Διαχείριση του Διαβήτη το Καλοκαίρι

summer2
summer2

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος για εκδρομές, διακοπές, βόλτες και βραδινές εξόδους. Όμως για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, αυτές οι καλοκαιρινές δραστηριότητες μπορούν να θέσουν την συνέπεια στους διατροφικούς κανόνες που ακολουθούν σε δοκιμασία.
Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης αλλά και άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου φάρμακα για καρδιακές παθήσεις και διουρητικά, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στη ζέστη, ακόμα και εάν δεν το γνωρίζουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη μεταφορά και αποθήκευση ιατρικών συσκευών και φαρμάκων, στις διατροφικές μας επιλογές και στη σωστή ενυδάτωση.
 
Προστασία Ινσουλίνης και Συσκευών Μέτρησης Σακχάρου
– Κρατήστε τους μετρητές, τις ταινίες και την ινσουλίνη μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Εάν οι εξοπλισμοί και τα φάρμακα είναι σε ανοιχτούς χώρους, όπως στην περίπτωση ενός πικνίκ, στη θάλασσα ή σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε μία σκοτεινή τσάντα με παγοκύστη ώστε να αποτρέψετε τυχόν ζημιές από τις υπερβολικές θερμοκρασίες.
– Κρατήστε της τσάντα μεταφοράς και τον εξοπλισμό στεγνά. Οι συσκευές μέτρησης εάν εκτεθούν σε υγρασία μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα της μέτρησης.
– Πάντα να ταξιδεύετε με ένα έξτρα κιτ μέτρησης σακχάρου αποθηκευμένο σε ξεχωριστή τσάντα μεταφοράς έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τις μετρήσεις σας σε περίπτωση που συμβεί κάτι στο αρχικό. Μην χρησιμοποιείτε ταινίες αποθηκευμένες σε μπουκάλια που έχουν υποστεί ζημιά. Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, πάρτε τα φάρμακα και τον εξοπλισμό σε αποσκευές χειρός ώστε να μην υποστούν βλάβη από τις χαμηλές θερμοκρασίες στις καμπίνες αποσκευών του αεροπλάνου.
Διαχείριση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
– Η δυνατότητα προσεγμένων γευμάτων στις συνηθισμένες ώρες είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πάντα να ταξιδεύετε με σνακ σε συσκευασίες μερίδας σε περίπτωση που δεν βρείτε κάτι στο δρόμο σας. Οι μπάρες δημητριακών ή μία μικρή σακούλα τροφίμων με 2-3 αποξηραμένα φρούτα είναι μία καλή λύση.
– Η μέτρηση του σακχάρου τις συνηθισμένες σας ώρες είναι σημαντική. Εάν ταξιδεύετε σε μέρη με διαφορά ώρας, πάρτε μαζί σας ένα δεύτερο ρολόι με την ώρα Ελλάδος για τις πρώτες μέρες, μέχρι να προσαρμοστείτε στο νέο ωράριο.
– Πάντα να έχετε μαζί σας επιπλέον ταινίες. Είναι καλή ιδέα να κάνετε πιο συχνά μετρήσεις όταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι. Να θυμάστε ότι η ζεστή και η αφυδάτωση προκαλούν διακύμανση στις τιμές και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να έχετε νερό και σνακ μαζί σας.
– Εάν μία ένεση ινσουλίνης είναι απαραίτητη εν ώρα πτήσης, επικοινωνήστε από πριν με την εταιρεία ή τον γιατρό σας για τυχόν ειδικές οδηγίες λόγω της πίεσης μέσα στο αεροπλάνο.
– Πάρτε μαζί σας μερικά ζευγάρια άνετα, κλειστά παπούτσια και αρκετές καθαρές κάλτσες ώστε να μπορείτε να τις αλλάζετε συνέχεια και να αποφύγετε τους κάλους και τα πρηξίματα εάν πρόκειται να κάνετε πολύ περπάτημα. Εάν έχετε έντονο πρόβλημα, προμηθευτείτε ειδικές κάλτσες για διαβητικούς από τα φαρμακεία, τα οποία είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να διατηρούν το πόδι στεγνό, δροσερό και να προωθούν την καλη κυκλοφορία.
– Πάντα να έχετε μαζί σας ιατρική ταυτότητα που να υποδεικνύει ότι πάσχετε από διαβήτη.
Διατροφικές Οδηγίες για το Καλοκαίρι
Οδηγίες για τον Μπουφέ
– Επικεντρωθείτε στο να γεμίσετε το πιάτο σας με πολύχρωμα λαχανικά παρά επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το ψωμί και τα μακαρόνια. Πάντα να επιλέγετε ολικής άλεσης προϊόντα όταν αυτό είναι δυαντόν.
– Επειδή οι υδατάνθρακες είναι συνήθως η πρώτη μέριμνα των διαβητικών, είναι εύκολο να αντισταθμιστούν με παραπάνω μερίδες πρωτεϊνης. Αλλά πολύ κόκκινο κρέας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Αντί για μπιφτέκια, παϊδάκια ή μπριζόλα, προτιμήστε κοτόπουλο ή ψάρι. Προσοχή: αποφύγετε φαγητά που έχουν μαυρίσει από τα κάρβουνα, Μπορεί να είναι πιο νόστιμα, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα καμμένα κομμάτια είναι ενδεχομένως καρκινογόνα.
– Εάν θέλετε να κάνετε μία υπερκατανάλωση αλλά δεν έχετε κάποια υγιεινή επιλογή – συμβιβαστείτε. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείστε ένα μικρό πιάτο όταν διαλέγετε επιδόρπιο ή προτιμήστε φρέσκα φρούτα. Μπορείτε επίσης να πάρετε μία γεύση από κάτι «απαγορευμένο». Βάλτε μία μικρή μερίδα παγωτό, πατατοσαλάτας ή παϊδάκια. Φροντίστε να πάρετε τη γεύση όμως αφού έχετε καταναλώσει πρώτα τις υγιεινές επιλογές ώστε να είστε πιο χορτάτοι.
