Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε την ένεση ινσουλίνης ή τοποθετείτε τη συσκευή έγχυσης, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο πώς η ινσουλίνη απορροφάται από το σώμα. Οι συστάσεις που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης διεθνούς έρευνας. Σε αυτές κατέληξαν 183 ειδικοί για τον διαβήτη από 54 χώρες και δημοσιεύτηκαν από τη Mayo Clinic.
Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 3ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 4ο μέρος.
Απολύμανση και σημεία της ένεσης
Κάντε την ένεση σε ένα καθαρό σημείο με καθαρά χέρια. Να είστε σίγουροι ότι η περιοχή που κάνετε την ένεση είναι καθαρή και πως έχετε απολυμάνει τα χέρια σας πριν την κάνετε. Αν η περιοχή δεν είναι καθαρή, απολυμάνετέ την. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε μόλυνση, μεταφερθείτε σε ένα νοσοκομείο ή ιατρείο για να το αναλάβει. Αν χρησιμοποιηθεί οινόπνευμα για απολύμανση, η περιοχή πρέπει να είναι απόλυτα στεγνή πριν κάνετε την ένεση. Γενικά, η απολύμανση δεν χρειάζεται όταν κάνετε την ένεση στο σπίτι ή στη δουλειά.
Πότε μην κάνετε ένεση σε κάποιο σημείο που έχει λιποϋπερτροφία, φλεγμονή, οίδημα ή έλκος.
Μην κάνετε ενέσεις πάνω από τα ρούχα. Ο λόγος είναι αφενός ότι δεν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αν το σημείο που την κάνετε είναι καθαρό και αφετέρου επειδή είναι δυσκολότερο να πιάσετε μια πτυχή του δέρματος αν χρειαστεί.
Σωστή χρήση της πένας ινσουλίνης
Προετοιμάστε την πένα πριν κάνετε την ένεση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και εξασφαλίστε ότι κατά την προετοιμασία υπάρχει τουλάχιστον μια σταγόνα ινσουλίνης στην άκρη της βελόνας. Όταν επιβεβαιώσετε πως υπάρχει ελεύθερη ροή, ορίστε τις μονάδες και κάντε την ένεση.
Μην μοιράζεστε πένες και φυσίγγια. Το βιολογικό υλικό ενός ατόμου μπορεί να βρίσκεται μέσα στο φυσίγγιο και να περάσει σε κάποιο άλλο άτομο αν το μοιραστείτε.
Μην αφήνετε τις βελόνες πάνω στην πένα ανάμεσα στις χρήσεις. Αέρας ή μικρόβια μπορεί να μπουν στο φυσίγγιο ή να υπάρξει διαρροή ινσουλίνης. Και τα δύο αυτά πράγματα, μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια της επόμενης δόσης.
Οι βελόνες της πένας πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά. Μετά τη μία χρήση, οι βελόνες δεν θεωρούνται πλέον αποστειρωμένες.
Χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική. Μην αγγίζετε το κουμπί της ένεσης μέχρι η βελόνα να εισχωρήσει πλήρως. Επίσης, το κουμπί πρέπει να πιέζεται κατά μήκος του άξονα της πένας και όχι σε κάποια γωνία και η πίεση του αντίχειρα στο κουμπί πρέπει να είναι σταθερή για να αποτραπεί η εισροή ιστού του ασθενή μέσα στο φυσίγγιο. Έπειτα, μετρήστε αργά μέχρι το 10 πριν βγάλετε τη βελόνα από το δέρμα, ώστε να εξασφαλίσετε προς έχετε λάβει όλη τη δόση. Μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το 5 για μικρότερες δόσεις, για μεγάλες όμως δόσεις μπορεί να χρειαστεί να μετρήσετε και παραπάνω από 10. Ελέγξτε ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για εσάς χρησιμοποιώντας τυχόν διαρροές ινσουλίνης ως οδηγό για να γνωρίζετε πόσο πρέπει να μετρήσετε για τις διάφορες δόσεις.
Σωστή χρήση της σύριγγας
Χρησιμοποιήστε τη σωστή σύριγγα. Κάποιες περιεκτικότητες ινσουλίνης απαιτούν διαφορετικά μεγέθη σύριγγας.
Τραβήξτε την ινσουλίνη από το φιαλίδιο με τον σωστό τρόπο. Αρχικά, τραβήξτε τον αέρα μέσα στην σύριγγα στην ίδια ή ελαφρώς μεγαλύτερη δόση από αυτή που θέλετε να κάνετε. Εμβάλετε αυτόν τον αέρα μέσα στο φιαλίδιο ώστε να τραβήξετε ευκολότερα την ινσουλίνη έξω από το φιαλίδιο. Αν υπάρχουν φυσαλίδες αέρα μέσα στη σύριγγα, χτυπήστε ελαφρά τον σωλήνα και απομακρύνετε τις φυσαλίδες σπρώχνοντας το έμβολο προς τα πάνω.
Δεν χρειάζεται να αφήσετε τη βελόνα κάτω από δέρμα για 10 δευτερόλεπτα. Οι σύριγγες διαφέρουν από τις βελόνες της πένας στο ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν μέσα για 10 δευτερόλεπτα αφού σπρώξετε πλήρως το έμβολο.
Χρησιμοποιήστε τις βελόνες σύριγγας μόνο μια φορά. Μετά τη μία χρήση, οι βελόνες δεν θεωρούνται πλέον αποστειρωμένες.
Μη σας ανησυχεί κάποιος περιστασιακός πόνος από την ένεση. Αυτό γενικά σημαίνει πως η βελόνα χτύπησε την απόληξη κάποιου νεύρου, προκαλώντας οξύ πόνο. Κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και δεν επηρεάζει αρνητικά την παράδοση της ινσουλίνης.
Πετάξτε τις βελόνες στα κατάλληλα δοχεία. Μην πετάτε σύριγγες και πένες στα σκουπίδια του σπιτιού.
Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 3ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 4ο μέρος.
GlykouliGr