Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 συνδέεται με πρόωρη ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση

εμμηνόπαυση

Αμερικανική ανάλυση που έγινε σε 124,000 γυναίκες καταλήγει πως ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η εμμηνόπαυση συμβαίνει εκτός του ΄βέλτιστου χρονικού παραθύρου΄, που είναι μεταξύ 44 και 55 ετών.

Η μελέτη έχει βρει ότι η πρόωρη ή η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα 124,000 γυναικών βρήκαν πως εκείνες των οποίων η γονιμότητα έλαβε τέλος στα μέσα της ηλικίας των 40 ή νωρίτερα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν διαβητικές από εκείνες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση ανάμεσα στα 46 με 55.
Η εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 αύξησε τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 12%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η μέση ηλικία στην οποία μια γυναίκα έχει την τελευταία της περίοδο είναι τα 51.
Η Dr Erin LeBlanc, του Κέντρου Kaiser Permanente για την Έρευνα στην Υγεία , είπε: “Η μελέτη μας υποδηλώνει πως το βέλτιστο χρονικό παράθυρο για την εμμηνόπαυση και τον κίνδυνο του διαβήτη είναι μεταξύ των ηλικιών 45 με 55“.
Οι γυναίκες που ξεκινούν την εμμηνόπαυση πριν ή μετά από αυτό το χρονικό παράθυρο θα έπρεπε να έχουν υπ’ όψιν τους πως έχουν αυξημένο κίνδυνο και πως θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές όσον αφορά τη μείωση της παχυσαρκίας, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2.
Μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και αυτό έχει συνδεθεί με αυξημένο σωματικό λίπος και όρεξη, χαμηλότερο μεταβολισμό και υψηλότερη πίεση.
Ενώ προηγούμενη έρευνα έχει συσχετίσει την πρόωρη εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, τα νέα πορίσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν πως η πάθηση επίσης συνδέεται με την αργοπορημένη εμμηνόπαυση.
Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Εμμηνόπαυση, βρήκε επίσης σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και τη διάρκεια ‘ολόκληρου του αναπαραγωγικού κύκλου’ της γυναίκας (το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία της περίοδο).
Η μελέτη βρήκε πως οι γυναίκες στις οποίες ολόκληρος ο αναπαραγωγικός κύκλος ήταν μικρότερος των 30 ετών, είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνες που είχαν κύκλους ‘μέτριας διάρκειας’, δηλαδή μεταξύ των 36 με 40 ετών.
Μακρόχρονοι αναπαραγωγικοί κύκλοι άνω των 45 ετών ήταν συσχετισμένοι με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κατά 23%.
Η μελέτη αποτέλεσε μέρος της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών, μιας μεγάλης Αμερικανικής έρευνας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες , που επικεντρώθηκε στην πρόληψη καρδιοπαθειών, καταγμάτων και του καρκίνου του μαστού και του εντέρου.
GlykouliGr
Πηγή: https://www.theguardian.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Diabetes-test600
Περισσότερα

Ο διαβήτης απειλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους

O αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως παρουσιάζει μια συνεχή και ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη μέχρι και 10% του πληθυσμού.

χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

«Χειρουργείται» ο διαβήτης τύπου 2

Αποτελεσματικότερη, σε βάθος χρόνου, από τη συμβατική αντιδιαβητική θεραπεία αποδεικνύεται η μεταβολική χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς.