Ερευνητές που υποστηρίζονται από τον JDRF, τον οργανισμό που προσπαθεί να βρει τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, δήλωσαν πως κάποια μέρα ίσως θα μπορούμε να έχουμε φακούς επαφής με αισθητήρα γλυκόζης ο οποίος θα επικοινωνεί με μια αντλία έγχυσης ινσουλίνης.
Όπως ανακοίνωσε το Oregan State University, ένας διαφανής αισθητήρας που χρησιμοποιεί μια νανοδομή τρανζίστορ, μπορεί να εντοπίζει μικροσκοπικές αλλαγές γλυκόζης σε φυσιολογικά ρυθμιστικά διαλύματα, όπως για παράδειγμα στα δάκρυα.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nanoscale αναφέρει πως οι αισθητήρες αυτοί θα στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην αντλία, η οποία θα εγχύνει ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη θα χρησιμεύει για να μην ανεβαίνουν τα επίπεδα γλυκόζης, ενώ η γλυκαγόνη για να μην πέσουν πολύ χαμηλά.
«Ο αισθητήρας και η αντλία δηλαδή, θα δρουν σαν τεχνητό πάγκρεας» λέει ο Greg Herman, χημικός μηχανικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ερευνητής. Και προσθέτει πως υπάρχουν ήδη αισθητήρες που δουλεύουν και αυτό που σχεδιάζουν είναι «να αναπτύξουν πλήρως το κομμάτι της επικοινωνίας» και «να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο τον φακό επαφής ως αισθητήρα στο κομμάτι της επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικής».
Υπάρχουν οφέλη και πέρα από τον διαβήτη
Ο Herman δήλωσε πως οι αισθητήρες αυτοί στους φακούς επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για σκοπούς πέρα από τον εντοπισμό και την επικοινωνία των επιπέδων γλυκόζης. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μετρήσουν τις ορμόνες του στρες, τα επίπεδα ουρικού οξέως και την πίεση του ματιού στο γλαύκωμα.
«Μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλές χημικές ενώσεις στα δάκρυα – και από τη στιγμή που ο αισθητήρας είναι διάφανος, δεν εμποδίζει την όραση».
Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό καρκίνου και για να μετρήσουν τους σφυγμούς, τα επίπεδα οξυγόνου και άλλα θέματα υγείας που χρειάζονται ακριβή έλεγχο.
Τι θα γίνει με όσους δεν χρησιμοποιούν αντλία;
Γι αυτούς που δεν χρησιμοποιούν αντλία έγχυσης ινσουλίνης, οι αισθητήρες των φακών επαφής θα μπορούν να στέλνουν δεδομένα σε ένα smart phone και να ειδοποιούν για χαμηλό ή ψηλό σάκχαρο. Ουσιαστικά να λειτουργήσουν ως μια συσκευή συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και να απαλλάξουν από τα τρυπήματα στα δάχτυλα για τον έλεγχο του σακχάρου.
Στην ανακοίνωση που δόθηκε στον τύπο, αναφέρθηκε πως η τεχνολογία έχει «τη δυνατότητα να κατασκευαστεί με χαμηλό κόστος», καθώς η τεχνολογία κατασκευής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα είδος «εκτυπωτή», αλλά με βιολογικά υλικά.
GlykouliGr