– Επικεντρωθείτε στους ανθρώπους στο τραπέζι σας. Απολαύστε μια καλή συζήτηση αντί να περιπλανιέστε πάνω από το μπουφέ και τα μεζεδάκια. Δημιουργήστε αναμνήσεις που δεν εστιάζουν στο φαγητό!
Οδηγίες για Σπιτικό Μπάρμπεκιου
– Αποφύγετε τα τηγανιτά και προτιμήστε τα ψητά κρέατα, όπως το ψητό κοτόπουλο, τα μπιφτέκια γαλοπούλας και το ψάρι. Περιορίστε τη μερίδα του κρέατος όμως στο μέγεθος και το πάχος μίας τράπουλας.
– Φτιάξτε καλαμάκια λαχανικών και ψήστε τα στο γκριλ ή κόψτε τα απλά σε φέτες και ψήστε τα πάνω σε αλουμινόχαρτο για μία εναλλακτική χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά.
– Φτιάξτε συνοδευτικά με περισσότερη πρωτεΐνη όπως σαλάτες με φασόλια μαυρομάτικα, φακές ή ρεβίθια. Επίσης σαλάτες με υδατάνθρακες ολικής άλεσης είναι καλές επιλογές, όπως είναι το καστανό ρύζι, το πλιγούρι, κοφτά μακαρόνια ολικής άλεσης και σπιτικά κρουτόν από ψωμί ολικής άλεσης.
– Πείτε όχι στη μαγιονέζα. Μπορείτε να γλιτωστε πολλές θερμίδες και λιπαρά απλά και μόνο αποφεύγοντας τη μαγιονέζα. Αντί για αυτήν, προσθέστε γεύση στα burger σας με ροδέλες ντομάτας, λωρίδες πιπεριάς και μουστάρδα. Αποφύγετε ντρεσινγκ σαλάτας με μαγιονέζα και προτιμήστε μια βινεγρετ από βαλσάμικο ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο.
– Εάν θα πάτε καλεσμένοι σε γεύμα, προσπαθήστε να μην παρεκλίνετε από τη ρουτίνα σας. Προσφερθείτε να βοηθήσετε φέρνοντας κάποιο πιάτο μαζί σας, όπως τη σαλάτα ή μία φρουτοσαλάτα για μετά το γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει κάτι υγιεινό να καταναλώσετε, και ο οικοδεσπότης θα σας ευχαριστήσει που βοηθήσατε.
– Στο επιδόρπιο, ενδώστε σε μία δροσερή φρουτοσαλάτα. Είναι μία καλή ευκαιρία να επιτύχετε την απαιτούμενη κατανάλωση φρούτων εκείνης της ημέρας. Γλυκά όπως μπισκότα και πάστες δεν είναι απαγορευμένα, αλλά περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας σε μία κουταλιά, την οποία θα την απολαύσετε μετά από μία πιο υγιεινή επιλογή.
Ενυδάτωση
– Ένας μέσος άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει 2 λίτρα νερό την ημέρα. Για άτομα με διαβήτη αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή μετρήσεις. Εάν ιδρώνετε από τη ζέστη ή από κάποια άσκηση, φρονίστε να πίνετε παραπάνω νερό.
– Η αφυδάτωση, ή η απώλεια σωματικών υγρών, μπορεί να συμβει τους καυτούς καλοκαιρνιούς μήνες είτε πάσχετε από διαβήτη είτε όχι. Εάν έχετε διαβήτη όμως, αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβεί όταν η γλυκόζη του αίματος δεν είναι καλά ρυθμισμένη. Όταν η γλυκόζη είναι ανεβασμένη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή ούρων. Για να προλάβετε την αφυδάτωση, πιείτε άφθονα υγρά χωρίς καφείνη όπως είναι το νερό, το τσάι χωρίς ζάχαρη, το ανθρακούχο νερό και οι χυμοί. Πειρορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ.
– Ακόμα κι εάν επιλέγετε αναψυκτικά διαίτης, πιείτε μόνο ένα την ημέρα. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό ή εάν αναζητάτε λίγη γεύση, φτιάξτε σπιτικά αφεψήματα και πάρτε τα μαζί σας σε θερμός. Παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη, νερό με φέτες λεμονιού, λάιμ, πορτοκαλιού, με δυόσμο ή ακόμα και με κεράσια είναι γεμάτα με άρωμα και θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους χωρίς ζάχαρη.
– Η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη άυξηση του σακχάρου, επομένως πάντα να πίνετε αλκοόλ μαζί με κάποιο γεύμα. Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνου πάνω από ένα ποτό την ημέρα, και οι άντρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 2 ποτά την ημέρα.
Θερμοπληξία
Να έχετε το νου σας στα σημάδια που υποδεικνύουν θερμοπληξία. Οι ανθρωποι με διαβήτη ή αλλές χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πιο ευαίσθητοι στην υπερθερμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: αίσθημα ζαλάδας ή λιποθυμίας, υπερβολικός ιδρώτας, μυικές κράμπες, κρύο και κολλώδες δέρμα, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες και/ή ναυτία. Εάν βιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μετακινηθείτε σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον, πιείτε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμοί ή αθλητικά ποτά και αναζητείστε ιατρική βοήθεια.
Για να αποφύγετε την θερμοπληξία, κάντε άσκηση σε δροσερά μέρη, όπως σε γυμναστήριο με κλιματισμό, ή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η θερμοκρασία είναι πιο μέτρια.
Πηγή: genenutrition.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα