Διαφέρει ο διαβήτης μεταξύ των δύο φύλων;

γυναικα, διαβητης, εγκυμοσυνη, συμπτωματα

Η σημερινή ημέρα (8/3) είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου και υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος γι΄αυτό.
Μπορεί, λοιπόν, σήμερα να έχουν οι γυναίκες την τιμητική τους, αλλά πέρα από τα λουλούδια και τα δώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ουσία του πράγματος, δηλαδή τις θυσίες και τα επιτεύγματα που έχουν κάνει γυναίκες από όλο τον κόσμο για πάνω από έναν αιώνα.
Πέραν αυτών, τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας αυτής είναι μας υπενθυμίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.

Τι γίνεται όμως όσον αφορά τον διαβήτη;

Ένα ανησυχητικό γεγονός είναι ότι οι γυναίκες με διαβήτη ζουν χειρότερα με την ασθένεια, κατά μέσο όρο, από τους άνδρες με διαβήτη. Σε έρευνα που διήρκησε από το 1971 έως το 2000 και δημοσιεύτηκε σε μελέτη το 2007, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν για τους άνδρες με διαβήτη, ενώ τα ποσοστά για τις γυναίκες με τη νόσο έμειναν σταθερά. Επιπλέον, ενώ οι άνδρες με διαβήτη ζουν 7,5 χρόνια λιγότερο σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν την νόσο, ενώ η διαφορά στις γυναίκες είναι ακόμη μεγαλύτερη: 8,2 έτη.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός παραγόντων σύμφωνα με τη μελέτη. Αφενός, τα σώματα των ανδρών και των γυναικών δεν είναι ίδια, έτσι οι διαφορές στη φυσιολογία είναι σχεδόν βέβαιο ότι παίζουν ρόλο. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι, ως ομάδα, οι γιατροί αντιμετωπίζουν διαφορετικά την περίθαλψη των αντρών από των γυναικών, ειδικότερα σε υποανάπτυκτες χώρες. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στις γυναίκες.

Ποια συμπτώματα είναι μοναδικά στις γυναίκες με διαβήτη;

Πολλά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και του τύπου 2 στις γυναίκες είναι ίδια με αυτά των ανδρών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά συμπτώματα και επιπλοκές του διαβήτη αποκλειστικά στις γυναίκες.

  • Φαγούρα και πόνος στον κόλπο καθώς και κολπικές και στοματικές λοιμώξεις ζύμης: Η υπερανάπτυξη του μύκητα Candida albicans μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ζύμης στον κόλπο και στην στοματική κοιλότητα. Τα συμπτώματα των κολπικών μολύνσεων ζύμης περιλαμβάνουν κολπική φαγούρα και πόνο και οδυνηρή σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα της μόλυνσης στη στοματική κοιλότητα περιλαμβάνουν λευκά μπαλώματα στο στόμα, ερυθρότητα και πόνο, προβλήματα με το φαγητό ή την κατάποση και διογκωμένα κόκκινα ούλα ή εσωτερικά μάγουλα.
  • Προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία (πόνος, κολπική ξηρότητα ή μειωμένη σεξουαλική ορμή): Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή (libido), προβλήματα ροής του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, που μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική απόκριση και τον οργασμό, καθώς και βλάβη των νεύρων (διαβητική νευροπάθεια) που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη αίσθηση.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Πρόκειται για μια κοινή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας και αντίστασης στην ινσουλίνη. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ακανόνιστες περιόδους, ακμή, αραίωση τρίχας της κεφαλής και περίσσεια τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και περίπου οι μισές γυναίκες με το σύνδρομο εμφανίζουν διαβήτη.
  • Μολύνσεις της ουροποιητικής οδού (UTIs): Μια μόλυνση προκύπτει όταν μπαίνουν βακτήρια οπουδήποτε στο ουροποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ουρήθρας, των ουρητήρων, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Είναι πολύ συχνότερα στις γυναίκες απ ‘ ό, τι στους άντρες γενικά και εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη επειδή η ζάχαρη στα ούρα παρουσιάζει ένα έδαφος αναπαραγωγής για ανάπτυξη βακτηριδίων.

Ποια συμπτώματα και σημάδια του διαβήτη είναι τα ίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες;

Υπάρχουν συμπτώματα του διαβήτη που έχουν κοινά οι γυναίκες και οι άντρες:

  • Υπερβολική δίψα και πείνα
  • Συχνουρία
  • Απώλεια ή λήψη βάρους
  • Κόπωση
  • Θολή όραση
  • Αργή επούλωση των πληγών
  • Ναυτία
  • Μολύνσεις του δέρματος
  • Σκουραίνει το δέρμα στις περιοχές των πτυχών του σώματος
  • Οσμή αναπνοής που είναι φρουτώδης ή γλυκιά
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια

Ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 1 και του τύπου 2 είναι οι ίδιες, όπως το δέρμα, τα μάτια, η κυκλοφορία, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία), το υψηλό σάκχαρο του αίματος (υπεργλυκαιμία), η κετοξέωση και ο ακρωτηριασμός.

Ο Διαβήτης δεν αγαπά τις γυναικείες καρδιές

Γενικά, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες διότι έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, αλλά όταν οι γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται και ο θάνατος από καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο πιθανός στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε άτομα με διαβήτη, τα καρδιακά επεισόδια είναι πιο συχνά θανατηφόρα για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες. Άλλα παραδείγματα για το πώς ο διαβήτης επηρεάζει τις γυναίκες διαφορετικά από τους άνδρες είναι:

  • Οι νεφροπάθειες είναι μια άλλη επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, που επηρεάζουν τις γυναίκες πιο έντονα από τους άνδρες.
  • Η κατάθλιψη είναι 2 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί στις γυναίκες με διαβήτη, απ’ ότι στους άνδρες
  • Οι πάσχουσες με διαβήτη είναι πιο ευάλωτες σε κακό έλεγχο του σακχάρου, παχυσαρκία, υψηλή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, απ’ ότι οι άνδρες με διαβήτη.

Συμπερασματικά:

  • Στις γυναίκες με διαβήτη, τα επίπεδα HDL (“καλής”) χοληστερόλης μειώνονται, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν λιγότερα οιστρογόνα και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με νεφροπάθειες.
  • Οι πάσχουσες με διαβήτη ενδέχεται να λαμβάνουν λιγότερο αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη, ιδίως για καρδιακές παθήσεις και παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.
  • Οι γυναίκες με διαβήτη συχνά έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα