Νέα σχετικά με την Eylea μια θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Νέα σχετικά με την Eylea μια θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Νέα σχετικά με την Eylea μια θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Νέα αποτελέσματα από την Eylea, μια θεραπεία για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείται προληπτικά μειώνει τον κίνδυνο των σοβαρότερων επιπλοκών στο μάτι.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα κύρια πορίσματα της έρευνας σχετικά με την Eylea, μια θεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για διάφορες παθήσεις των οφθαλμών, όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σύμφωνα με τη Δρ. Jennifer Sun (μια εκ των προέδρων του Diabetic Retinopathy Clinical Research Network) το 60% των ασθενών με διαβήτη μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποιο πρώιμο στάδιο αμφιβληστροειδοπάθειας, καθώς δεν έχουν ακόμα προβλήματα στην όραση.
Η κλινική δοκιμή εστιάζει το ενδιαφέρον της στην πρόληψη: μπορεί η Eylea εφόσον χορηγηθεί νωρίς, να προστατεύσει την όραση στο πέρας των χρόνων; Η απάντηση ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη.
Η Eylea έχει εγκριθεί ως θεραπεία για οίδημα ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με το διαβήτη, καθώς και για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πρόκειται για μια θεραπεία που μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων. Πρόκειται για μια αγωγή που χορηγείται ενέσιμα στο μάτι κάθε 4 με 16 εβδομάδες, ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 328 ενήλικες με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στα αρχικά στάδια και άριστη όραση. Στην αρχή της έρευνας, περίπου τα μισά άτομα έλαβαν ενέσεις με Eylea κάθε 16 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Προκαταρκτικά αποτελέσματα λαμβάνονταν σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Η συνολική διάρκεια της έρευνας θα είναι τέσσερα χρόνια.
Οι ερευνητές μελετούσαν κυρίως δύο στοιχεία:

  • Αλλαγές στην ανατομία του αμφιβληστροειδούς (για ενδείξεις προχωρημένου σταδίου διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθεας που ονομάζεται πολλαπλασιαστική αμφιβληστροειδοπάθεια, ή για την ύπαρξη ενός οιδήματος που ονομάζεται κεντρικό οίδημα ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με το διαβήτη). Αυτές θεωρούνται δομικές αλλαγές στο μάτι.
  • Οποιαδήποτε λειτουργική διαφορά στην ικανότητα της όρασης, γνωστή και ως οπτική οξύτητα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα, η Eylea οδήγησε σε βελτίωση ανατομικών εκβάσεων και σε μείωση του κινδύνου σοβαρότερων επιπλοκών των ματιών:

  • Στην ομάδα ατόμων που έλαβαν Eylea ο κίνδυνος επιπλοκών μειώθηκε κατά 68% σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Η πιθανότητα ανάπτυξης οποιασδήποτε επιπλοκής ήταν 16% στην ομάδα ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε η Eylea, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 44%.
  • Για το κάθε άτομο που έλαβε την Eylea, ο κίνδυνος εμφάνισης προχωρημένου σταδίου διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μειώθηκε κατά 66%, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης οιδήματος και απώλειας όρασης κατά 64%.
  • Οι άνθρωποι που έλαβαν το εικονικό φάρμακο ήταν 5 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν επιπλέον θεραπεία (με Eylea) ενώ παρατηρήθηκε επιδείνωση της ασθένειας.
  • Δεν υπήρχε διαφορά στην ποιότητα όρασης στις δύο ομάδες μετά από δύο χρόνια (στην ομάδα του Eylea το ποσοστό ήταν 75% και του εικονικού φαρμάκου 72%).

Τα πορίσματα της ολοκληρωμένης έρευνας θα είναι σημαντικά ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο το υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απώλεια όρασης. Αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη, τότε η θεραπεία της αμφιβληστροειδοπάθειας με Eylea μπορεί να ενέχει μαρκοχρόνια οφέλη για την όραση.
Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη θεραπεία των παθήσεων των οφθαλμών που προέρχονται από το διαβήτη, όπως σταγόνες, επέμβαση laser, και θεραπείες όπως η Eylea. Οι επεμβατικές θεραπείες χρησιμοποιούνται στα πιο αρχικά στάδια των παθήσεων. Άλλες καινοτόμες στρατηγικές διερευνώνται ώστε να αποφεύγονται οι τακτικές ενέσεις στο μάτι.
Πριν η Eylea μπορέσει να ληφθεί υπόψη για ευρεία χρήση ώστε να αποτρέπει την επιδείνωση της αμιφληστροειδοπάθειας, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες. Το σημαντικότερο για τους ανθρώπους με διαβήτη είναι να κάνουν τακτικές εξετάσεις και να διατηρούν καλό έλεγχο της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.
Πηγή:Diabetes Daily

Total
15
Shares
Σχετικά άρθρα