6 ασυνήθιστα πράγματα που επηρεάζουν το σάκχαρο

Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους για τις τιμές του σακχάρου. Υποτίθεται, άλλωστε, ότι η καλή διαχείριση του σακχάρου είναι απλή – διατροφή, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή. Θα σας έχει τύχει, όμως, να τα κάνετε όλα σωστά και πάλι να βρίσκεστε αντιμέτωποι με πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό σάκχαρο.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συμβεί κάτι τέτοιο, μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας . Διαβάστε παρακάτω μερικές περιπτώσεις που επηρεάζουν το σάκχαρο και ίσως δεν τις έχετε σκεφτεί και χρησιμοποιήστε τις την επόμενη φορά για να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Άγχος/Ενθουσιασμός

Το συναίσθημα είναι γνωστό. Μπορεί να έχετε ραντεβού με τον οδοντίατρο, διαφωνία με τον/την αγαπημένη σας ή να παρακολουθείτε κάποιο… θρίλερ! Το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη κ.α.) που δεν τα πάνε και πολύ καλά με το σάκχαρο. Οι πιεστικές αυτές καταστάσεις συνήθως εμφανίζονται απροσδόκητα και είναι αρκετά δύσκολο να προλάβει κάποιος να αντιδράσει γρήγορα όσον αφορά το σάκχαρό του. (Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να πάτε στο λούνα παρκ, πάρτε λίγη παραπάνω ινσουλίνη μαζί σας!)
thriller

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Τα μη διαβητικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα διαβητικά φάρμακα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όποτε χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ελέγξτε καλά τις οδηγίες και των δύο, για να είστε σίγουροι ότι δεν επηρεάζουν το ένα το άλλο.
drugs

Θέματα με τα σετ έγχυσης

Οι συσκευές έγχυσης ινσουλίνης είναι περίπλοκες και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο: φυσαλίδες αέρα, σωληνάκι που έχει φράξει, μόλυνση ή ακόμα και το σημείο που τοποθετείται η συσκευή. Αν φοράτε αντλία και ξαφνικά το σάκχαρό σας ανέβει, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε την αντλία.
infusionset

Λιποδυστροφία

Αν χρηστιμοποιείτε συνεχώς τα ίδια σημεία του σώματος για ενέσεις, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε με λιποδυστροφία (άνιση κατανομή λίπους) ή ουλώδη ιστό. Αυτά τα δύο επηρεάζουν την απορρόφηση της ινσουλίνης και μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα σάκχαρα. Για να αποφύγετε τα παραπάνω θέματα, αλλάζετε τα σημεία του σώματος και μην χρησιμοποιείτε ήδη χρησιμοποιημένες ενέσεις.
lipodystrophy

Υψόμετρο

Παρόλο που οι έρευνες γύρω από τον διαβήτη και το υψόμετρο αφορούν την ακρίβεια των μετρητών, υπάρχουν ενδείξεις πως το υψόμετρο αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι πιθανόν, αν βρεθείτε σε μεγάλο υψόμετρο να χρειαστείτε 20-30% περισσότερη ινσουλίνη. Ωστόσο αν ασκείστε (αν κάνετε σκι για παράδειγμα), ίσως ανακαλύψετε πως χρειάζεστε λιγότερη.
altitude
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

H έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και 2, νευροεκφυλιστικές παθήσεις και καρδιαγγειακές επιπλοκές για το 50% των Ελλήνων

Έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψή…