Χωρίς ινσουλίνη κινδυνεύουν να μείνουν 40 εκατομμύρια διαβητικοί μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

insulin
insulin

Κίνδυνο έλλειψης ινσουλίνης για περίπου 40 εκατομμύρια πάσχοντες μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology. Μέχρι το 2030, 79 εκατομμύρια πάσχοντες θα χρειαστούν ινσουλίνη και οι μισοί από αυτούς δεν θα μπορούν να την προμηθευτούν.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, οι ανάγκες για ινσουλίνη μέσα στα επόμενα 13 χρόνια θα αυξηθούν κατά 20%. Η αύξηση αφορά κυρίως ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία. Ωστόσο δεν χρειάζονται όλοι αυτοί οι ασθενείς ινσουλίνη, όπως χρειάζονται οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, μεταξύ των οποίων και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

“Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα σημερινά επίπεδα στην πρόσβαση στην ινσουλίνη είναι απολύτως ανεπαρκή σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση”, λέει ο δρ Σανζάι Μπασού του πανεπιστημίου Stanford, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η ινσουλίνη μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη όπως η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός, η νεφρική ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Τα πρώτα προβλήματα στην πρόσβαση στο φάρμακο έχουν ήδη ξεκινήσει, ακόμη και για τις πλούσιες χώρες, καθώς οι τρεις μεγάλες παρασκευάστριες εταιρίες που κυριαρχούν στον τομέα παραγωγής του φαρμάκου έχουν ανεβάσει τις τιμές. Στις ΗΠΑ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχει ζητήσει την διενέργεια ομοσπονδιακής έρευνας.
Η έρευνα χρησιμοποιεί στοιχεία από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και από 14 μελέτες για να προβεί στην εκτίμηση για πιθανή αύξηση του αριθμού των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι από το 2018 ως το 2030, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει από 406 εκατομμύρια σε 511 εκατομμύρια. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες θα είναι κάτοικοι της Κίνας (130 εκατομμύρια), της Ινδίας (98 εκατομμύρια) και των ΗΠΑ (32 εκατομμύρια).
Σε 79 εκατομμύρια από αυτούς θα χορηγηθεί ινσουλίνη αν υπάρξει παγκόσμια πρόσβαση, αλλά όπως είναι σήμερα η κατάσταση μόνο 38 εκατομμύρια θα έχουν πρόσβαση.
 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα