Διαβήτης και Απώλεια Όρασης: Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

διαβήτης απώλεια όρασης

Σήμερα 382 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 592 εκατομμύρια μέχρι το 2035, αύξηση μεγαλύτερη από 50%! Και αυτό οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως ο συνεχώς αυξανόμενος γηράσκων πληθυσμός, η καθιστική ζωή και η περιορισμένη φυσική άσκηση σε συνδυασμό με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, αλλά και επιβαρυντικές αλλαγές στο περιβάλλον. Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το 46% των ασθενών με διαβήτη είτε έχουν διαγνωσθεί καθυστερημένα, είτε αγνοούν τις επιπλοκές που μπορεί να έχει η νόσος τους.

Μια πλέον συνηθισμένη διαταραχή που προκαλείται από το διαβήτη είναι και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε ενημερωτική εκδήλωση που οργανώθηκε για τους δημοσιογράφους στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς Euretina 2015, στη Νίκαια της Γαλλίας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού έργου «Βαρόμετρο για τη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια» (Diabetic retinopathy Barometer).

To Βαρόμετρο για τη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (International Diabetes Federation, IDF), του Διεθνούς Οργανισμού για την Πρόληψη της Τύφλωσης (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB), της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Γηράσκων Πληθυσμό (International Federation on Ageing, IFA), και της Ιατρικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης, με σκοπό την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης και τη διαχείριση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Bayer AG, η οποία χρηματοδότησε το έργο και επίσης υποστηρίζει τη διάδοση και προώθηση των αποτελεσμάτων της έρευνας χωρίς όμως να έχει καμία ανάμειξη στην ανάλυση των δεδομένων που σχετίζονται με την έρευνα αυτή.

Τμήμα του έργου αυτού είναι η ποσοτική ανάλυση δεδομένων για τη νόσο από 41 χώρες απ’ όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ωκεανία, προερχόμενα τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους επαγγελματίες υγείας. Στο συνέδριο  ανακοινώθηκαν στο Διεθνή Τύπο, τα πρώτα αποτελέσματα του Βαρομέτρου σε παγκόσμια κλίμακα. Στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις των περαιτέρω αναλύσεων ανά χώρα. Σύμφωνα με το βαρόμετρο, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων με διαβήτη παγκοσμίως – περίπου δηλαδή 93 εκατομμύρια άνθρωποι – πάσχουν αποδεδειγμένα από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και λαμβάνοντας υπόψιν την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται ότι θα συνεχίζει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, 8 στους 10 πάσχοντες από διαβήτη γνωρίζουν ότι υπάρχους επιπλοκές της νόσου τους που μπορεί να βλάψουν την όραση τους, αλλά περισσότερο από το 10% δεν συζητά ποτέ το θέμα με τον θεράποντα ιατρό. Επίσης, φάνηκε ότι σε συνδυασμό με τη μη αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου, οι περισσότεροι διαβητικοί ασθενείς  δεν προφυλάσσονται σωστά  από την απώλεια όρασης.

Από την πλευρά των γιατρών, οι οφθαλμίατροι αναφέρουν ότι περίπου τα 2/3 των ασθενών κάνουν οφθαλμολογικό έλεγχο, μόνο όταν έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαταραχές στην όραση. Έτσι, ο ασθενής χάνει την ευκαιρία της πρόληψης, ενώ σύμφωνα με το 65% των γιατρών που συμμετείχαν στο βαρόμετρο, όσο καθυστερεί η διάγνωση μειώνονται και οι πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.  Και οι διαταραχές της όρασης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην γενικότερη υγεία και τη ποιότητα ζωής, τόσο του ασθενούς, όσο και των οικείων τους.

Και οι επιπτώσεις αυτές είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες ασθενείς στην έρευνα, πάνω από 1 στους 4 δηλώνει ότι δυσκολεύεται να διατηρήσει την εργασιακή του απασχόληση, λόγω των διαταραχών της όρασης, ενώ πάνω από το 50% αναφέρουν δυσκολία στην μετακίνηση και στην επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι ασθενείς αυτοί επίσης αναφέρουν ότι εμφανίζουν κακή σωματική ή ψυχική υγεία  το διπλάσιο αριθμό ημερών σε σύγκριση με διαβητικούς ασθενείς που δεν αντιμετωπίζουν διαταραχές όρασης.  Τέλος, 1 στους 5 ασθενείς δηλώνει ότι η απώλεια όρασης τον εμποδίζει να διαχειριστεί σωστά και το διαβήτη του. Σαν γενικό συμπέρασμα λοιπόν εξάγεται ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση τόσο των ασθενών όσο και της επιστημονικής κοινότητας για τις διαταραχές της όρασης που συνδέονται με τον διαβήτη, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού των έγκαιρων διαγνώσεων, γεγονός που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς διαχείρισης των διαταραχών και μείωση του κινδύνου απώλειας όρασης.

Πηγή: www.zoomnews.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με μη θεραπευμένη ηπατίτιδα ο διαβήτης συνδέθηκε με πιο εκτεταμένη ηπατική βλάβη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open συνδέει τον διαβήτη με μεγαλύτερη ηπατική βλάβη από την ηπατίτιδα C