Συμβουλές του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τη διαχείριση του διαβήτη στην υπερβολική ζέστη

Συμβουλές του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τη διαχείριση του διαβήτη στην υπερβολική ζέστη
Συμβουλές του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τη διαχείριση του διαβήτη στην υπερβολική ζέστη

Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι με διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) αισθάνονται τη ζέστη πιο έντονα απ’ ότι οι άνθρωποι χωρίς διαβήτη; Μερικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:

  • Κάποιες από τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους ιδρωτοποιούς αδένες κι έτσι το σώμα δεν μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του το ίδιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει κόπωση και θερμοπληξία, που χρειάζεται επείγουσα ιατρική παρέμβαση.
  • Οι άνθρωποι με διαβήτη αφυδατώνονται πιο γρήγορα. Εάν δεν λάβουν αρκετά υγρά, ανεβαίνει το σάκχαρο του αίματος, προκαλώντας συχνή ούρηση, που με τη σειρά της προκαλεί αφυδάτωση. Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως τα διουρητικά, μπορούν να προκαλέσουν επίσης αφυδάτωση.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε το σάκχαρό σας πιο συχνά και να προσαρμόζετε τόσο τη δόση ινσουλίνης σας, όσο και το φαγητό και ποτό που καταναλώνετε.

παραμείνετε ενυδατωμένοι

Η λίστα του καλοκαιριού

  • Να πίνετε αρκετό νερό
  • Να ελέγχετε συχνά το σάκχαρό σας
  • Να διατηρείτε τα φάρμακα, τις προμήθειες και τα αναλώσιμα σε δροσερό μέρος
  • Να παραμένετε σε κλιματιζόμενο χώρο τις πιο θερμές ώρες.
  • Να φοράτε άνετα, ελαφριά ρούχα.
  • Να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για παθήσεις που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη.
  • Να έχετε υπολογίσει τι θα κάνετε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
  • Να έχετε έτοιμη μια τσάντα που θα μπορείτε να πάρετε εύκολα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Επικύνδυνος ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας

Ακόμη κι αν δεν σας φαίνεται ότι κάνει πολλή ζέστη έξω, ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας μπορεί να είναι επικίνδυνος. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα, απορροφά ζέστη, και ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος. Είναι δυσκολότερο να παραμείνει κανείς δροσερός όταν υπάρχει πολλή υγρασία γιατί ο ιδρώτας δεν είναι το ίδιο εύκολο να εξατμιστεί.
Είτε ασκείστε είτε όχι, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τόσο τη θερμοκρασία, όσο και την υγρασία. Σχεδιάστε τι θα κάνετε ώστε να μπορείτε να παραμείνετε δροσεροί όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 27 βαθμούς υπό σκιά, με τουλάχιστον 40% υγρασία. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία εκτός σκιάς είναι συνήθως περίπου 10 βαθμούς υψηλότερη, έτσι καλό είναι να παραμένετε στη σκιά όταν αρχίζει η ζέστη.
Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για τη διαχείριση του διαβήτη, όμως πρέπει να αποφευχθεί η άσκηση σε εξωτερικό χώρο τη πιο ζεστή ώρα της ημέρας. Βγείτε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, τότε που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, ή πηγαίνετε σε κλιματιζόμενο χώρο για να γυμναστείτε.

Παρακολουθείτε το σάκχαρό σας

Η καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να σας βγάλει από τη ρουτίνα σας, και πιθανά και από το πρόγραμμα διαχείρισης του διαβήτη. Μετράτε συχνότερα το σάκχαρό σας για να είστε σίγουροι ότι βρίσκεται εντός ορίων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς τα σημάδια της υπογλυκαιμίας και να την αντιμετωπίζει το συντομότερο δυνατόν.
φοράτε αντιηλιακό
Λίγες συμβουλές για την ζέστη:

  • Να πίνετε πολύ νερό, ακόμη κι αν δεν διψάτε, ώστε να μην αφυδατωθείτε.
  • Αποφεύγετε το αλκοόλ και αφεψήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά. Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών και να προκαλέσουν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου.
  • Να ελέγχετε το σάκχαρό σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη δόση ινσουλίνης σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε βοήθεια να προσαρμόσετε την ινσουλίνη σας.
  • Όταν βρίσκεστε έξω, να φοράτε αντιηλιακό και καπέλο. Το έγκαυμα μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου σας.
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι, ακόμη κι αν είστε στην παραλία ή σε πισίνα.
  • Να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας, ή πηγαίντε σε κλιματιζόμενο χώρο, ώστε να παραμείνετε δροσεροί. Στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ο ανεμιστήρας δεν μπορεί να σας δροσίσει αρκετά.

Ζέστη και φάρμακα.

Ξέρετε τι άλλο υπερθερμαίνεται εκτός από το σώμα σας; Τα φάρμακα, οι προμήθειες και τα εξαρτήματα του διαβήτη.
 

  • Μην τοποθετείτε την ινσουλίνη, ή τα φάρμακα του διαβήτη που λαμβάνονται από του στόματος απευθείας στον ήλιο ή μέσα σε αυτοκίνητο. Ελέγξτε τις πληροφορίες της συσκευασίας σχετικά με το πως μπορούν οι υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάσουν την ινσουλίνη και άλλα φάρμακα.
  • Αν ταξιδεύετε διατηρήστε την ινσουλίνη και άλλα φάρμακα σε ψυγειάκι. Μην τοποθετείτε την ινσουλίνη απευθείας σε πάγο.
  • Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο μετρητή σακχάρου, την αντλία ινσουλίνης και σε άλλα εξαρτήματα. Μην τα αφήνετε σε αυτοκίνητο, δίπλα σε πισίνα, απευθείας στον ήλιο, ή στην παραλία. Το ίδιο συμβαίνει και για προμήθειες όπως οι ταινίες μέτρησης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να παίρνετε μαζί σας τα φάρμακα και τις προμήθειες του διαβήτη όταν κυκλοφορείτε καθώς θα πρέπει να μπορείτε να ελέγξετε το σάκχαρό σας και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα εάν είναι πολύ υψηλό ή χαμηλό. Απλώς να προστατεύετε τα εξαρτήματα του διαβήτη από τη ζέστη.
Πηγή: CDC

Total
49
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι μύθοι καταρρέουν… Ξεχάστε όσα πιστεύατε για την παχυσαρκία και τη δίαιτα

Πολλές απόψεις για την απώλεια βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας θεωρούνται «ιερές» αλλά στην πραγματικότητα είναι αναληθείς ή δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό έντυπο. 

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις σύμφωνα…