Γιατί πρέπει να πίνετε πολύ νερό αν έχετε διαβήτη

νερό

Η συζήτηση για τη σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ένας διαβητικός είναι συχνή, συνήθως όμως δεν δίνεται έμφαση σε ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι:  στην κατανάλωση νερού.
Όταν λέμε νερό, δεν εννοούμε φυσικά τα υγρά που λαμβάνονται  από τους χυμούς και τα αναψυκτικά. «Ένας διαβητικός ασθενής που δεν πάσχει από κάποια άλλη πάθηση, μπορεί να πιει όσο νερό νιώθει πως έχει ανάγκη. Να θυμάστε πως η κατανάλωση νερού θα βοηθήσει να περιοριστεί η κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών υψηλής θερμιδικής αξίας, πράγμα το οποίο βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου» λέει ο Δρ Pradeep Gadge, διαβητολόγος στο Κέντρο Διαβήτη  Shreya του Mumbai.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η επαρκής κατανάλωση νερού αντί άλλων υγρών, όπως πχ το τσάι, ο καφές και τα διάφορα αφεψήματα, βοηθάει να παραμείνουν τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο. Οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερο από 0.5 λίτρα νερό τη μέρα, σε γενικές γραμμές,  χρειάζονται περισσότερα θεραπευτικά μέσα για να ελέγξουν το σάκχαρο.
Πόσο πολύ;
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ένας διαβητικός ασθενής μπορεί να ακολουθήσει:

  • Πίνετε 1 ml νερού για κάθε θερμίδα που καταναλώνετε, δηλαδή αν παίρνετε 2000 θερμίδες τη μέρα, το νερό που θα πιείτε πρέπει να είναι 2000 ml, δηλαδή 2 λίτρα. Δεν είναι επιβαρυντικό να ξεπεράσετε αυτή την κατανάλωση και να φτάσετε ακόμα και στα 3 λίτρα, δεδομένου ότι δεν έχετε προβλήματα με τα νεφρά και δεν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν τη συχνότητα της ούρησης.
  • Αν παίρνετε διουρητικά για κάποια πάθηση, περιορίστε την κατανάλωση νερού στα 8 με 10 ποτήρια.
  • Οι διαβητικοί με χρόνια προβλήματα στα νεφρά μπορούν να περιορίσουν το νερό στο 1 λίτρο τη μέρα, διαφορετικά η κατακράτηση νερού μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνει ένας διαβητικός εξαρτάται από τις ανάγκες του και από άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την υγεία. Γενικά, είναι καλό να παραμένει κανείς ενυδατωμένος. Μην αντικαθιστάτε το νερό με άλλα ποτά είτε είστε διαβητικός, είτε όχι.
GlykouliGr
Πηγή: Kotlewska J, Jeznach-Steinhagen A, Czerwonogrodzka-Senczyna A. [The relationship between selected fluid intake and the risk of diabetes]. Pol Merkur Lekarski. 2015 Feb;38(224):119-22. Review. Polish. PubMed PMID: 25771523.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα