεία στον διαβήτη τύπου 2 και είναι από τα πιο κοινά φάρμακα που συνταγογραφούνται. Δεν είναι ακριβή, είναι ιδιαίτερα ασφαλής και είναι η πρώτη επιλογή για την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2.

Η δουλειά της μεταφορμίνης είναι να βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιεί καλύτερα την ινσουλίνη που παράγει. Επίσης βοηθάει να σταματήσει το συκώτι να απελευθερώνει γλυκόζη στο αίμα. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, η μετφορμίνη έχει και άλλα πιθανά οφέλη:
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου: Σε μια έρευνα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού φάνηκε πως βοηθήθηκαν από τη μετφορμίνη σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν χρήση του φαρμάκου. Μια ανάλυση 7 ερευνών κατέληξε πως οι γυναίκες που παίρνουν μετφορμίνη για 3 χρόνια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 25%. Σε μια άλλη έρευνα, βρέθηκε πως ο κίνδυνος εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου ήταν κατά 62% μικρότερος για όσους λάμβαναν μετφορμίνη συγκριτικά με όσους δεν λάμβαναν. Τέλος, ακόμα μια έρευνα παρουσιάσε ενδείξεις πως οι ασθενείς με παγκρεατικούς νευροενδοκρινικούς όγκους  είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο στην εξέλιξη του καρκίνου.
Βοηθάει στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων του εντέρου: Μια πρόσφατη έρευνα της επιθεώρησης ADA Diabetes Care, βρήκε πως η μετφορμίνη φαίνεται πως αλλάζει τα βακτήρια του εντέρου προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση.
Ενδέχεται να προστατεύει από γλαύκωμα: Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο στην JAMA Opthalmology, έδειξε πως η χρήση μετφορμίνης (και όχι οποιοδήποτε φάρμακο για τον διαβήτη) μείωσε τον κίνδυνο γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας , συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του διαβήτη και άλλων μεταβλητών.  Ο κίνδυνος εκτιμάται πως μειώνεται περίπου κατά 25%.
μετφορμίνη
Βοηθάει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ακανόνιστες περίοδοι, αυξημένες αρσενικές ορμόνες και πολυκυστικές ωοθήκες. Θεωρείται πως ένας παράγοντας που επηρεάζει το σύνδρομο είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, την οποία η βοηθάει η μετφορμίνη. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Spectrum αναφέρει πως «Τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χρήση μετφορμίνης από τα αρχικά στάδια θεραπείας στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η μετφορμίνη αποκαθιστά την ωορρηξία, βελτιώνει τη γονιμότητα και διατηρεί την απώλεια βάρους».
Βοηθάει τους ανθρώπους με προδιαβήτη να μην αναπτύξουν διαβήτη: Μια μεγάλη έρευνα που ονομάστηκε «Diabetes Prevention Program» βρήκε πως οι θετικές αλλαγές τρόπου ζωής βοηθούν τα άτομα με προδιαβήτη να μην αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, κατέληξε πως η χρήση μετφορμίνης ήταν επίσης χρήσιμη στην πρόληψη ή καθυστέρηση του διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 31% με τη χρήση μετφορμίνης.
Πολλοί άνθρωποι, παρόλο που τους έχει συνταγογραφηθεί μετφορμίνη, δεν κάνουν χρήση της σε μια σταθερή βάση, για διάφορους λόγους. Τα πιθανά οφέλη ίσως αποτελέσουν κίνητρο για τους ασθενείς να κάνουν χρήση του φαρμάκου. Ωστόσο, πάντα υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού – η μετφορμίνη δεν είναι ασφαλής για όλους.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
λεπτίνη
Περισσότερα

Λεπτίνη: η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2

του Παναγιώτη Μυλωνά Η  λεπτίνη είναι μια ισχυρή πρωτεϊνική ορμόνη, η οποία ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της…
pasta-600
Περισσότερα

Μήπως σε πειράζουν τα ζυμαρικά;

Υποφέρεις από απίστευτους πόνους κάθε φορά που τρως ζυμαρικά; Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να αρρωστήσουν από την κατανάλωση ζυμαρικών κι αυτό γιατί υποφέρουν από την ασθένεια κοιλιοκάκη. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις γα την κοιλιοκάκη