Συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και αντιπροσώπων Διαβητικών Ομάδων, μεθαύριο Πέμπτη (20/07)

Δεν είχε χρόνο από τις 5 Ιουλίου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρης Μπερσίμης να ορίσει την πολύ σημαντική συνάντηση

Του Βασίλη Βενιζέλου

Δεν είχε χρόνο από τις 5 Ιουλίου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρης Μπερσίμης να ορίσει την πολύ σημαντική συνάντηση, την οποία έχει ζητήσει από τότε μαζί του η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)…
Έπρεπε να ενεργοποιηθεί όλη η κοινότητα των διαβητικών ασθενών της χώρας μας, ακόμη και η on line κοινότητα στα social media, έπρεπε να εκδώσει ανακοίνωση – καταγγελία κατά του ΕΟΠΥΥ η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, να οριστεί για της 27 Ιουλίου κινητοποίηση και – ω του θαύματος –  ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ βρήκε μέσα σε 48 ώρες τον απαραίτητο χρόνο και όρισε για μόλις μεθαύριο αυτήν την συνάντηση.
Μαζί με τους επικεφαλής της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στην μεθαυριανή συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ θα παραβρεθούν επίσης εκπρόσωποι από τα πολυπληθή γκρουπ διαβητικών, τα οποία έχει αγκαλιάσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και από το μεγαλύτερο πόρταλ με άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, το Glykouli.gr.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σύνολο των ενεργών μελών των γκρουπ των διαβητικών ξεπερνά τους 28.000 διαβητικούς, ενώ η σελίδα Glykouli.gr έχει μηνιαίως πάνω απο 47.000 μοναδικούς επισκέπτες, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη των 24 Συλλόγων της Ομοσπονδίας, αριθμούν τους 64.000.

“Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη κοινότητα που με βάση τις επώδυνες εξελίξεις που έρχονται, έχει ξεσηκωθεί. Ετοιμαζόμαστε  για μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και έχουμε πλέον αρχίσει και κουβεντιάζουμε για τεράστιο πολιτικό κόστος που ίσως θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της.  Ας αναλογιστεί κάποιος ότι αναφερόμαστε σε 1.200.000 ανθρώπους με διαβήτη στην Ελλάδα και μαζί με τις οικογένειες μας, στις οποίες σε πολλές περιπτώσεις πέφτει το βάρος τόσο των αναλωσίμων όσο και των επιπλοκών της νόσου, μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων” δηλώνει η Μαρία Κατσικαδάκου, μέλος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών.

Απο την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για μία κίνηση αποσυμπίεσης της διαμορφωμένης κατάστασης εκ μέρους του Σωτήρη Μπερσίμη – από την οποία ουδείς γνωρίζει ακόμη εάν θα προκύψει κάποια πρακτική λύση στα θέματα τα οποία θέτουν οι διαβητικοί – κίνηση η οποία εκδηλώνεται την ίδια στιγμή κατά την οποίαν οι φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου, αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πέλλας κ.ά., έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν από την Τρίτη 1 Αυγούστου σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των αναλωσίμων υλικών του διαβήτη για τους διαβητικούς – ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εάν ο Οργανισμός δεν έχει αποπληρώσει μέχρι τότε τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 για όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας μας.
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Εάν συμβεί μία τέτοια εξέλιξη, θα υποχρεώνονται οι διαβητικοί ασθενείς να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους αναλώσιμα υλικά του διαβήτη, και να ζητούν εκ των υστέρων να λάβουν την αποζημίωσή τους από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ!
Μπροστά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λοιπόν, και με δεδομένο ότι η συνάντηση Μπερσίμη – Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους του ΕΟΠΥΥ και στον πρόεδρο Σωτήρη Μπερσίμη ότι θα έπρεπε να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ η επικοινωνία με τους συλλόγους των ασθενών, πολλώ δε μάλλον που οι σύλλογοι ασθενών απουσιάζουν θεσμικά από όλες τις διοικήσεις των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, καθώς και από όλες τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας τις οποίες έχει συγκροτήσει – και δεν είναι καθόλου λίγες – ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, γιατί έχει σίγουρα τη σημασία του, η απρόσκοπτη προμήθεια των κατάλληλων αναλωσίμων υλικών του διαβήτη από τους διαβητικούς ασθενείς αποτελεί στοιχείο της περιβόητης δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μας…

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα