Στα πλαίσια του 3ου European Diabetes Exchange «dX Amsterdam. Dream Beyond: You’ve got the power» που συμμετείχε το GlykouliGr στο Άμστερνταμ, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα έρευνας που αφορούσε τη χρήση του FreeStyle Libre της Abbott.
Να θυμίσουμε το FreeStyle Libre είναι το νέο σύστημα της Abbott για την μέτρηση του σακχάρου, που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά το 2014. Με την συγκεκριμένη τεχνολογία δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τρύπημα στα δάχτυλα, καθώς οι μετρήσεις γίνονται σκανάροντας έναν σένσορα που βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένος στο μπράτσο του ασθενή.
Σύμφωνα με δημοσιευμένη αναφορά στο Patient Preference and Adherence, οι άνθρωποι με διαβήτη ελέγχουν το σάκχαρό τους λιγότερο από τρεις φορές τη μέρα, αριθμός που είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που προτείνουν οι κατευθυντήριες οδηγίες σε Η.Π.Α. και Ευρώπη (οι προτεινόμενες μετρήσεις είναι 4-8 τη μέρα). Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από το καθημερινό τρύπημα των δαχτύλων και τον πόνο και την ταλαιπωρία που το συνοδεύουν.
Αν δεν υπάρχει καθαρή εικόνα των επιπέδων γλυκόζης για τον διαβητικό ασθενή – πράγμα που προαπαιτεί τον συνεχή έλεγχο του σακχάρου – επιπλοκές όπως η υπογλυκαιμία μπορούν να αποδειχθούν απειλητικές για τη ζωή και να απαιτήσουν νοσηλεία. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο μικρό σένσορας του FreeStyle Libre, που μένει στο μπράτσο για 14 μέρες, μετράει τη γλυκόζη κάθε 1 λεπτό μέσω του μεσοκυττάριου υγρού. Ο ασθενής χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να σκανάρει τον σένσορα με μία μικρή συσκευή και να δει ποια είναι τα επίπεδα του σακχάρου τη δεδομένη στιγμή.
Η ανώνυμη έρευνα που διεξήγαγε η Abbott έδειξε πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πραγματικής χρήσης του FreeStyle Libre και του γλυκαιμικού ελέγχου. Τα δεδομένα της έρευνας είναι αποτέλεσμα 50.831 χρηστών που χρησιμοποίησαν 279.446 σένσορες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως λήφθηκαν 409.4 εκατομμύρια μετρήσεις σακχάρου, καταναλώθηκαν 86.4 εκατομμύρια ώρες ελέγχου και πραγματοποιήθηκαν 63.8 εκατομμύρια «σκαναρίσματα» στην Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αποκαλύπτοντας την σχέση μεταξύ μεγαλύτερης συχνότητας μετρήσεων και βελτιωμένου ελέγχου της νόσου στους ανθρώπους με διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα από τη χρήση του συστήματος FreeStyle Libre, έδειξαν:
- Περισσότερα σκαναρίσματα: οι χρήστες αποδείχθηκε πως ελέγχουν το σάκχαρό του με 16.3 «σκαναρίσματα» κάθε μέρα.
- Βελτιωμένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c): Ο μέσος όρος μειώθηκε κατ’ αναλογία με την αύξηση του ελέγχου και από 8 έφτασε το 6.7 τοις εκατό.
- Μείωση υπογλυκαιμιών: Ο χρόνος που τα επίπεδα της γλυκόζης ήταν 70, 55 και 45 mg/dL μειώθηκαν κατά 15%, 40% και 49% αντίστοιχα.
- Μείωση υπεργλυκαιμίας: Ο χρόνο που τα επίπεδα της γλυκόζης ήταν πάνω από 180 μειώθηκε από 10.5 σε 5.9 ώρες/μέρα.
- Αύξηση του χρόνου μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια σακχάρου: Ο χρόνος που τα επίπεδα γλυκόζης ήταν μεταξύ 70-190mg/dL αυξήθηκε από τις 12 στις 16.8 ώρες/μέρα.
Τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν πως η νέα τεχνολογία του FreeStyle Libre αλλάζει τα δεδομένα στη διαχείριση της νόσου, προσφέροντας τη δυνατότητα εύκολης μέτρησης του σακχάρου στους ασθενείς. Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή καταγράφει δεδομένα που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στη διαχείριση και τα προβλήματα που συνοδεύουν τον διαβήτη. Ένα παράδειγμα είναι η διαχείριση του ύπνου, όπου ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει επακριβώς τις τιμές του σακχάρου του ανά πάσα στιγμή και σε συνδυασμό με κατάλληλες εφαρμογές να το ρυθμίσει ώστε να έχει καλύτερα ποιότητα βραδινού ύπνου. Περισσότερα για την διαχείριση του ύπνου σε σχέση με τον διαβήτη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η παρουσίαση της παραπάνω έρευνας έλαβε χώρα στο Cristofori Concert Hall του Άμστερνταμ στα πλαίσια της ομιλίας με τίτλο «Going further into diabetes monitoring: real-world data and innovations», όπου το GlykouliGr βρέθηκε και συζήτησε με άλλους bloggers από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιούν ήδη το FreeStyle Libre και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο έλεγχος της νόσου έχει σημαντική βελτίωση με τη χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το FreeStyle Libre αποζημιώνεται πλήρως σήμερα στην Γαλλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, ενώ έχει μερική αποζημίωση στην Γερμανία και στην Ιταλία. Ευελπιστούμε ότι το ελληνικό κράτος σύντομα θα μεριμνήσει ώστε το FreeStyle Libre να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Μία τέτοια πρωτοβουλία, όχι απλά θα ελάφρυνε οικονομικά τους ανθρώπους με διαβήτη στην Ελλάδα, αλλά θα βελτίωνε σημαντικά και την ποιότητα της καθημερινότητας και της ζωής τους.
GlykouliGr