Διατροφή ανάλογα με τον τύπο διαβήτη

Παρόλο που η διατροφή αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και 2, η συλλογιστική στην οποία υπόκεινται οι διατροφικές προσαρμογές κάθε τύπου διαβήτη είναι διαφορετική.

Παρόλο που η διατροφή αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και 2, η συλλογιστική στην οποία υπόκεινται οι διατροφικές προσαρμογές κάθε τύπου διαβήτη είναι διαφορετική. Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 βασίζουν την δόση της ινσουλίνης τους, εν μέρει, σε αυτά που τρώνε. Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 συχνά χρησιμοποιούν τις διατροφικές επιλογές τους ως μια από τις μεθόδους (για κάποιους αποτελεί την κύρια μέθοδο) ελέγχου των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Διαβήτης τύπου 1

Είναι σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 να μάθουν πώς να υπολογίζουν τα γραμμάρια των υδατανθράκων και τους υπόλοιπους παράγοντες των τροφών, όπως τη λήψη ινών ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν τη γλυκόζη στο αίμα τους.

Εάν η θεραπεία με την ινσουλίνη σας είναι σταθερή (δηλ. οι δόσεις τις ινσουλίνης σας δεν παρουσιάζουν αυξομειώσεις αλλά παραμένουν οι ίδιες κάθε μέρα), τότε χρειάζεται να καταναλώνετε περίπου ίση ποσότητα γραμμαρίων υδατανθράκων καθημερινά ώστε να αποφύγετε αυξομειώσεις στο σάκχαρό σας.

Τα άτομα που κάνουν σταθερή ινσουλινοθεραπεία, κατά γενικό κανόνα, χρησιμοποιούν απλούς υπολογισμούς υδατανθράκων, που ορίζουν ένα συγκεκριμένο αριθμό μονάδων ινσουλίνης για κάθε 15 γραμμάρια υδατανθράκων που καταναλώνουν (15 γρ. υδατάνθρακα=1 μονάδα ινσουλίνης).

Ο διαβητολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε την κατάλληλη ποσότητα λήψης υδατανθράκων καθημερινά για την προσωπική σας δίαιτα. Τα υπέρβαρα ή τα παχύσαρκα άτομα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το θέμα της απώλειας βάρους όταν φτιάχνουν το πρόγραμμα φαγητού τους. Ένας ειδικευμένος διατροφολόγος σε θέματα διαβήτη μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τη βέλτιστη ποσότητα λήψης υδατανθράκων και θερμίδων.

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε ρουτίνας απώλειας βάρους, οπότε οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιον γυμναστή ώστε να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και ελέγχουν το διαβήτη τους με θεραπεία ινσουλίνης η οποία είναι ευέλικτη και προσαρμόζουν την ποσότητα λήψης της ινσουλίνης πριν από κάποιο γεύμα για να αντιμετωπίσουν ή να ’καλύψουν’ τα γραμμάρια υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλώσουν, μπορούν να καταναλώνουν διαφορετική ποσότητα υδατανθράκων κάθε μέρα. Η δόση της ινσουλίνης τους υπολογίζεται βάση του ποσοστού μιας ’μονάδας ινσουλίνης προς τους υδατάνθρακες’, και καθορίζει έναν αριθμό μονάδων ινσουλίνης για μια συγκεκριμένη ποσότητα γραμμαρίων υδατανθράκων. Το ποσοστό ινσουλίνης-υδατανθράκων ποικίλει από άτομο σε άτομο και θα πρέπει να συνεργαστείτε με το διαβητολόγο σας για να καθορίσετε την κατάλληλη αναλογία για σας.

Διαβήτης τύπου 2

Μια από τις κύριες θεραπευτικές προσεγγίσεις για το διαβήτη τύπου 2 είναι η ιατρική θεραπεία μέσω της διατροφής. Με απλά λόγια, η ιατρική θεραπεία μέσω της διατροφής είναι η προσαρμόσιμη διατροφική κατανάλωση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δραματικές αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα να παραμείνουν σε ασφαλή τιμές. Ο υπολογισμός της κατανάλωσης υδατανθράκων αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο του διαβήτη.

Επιπρόσθετα, καθώς το βάρος και η Μάζα Σώματος μειώνεται στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, έτσι και η ιατρική θεραπεία μέσω διατροφής καθώς και οποιαδήποτε άλλη ιατρική δίαιτα θα πρέπει συνεχώς να επανεκτιμάται για να εξασφαλίσετε ότι τα επίπεδα της γλυκόζης παραμένουν εντός ασφαλών ορίων.

Άλλοι παράγοντες

Οι ιατρικές επιπλοκές του διαβήτη όπως η υψηλή πίεση, οι καρδιαγγειοπάθειες ή οι νεφροπάθειες ίσως να απαιτούν κάποιες προσαρμογές στη διατροφή του ασθενούς (π.χ. περιορισμός του νατρίου, του λίπους ή των πρωτεϊνών). Και πάλι, ένας ειδικευμένος διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταστρώσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων το οποίο να ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ιατρικές σας ανάγκες.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ω-3
Περισσότερα

Τα απαραίτητα λιπαρά για την υγεία μας

Έρευνες αποδεικνύουν πως τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, ενώ αυξάνουν την “καλή” χοληστερόλη, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά

Μπύρα
Περισσότερα

Mπύρα: η μέτρια κατανάλωση ωφελεί την υγεία!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά που μάς φορτώνουν με περιττές θερμίδες και πολλή ζάχαρη  ενώ παράλληλα μας αφυδατώνουν, η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να αποδειχτεί μια ωφέλιμη επιλογή.

Fruits-And-Vegetables
Περισσότερα

Φρούτα και λαχανικά, η βρώμικη δωδεκάδα

Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούμε την αγορά οργανικών προϊόντων όταν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στη «βρώμικη δωδεκάδα», τα φρούτα και λαχανικά δηλαδή με τα υψηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.