Το διαβητικό πόδι είναι πιο επικίνδυνο από τις νεοπλασίες σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αυστραλία

διαβητικό πόδι
διαβητικό πόδι

Mια από τις συχνότερες και πιο επικίνδυνες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί το διαβητικό πόδι, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας Αυστραλών επιστημόνων. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συμποσίου το οποίο έγινε με Διεθνή Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), στην Θεσσαλονίκη.
Στο συνέδριο συμμετείχαν Ο πρόεδρος της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή ομάδα εργασίας για το Διαβητικό πόδι, παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, κ. Χρήστος Μανές, ο γενικός γραμματέας της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π. καθηγητής Παθολογίας, της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών & Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» κ. Νικόλαος Τεντολούρης και το μέλος του ΔΣ της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., αγγειοχειρουργός, Θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» κ. Κυριακή Καλλιγιάννη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το διαβητικό πόδι μπορεί να επιφέρει θνησιμότητα μεγαλύτερη και από αυτήν που προκαλούν οι νεοπλασίες. Συγκεκριμένα, η θνησιμότητα στην 5ετία από τις επιπλοκές του διαβητικού ποδιού μπορεί να φτάσει το 45%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό και ανησυχητικό.
Η μελέτη αυτή των Αυστραλών επιστημόνων, έρχεται όπως τόνισαν, να ενισχύσει προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα ίδια αποτελέσματα.

Η πάθηση

Το διαβητικό πόδι είναι μια «ύπουλη» πάθηση, η οποία ευθύνεται για τον ακρωτηριασμό 1 εκατομμυρίου ασθενών κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάποιος συνάνθρωπός μας ακρωτηριάζεται διεθνώς ανά 20 δευτερόλεπτα.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 4 – 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν στην τρέχουσα χρονική στιγμή  έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 40.000 – 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού.
Ταυτόχρονα, παραπάνω από 120.000 άτομα εμφανίζουν, όπως  υπογράμμισαν οι ειδικοί, χρόνιες αγγειακές βλάβες  που αφορούν τα μεγάλα αγγεία που αιματώνουν τα διάφορα όργανα του σώματος.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, αν «μαυρίσει» ή αλλάξει το χρώμα του ποδιού προς το σκούρο, υπάρχει, συνήθως, βλάβη των αγγείων, δηλαδή απόφραξη των αρτηριών που φέρνουν το αίμα στα κάτω άκρα. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται περιφερική αρτηριοπάθεια. Το άκρο, που δεν αιματώνεται, νεκρώνεται, ολόκληρο ή κάποια δάκτυλα. Ενίοτε η άμεση παρέμβαση που θα ανοίξει την απόφραξη και θα αποκαταστήσει την κυκλοφορία του αίματος σώζει το πόδι.

Η νευροπάθεια στα διαβητικά άτομα

Η νευροπάθεια είναι μία βλάβη των πολύ μικρών αγγείων του οργανισμού (τριχοειδή) η οποία παρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών ατόμων.
Στην Ελλάδα τα άτομα που εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια ανέρχονται σε 250.000 – 300.000.
Όταν το άτομο εμφανίζει νευροπάθεια χάνει την προστατευτική αίσθηση του πόνου (βλάβη των νεύρων που μεταφέρουν το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο, για να καταλάβουμε ότι κάτι κακό συμβαίνει), με αποτέλεσμα το σκέλος του διαβητικού ασθενούς να μην πονάει όταν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή θερμό ερέθισμα του προκαλέσουν βλάβη.
Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πληγή χωρίς ο ασθενής να την αντιληφθεί. Η πληγή, όμως, αυτή ταυτόχρονα συνεπάγεται και είσοδο μικροβίων στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργείται φλεγμονή στο πόδι (μυϊκό ιστό και οστά), η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και ορθολογικά, αφενός επεκτείνεται πολύ γρήγορα και, αφετέρου, καταλήγει αναπόφευκτα σε  ακρωτηριασμό ή ακόμα και θάνατο.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα