Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): πως εμφανίζονται και πως μεταδίδονται τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Ο ιός του HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια
Ο ιός του HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως μεταδίδεται ο ιός, πως μπορείτε να αναγνωρίζετε τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και πως να προφυλάσσεστε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε. Το εμβόλιο Gardasil συνίσταται για άτομα και των δύο φύλων μεταξύ των ηλικιών 9 και 26. Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κονδυλωμάτων, ωστόσο δεν αποτελεί θεραπεία.

Τύποι HPV στα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν περισσότερα από 180 διαφορετικά στελέχη του HPV. Ορισμένα στελέχη του HPV, που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου”, μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένους τύπους καρκίνου (όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του πρωκτού). Άλλα στελέχη που θεωρούνται “χαμηλού κινδύνου” μπορούν να οδηγήσουν σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Τα στελέχη του HPV 6 και 11 προκαλούν περίπου το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό κίνδυνο να προκαλέσουν καρκίνο. Ωστόσο, μερικές φορές οι τύποι 16, 18, 31, 33 και 35 του HPV μπορούν να βρεθούν στα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (συνήθως μαζί με HPV 6 ή 11) και αυτά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ο HPV και πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Ο HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή μέσω του δέρματος, με την τριβή των γεννητικών οργάνων, με τη συνουσία, με το στοματικό και πρωκτικό σεξ. Όταν έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, υπάρχει κίνδυνος να τα μεταδώσετε στο σύντροφό σας. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης, αν και δεν προσφέρει 100% προστασία, καθώς ορισμένες περιοχές των γεννητικών οργάνων εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες.
Ο ιός του HPV διεισδύει στο δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες μέσω μικροσκοπικών ανοιγμάτων. Μετά από την έκθεση στον ιό, ξεκινά η περίοδος επώασης. Κατά τη διάρκειά της, δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα λοιμώξεων. Αυτή η περίοδος συνήθως διαρκεί περίπου τρεις μήνες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και χρόνια.
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ογκίδια που μπορούν να εμφανιστούν στο πέος, στον κόλπο, στον πρωκτό και στην περιοχή του περινέου. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV, ευτυχώς όμως, αν και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι αντιαισθητικά, σπάνια γίνονται κακοήθη.
Μπορεί να αναρωτιέστε πως μπορείτε να ξεχωρίσετε αν ένα ογκίδιο που υπάρχει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας είναι κονδύλωμα, ή ίσως θέλετε να ξέρετε τι πρέπει να προσέχετε στο δέρμα του συντρόφου σας. Παρακάτω παρέχονται πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πώς μοιάζουν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Συχνά τα συμπτώματα του HPV δεν γίνονται αντιληπτά από κάποιον που δεν γνωρίζει τι βλέπει, ειδικά με γυμνό μάτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν εμφανίζονται ποτέ ή μπορούν να εμφανιστούν χρόνια μετά την προσβολή από τον ιό. Όταν τα κονδυλώματα γίνονται εμφανή, συνήθως μοιάζουν με ογκίδια που είναι γκρι ή στο χρώμα του δέρματος. Μπορεί να εξέχουν από το δέρμα ή να είναι επίπεδα. Μπορεί να εμφανιστούν επάνω, μέσα και γύρω από τα γεννητικά όργανα. Μπορεί να αναπτυχθούν σε συστάδες που μοιάζουν με κουνουπίδι, ή μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα.
Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων μπορεί να ποικίλει. Μπορεί να έχουν μέγεθος λιγότερο από 1 χιλιοστό, ή να έχουν διάμετρο αρκετών εκατοστών αν δημιουργήσουν σύμπλεγμα. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι ομαλά ή τραχιά, επίπεδα ή διογκωμένα, και μπορεί να έχουν προεξοχές.
Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην εμφανή παρουσία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων για να διαπιστώσετε αν κάποιος έχει μολυνθεί από HPV. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν εμφανίζονται ποτέ ή μπορούν να εμφανιστούν χρόνια μετά τη προσβολή από τον ιό.

Που μπορεί να εμφανιστούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα δεν βρίσκονται πάντα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων που έρχονται σε επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, σημειώνει ότι, ενώ συνήθως εμφανίζονται στο σημείο της επαφής, μπορούν να βρεθούν και σε σημεία όπου οι άνθρωποι δεν αναφέρουν να έχουν σεξουαλική επαφή.
Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να εμφανιστούν μέσα και έξω από τον κόλπο και στους εσωτερικούς μηρούς. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στην περιοχή του πρωκτού. Μπορούν να αναπτυχθούν μέσα και έξω από τον πρωκτό και στην περιοχή μεταξύ του πρωκτού και του κόλπου.
Στους άνδρες, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να εμφανιστούν στο πέος, κάτω από την ακροποσθία, στους άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή, ή πάνω στο δέρμα του πέους στους άνδρες που έχουν κάνει περιτομή. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο όσχεο, στους όρχεις, στον πρωκτό, στη βουβωνική χώρα και στους μηρούς.

Διάγνωση κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων

Ο γιατρός συνήθως κάνει διάγνωση με οπτικό έλεγχο, ωστόσο μερικά κονδυλώματα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια τεχνική γνωστή ως ακική λεύκανση, κατά την οποία ένα διάλυμα 5% οξικού οξέος εφαρμόζεται στις ύποπτες περιοχές. Μετά από περίπου 10 λεπτά, οι περιοχές αυτές θα γίνουν λευκές αν περιέχουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Επιπλέον, η μεγέθυνση μέσω κολποσκόπησης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαπιστώσουν την ύπαρξη βλαβών στο εσωτερικό του κόλπου και στον τράχηλο. Εάν βρεθούν ύποπτες περιοχές, η βιοψία μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του HPV και να προσδιορίσει τον τύπο του ιού.

Με τη θεραπεία μπορεί να εξαφανιστούν οι όγκοι;

Χωρίς θεραπεία, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους, συχνά μέσα σε ένα έτος. Είναι όμως εξίσου πιθανό να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν. Μπορεί επίσης απλά να διατηρηθούν στο ίδιο μέγεθος.
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν κρέμες ή τζελ που εφαρμόζετε μόνοι σας. Αυτά βέβαια δεν είναι φάρμακα που μπορείτε να πάρετε από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή ή που προορίζονται για άλλα είδη αλλοιώσεων. Πρέπει να τα πάρετε από το γιατρό σας. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει κρυοθεραπεία για να παγώσει τα ογκίδια ή να τα αφαιρέσει χειρουργικά με λέιζερ ή εργαλεία κοπής.
Λαμβάνοντας θεραπεία, θα έχετε περιόδους χωρίς κονδυλώματα. Αυτό είναι καλό για αισθητικούς λόγους, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι συνεχίζετε να μπορείτε να μεταδίδετε τον HPV σε σεξουαλικούς συντρόφους.

Μια συμβουλή από τη VERYWELL

Δεν μπορείτε να βασιστείτε στο αν μπορείτε να δείτε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων για να γνωρίζετε αν εσείς ή κάποιος άλλος έχει μολυνθεί και μπορεί να μεταδώσει τον HPV. Συζητήστε τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου Gardisil με το γιατρό σας εάν δεν έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν έχετε διαγνωστεί με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μπορεί να εξακολουθείτε να είστε σε θέση να μεταδώσετε τον HPV στους σεξουαλικούς σας συντρόφους ακόμα και αν δεν έχετε ογκίδια.

Πηγή: Verywellhealth.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα