Κετόνες: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

κετόνες

Αν ζείτε με τη νόσο του διαβήτη, μάλλον έχετε ακούσει πως οι κετόνες είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσέχετε και πως σχετίζονται με την επικίνδυνη διαβητική κετοξέωση. Τι είναι όμως οι κετόνες και γιατί εμφανίζονται;

1. Τι είναι οι κετόνες
Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη στο σύστημά σας, η γλυκόζη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια. Έτσι το σώμα ξεκινά να διασπά το λίπος. Οι κετόνες είναι ένα χημικό προϊόν, αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.
Παρουσιάζονται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 οι οποίοι δεν κάνουν χρήση ινσουλίνης για μεγάλες χρονικές περιόδους ή όταν η αντλία έγχυσης ινσουλίνης δεν ρυθμίζεται σωστά ή κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας (στους τύπους 1 και 2) όταν οι δόσεις της ινσουλίνης παραλείπονται ή δεν αυξάνονται ανάλογα με την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει την ασθένεια.
Οι κετόνες μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε άνθρωπο με διαβήτη, πιο συχνά όμως εμφανίζονται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
2. Γιατί είναι επικίνδυνες οι κετόνες;
Οι κετόνες αναστατώνουν την χημική ισορροπία του αίματος και αν μείνουν αδιαχείριστες ενδέχεται να δηλητηριάσουν το σώμα. Το σώμα δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες ποσότητες κετονών και θα προσπαθήσει να τις αποβάλει με τα ούρα, εν καιρώ όμως εγκαθίστανται στο αίμα.
Η παρουσία τους είναι πολλές φορές σημάδι ότι έχετε ή σύντομα θα αναπτύξετε διαβητική κετοξέωση – μια ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή.
3. Πότε να ελέγξω τα επίπεδα κετονών και πως;
Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις κατά τις οποίες καλό είναι να ελέγχουμε τον οργανισμό για παρουσία κετόνης (συνήθως κάθε τέσσερις με έξι ώρες):

  • Το σάκχαρό σας είναι υψηλότερο από 300mg/dl (ή υψηλότερο από το επίπεδο που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας)
  • Νιώθετε ναυτία, κάνετε εμετούς ή έχετε κοιλιακούς πόνους
  • Είστε άρρωστοι (πχ έχετε κρύωμα ή γρίπη)
  • Νιώθετε μόνιμη κούραση
  • Διψάτε ή έχετε πολύ στεγνό στόμα
  • Το δέρμα σας είναι κόκκινο
  • Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε
  • Η αναπνοή σας έχει “φρουτώδη” μυρωδιά
  • Είστε σε σύγχυση ή έχετε “θολούρα”

Στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμες ταινίες μέτρησης ούρων και η χρήση τους είναι γρήγορη και απλή. Κατά βάση, η αξιολόγηση γίνεται με χρωματισμό της ταινίας και η διάγνωση γίνεται συγκρίνοντας το αποτέλεσμα με τον πίνακα χρωμάτων που υπάρχει στις οδηγίες.
4. Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό μου;
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως μόλις διαπιστώσετε πως τα αποτελέσματα των ούρων δείχνουν μέτρια ή μεγάλα ποσά κετόνης, καθώς αυτό αποτελεί ένδειξη πως ο διαβήτης σας είναι εκτός έλεγχο ή αρρωσταίνετε. Αν δεν βρίσκετε τον γιατρό σας, κατευθυνθείτε στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου.
Μικρά ποσοστά κετόνης σημαίνουν πως η συσσώρευσή της έχει ξεκινήσει. Θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών (το νερό είναι το καλύτερο) και να κρατήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου. Ξαναμετρήστε τα ποσοστά κετόνης σε μερικές ώρες και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν δείτε πως αυξάνονται.
5. Βοηθάει η άσκηση;
Η άσκηση είναι συχνά ένας καλός τρόπος να ρίξετε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου – όχι όμως παρουσία κετονών. Ποτέ μην κάνετε άσκηση όταν ο έλεγχος ούρων δείχνει μέτρια ή υψηλά ποσοστά κετόνης και το σάκχαρό σας είναι υψηλό. Η άσκηση ενδέχεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.
Απόδοση: GlykouliGr
Πηγή: http://diabetesstopshere.org

Total
15
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές
Περισσότερα

Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές – Πώς θα προστατευτείτε

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του Διαβήτης οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές – Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η έγκαιρη διάγνωση…
Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί φέτος το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας
Περισσότερα

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί φέτος το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας

Για πρώτη φορά το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5-9 Σεπτεμβρίου. Η ετήσια διοργάνωση…