Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στη σύνδεση του PCOS και του διαβήτη
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στη σύνδεση του PCOS και του διαβήτη

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) βρέθηκαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο 30 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο American Society for Reproductive Medicine (ASRM) Scientific Congress & Expo, και περιγράφεται σε άρθρο στο Healio.

Το PCOS είναι μια ορμονική διαταραχή που προκαλεί μεγέθυνση των ωοθηκών που περιέχουν μικρούς σάκους γεμάτους με υγρό και μπορεί να έχει επώδυνα συμπτώματα. Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με το PCOS μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις σε όλο το σώμα — συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη. Μια μελέτη υπολόγισε ότι σχεδόν ένα στα πέντε έφηβα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2 έχει επίσης PCOS, αν και η φύση της σχέσης μεταξύ PCOS και διαβήτη δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν, ωστόσο, ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη – όταν οι ιστοί του σώματος γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί μεγάλο μέρος της διαδικασίας της νόσου στον διαβήτη τύπου 2 – παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη του PCOS. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η διόρθωση των ορμονικών ανισορροπιών που παρατηρούνται στο PCOS μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών ως θεραπεία για το PCOS μείωσε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.112 γυναίκες που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβαν μέρος σε μια ερευνητική μελέτη που ονομάζεται Ανάπτυξη Κινδύνου Στεφανιαίας Αρτηρίας σε Νέους Ενήλικες (CARDIA). Εγγράφηκαν στη μελέτη το 1985 και το 1986, όταν ήταν μεταξύ 18 και 32 ετών, και παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια. Οι συμμετέχουσες ταξινομήθηκαν ως πάσχουσες από PCOS εάν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια για την πάθηση δύο χρόνια μετά τη μελέτη, καθώς και άλλα συμπτώματα (σπάνια εμμηνόρροια και μη φυσιολογική τριχοφυΐα) 16 χρόνια μετά τη μελέτη. Τα δεδομένα που έδειχναν εάν οι συμμετέχουσες είχαν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) συλλέχθηκαν πέντε, επτά, 10, 16, 20, 25 και 30 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.

Βρέθηκε σύνδεση μεταξύ PCOS και διαβήτη τύπου 2

Από όλους τους συμμετέχουσες, 81 βρέθηκαν να έχουν PCOS, ενώ 1.031 όχι. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου της μελέτης, το 3,7% των συμμετεχόντων με PCOS παρουσίασαν καρδιαγγειακό επεισόδιο (όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό), σε σύγκριση με το 6,4% των συμμετεχόντων χωρίς PCOS. Υψηλή αρτηριακή πίεση διαγνώστηκε στο 43,2% των συμμετεχόντων με PCOS και στο 41,2% των συμμετεχόντων χωρίς PCOS, και μη φυσιολογικά λιπίδια αίματος διαγνώστηκαν στο 43,2% των συμμετεχόντων με PCOS και στο 34,7% των συμμετεχόντων χωρίς PCOS. Διαβήτης τύπου 2 διαγνώστηκε στο 33,3% των συμμετεχόντων με PCOS και στο 22,1% των συμμετεχόντων χωρίς PCOS.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων ή εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, μη φυσιολογικών λιπιδίων του αίματος ή διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες με PCOS είχαν 2,07 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Μετά από αυτή την προσαρμογή, δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μεταξύ του PCOS και οποιασδήποτε άλλης κατάστασης υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι οι συμμετέχουσες με PCOS είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και μη φυσιολογικά λιπίδια του αίματος νωρίτερα κατά την περίοδο της μελέτης από τους συμμετέχουσες χωρίς PCOS – παρόλο που ο συνολικός κίνδυνος ήταν υψηλότερος μόνο για διαβήτη τύπου 2 . Οι συμμετέχουσες με PCOS δεν βρέθηκαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο νωρίτερα κατά την περίοδο της μελέτης.

Οι μελλοντικές μελέτες, σημείωσαν οι ερευνητές, θα πρέπει να εξετάσουν ποιες συγκεκριμένες πτυχές του PCOS συνδέονται στενότερα με την ανάπτυξη άλλων καταστάσεων υγείας και θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων που παρακολουθούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Diabetes-test600
Περισσότερα

Ο διαβήτης απειλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους

O αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως παρουσιάζει μια συνεχή και ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη μέχρι και 10% του πληθυσμού.