Γιατί δεν έβαλαν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις μόνιμες αναπηρίες;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ( Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, να μην συμπεριλάβει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών. 
possasdia-16-07-14
possasdia-16-07-14

«ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ»
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ( Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά τη γνωμοδότηση ειδική επιστημονικής επιτροπής όπως αυτή καθορίζεται με το άρθρο 7 του ν. 3863/2010, να μην συμπεριλάβει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών των οποίων η διάρκεια θα προσδιορίζεται επ’ αόριστον από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.
 
Θεωρούμε αδιανόητη αυτή την παράλειψη, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της Επιτροπής που γνωμοδότησε επί του θέματος στον Υπουργό, αφού μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ιάσιμη, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, δεν εντάσσεται στον πίνακα της εν λόγω υπουργικής απόφασης.
Η Ομοσπονδία μας, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ζητάει τη συμπλήρωση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης με την χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση του Σ.Δ. τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) και τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευμόμενου) και απαιτεί από την ειδική επιστημονική επιτροπή του άρθρου 7, της οποίας η επιστημονικότητα εξαντλείται σε διοικητικά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη, να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το σακχαρώδη διαβήτη.

Η ολιγωρία σε ένα τέτοιο θέμα αφήνει εύλογα ερωτηματικά για το σκοπό αυτής της παράλειψης, αφού η συνεχής επανεξέταση κάθε ένα ή δύο χρόνια ατόμων που πάσχουν από μη ιάσιμη χρόνια πάθηση το μόνο που επιφέρει είναι την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της καταβολής του ποσού των 46€!!! Και είναι γνωστό ότι τα άτομα με Σ.Δ. αγγίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που αυξάνονται καθημερινά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, την ένταξη της χρόνιας νόσου, Σακχαρώδης Διαβήτης, στον πίνακα παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας

Την πλήρη ψηφιοποίηση Της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς και την θέσπιση του πλαισίου για την Κάρτα Αναπηρίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων