Αναθεωρήθηκε ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων. Ανάμεσα τους και ο Διαβήτης τύπου 1!

διαβητης, γλυκουλι, αναθεωρηση, πινακας, χρόνιες παθήσεις

Αίτημα χρόνων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ικανοποιήθηκε, καθώς ο τύπος 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος), που χαρακτήριζεται από πλήρη αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, εντάχθηκε στον πίνακα των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.
Σε ό,τι αφορά το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η ένταξη του στον πίνακα σημαίνει πως με τη διάγνωση της πάθησης αποδίδεται ποσοστό αναπηρίας 50% και κυρίως πως τα άτομα με διαβήτη απαλλάσσονται απο τη διαρκή ταλαιπωρία του να απευθύνονται στα ΚΕΠΑ. Μέχρι σήμερα, τα άτομα με διαβήτη θα έπρεπε να περνούν εκ νέου από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ κάθε 2 με 4 χρόνια, ανάλογα με τη διάρκεια που τους χορηγούνταν. Τώρα, η πρώτη έγκριση θα είναι αρκετή, ενώ ο φάκελος θα εξετάζεται μετά διοικητικά, χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία και ραντεβού στις επιτροπές ΚΕΠΑ. Νέα εξέταση του ποσοστού αναπηρίας είναι απαράιτητη μόνο αν προκύψει κάποια επιπλοκή.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΚ
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αποφασίζει:
Την αναθεώρηση/αντικατάσταση του Πίνακα Παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των  ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον της αριθμ. Φ.11321/ οικ.31102/1870 (Β’2906/2013) ΥΑ με τον επισυναπτόμενο «Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον».
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) χωρίς επιπλοκές 9.2 περίπτωση Α
  • Ομόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία 9.3
  • Νόσος Gaucher 9.4
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
diabetes kit
Περισσότερα

«Δωρεάν» ταινίες για διαβητικούς αλλά με …συμμετοχή!

Συμμετοχή 25% για τα αναλώσιμα θα πληρώνουν οι διαβητικοί σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής καθώς οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν τελικά τη διαφορά που προκύπτει από την μείωση της τιμής τους που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι διαβητικοί τα ανάλωσιμα από τον Μάρτιο

Από την τσέπη τους θα καλούνται να πληρώνουν τα αναλώσιμα υλικά οι διαβητικοί, αφού σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ καθορίζονται νέοι κανόνες για τον «τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού».