Διαβήτης & Κάπνισμα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για έναν επικίνδυνο συνδυασμό

Το κάπνισμα επιδεινώνει κατά πολύ τις επιπλοκές του διαβήτη, τόσο του τύπου 1 όσο και του 2

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία μας. Είναι λιγότερο γνωστό ωστόσο ότι το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη.

Αυτό το άρθρο θα περιγράψει γιατί το κάπνισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα άτομα με διαβήτη και θα δείξει γιατί η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά.

Το κάπνισμα είναι κακό για όλους

Ας το κάνουμε απόλυτα σαφές το κάπνισμα είναι απαίσιο για την υγεία όλων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η χρήση καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορούν να προληφθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το προσδόκιμο ζωής των τακτικών καπνιστών είναι «τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερο από ό,τι για τους μη καπνιστές».

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία πνευμονικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, της ΧΑΠ, του εμφυσήματος και της χρόνιας βρογχίτιδας. Το κάπνισμα συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη και ανάπτυξη πολλών άλλων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λαιμού, των φωνητικών χορδών, του οισοφάγου και του στομάχου, μεταξύ άλλων. Ίσως το πιο σημαντικό, είναι επίσης γνωστό ότι το κάπνισμα συμβάλλει σημαντικά σε καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.

Τα περισσότερα από αυτά τα γνωρίζουμε για γενιές. Και όμως, περίπου 31 εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να καπνίζουν τακτικά τσιγάρα καπνού και τα ποσοστά καπνίσματος είναι πολύ υψηλότερα σε πολλές άλλες χώρες.

Κάπνισμα και έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Το κάπνισμα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στη μεταβολική υγεία και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και των ποσοστών διαβήτη τύπου 2. Ο FDA αναφέρει ότι «οι καπνιστές έχουν 30 έως 40 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από τους μη καπνιστές», μια δήλωση που βασίζεται σε μελέτες όπως αυτή η μετα-ανάλυση δεδομένων του 2015 από εκατομμύρια ασθενείς. Άλλη μελέτη έδειξε ότι τα τσιγάρα έχουν σχέση «δόσης-ανταποκρινόμενης» με τον κίνδυνο διαβήτη, δηλαδή όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να ανακαλύψουν τους αιτιολογικούς δεσμούς που εξηγούν ακριβώς πώς το κάπνισμα αυξάνει τους κινδύνους διαβήτη. Οι χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου οδηγούν σε φλεγμονή και οξειδωτικό στρες που μπορεί να επιταχύνουν τη δυσανεξία στη γλυκόζη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και να επιδεινώσουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Πρόσφατοι πειραματισμοί σε τρωκτικά έδειξαν επίσης ότι η νικοτίνη προκαλεί μια γλυκαιμική δυσλειτουργία «όπως ο διαβήτης».

Όποιες και αν είναι οι λεπτομέρειες, γνωρίζουμε από πολλές μελέτες ότι το κάπνισμα «φαίνεται να επιδεινώνει σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη» σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και σχετίζεται με χειρότερο έλεγχο της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Οι καπνιστές με διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, έχουν υψηλότερο A1C.

Αυτές οι επιδράσεις στη γλυκόζη δεν είναι άμεσες – ένα τσιγάρο δεν είναι πιθανό να αυξήσει το σάκχαρό σας – αλλά τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Το χρόνιο κάπνισμα οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση του γλυκαιμικού ελέγχου.

Κάπνισμα και επιπλοκές διαβήτη

Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό: το κάπνισμα επιταχύνει δραματικά την ανάπτυξη ορισμένων επιπλοκών του διαβήτη.

Καρδιαγγειακή νόσο

Το κάπνισμα και ο διαβήτης είναι και οι δύο τεράστιοι παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο και όταν συμβαίνουν στο ίδιο σώμα, οι δύο διαταραχές υγείας φαίνεται να ενισχύουν η μία την άλλη με επιδραστικό τρόπο.

Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 που επιπλέον καπνίζουν έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από μια ποικιλία καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, καθώς και χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και το έμφραγμα. Θυμηθείτε, αυτό είναι κάτι έξτρα από τους ήδη υπερβολικά αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα με διαβήτη – ένας κίνδυνος που αυξάνεται σημαντικά από το κάπνισμα. Αυτή η φινλανδική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι καπνιστές με διαβήτη τύπου 2 είχαν έξι έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με άτομα χωρίς καμία πάθηση.

Νεφρική Νόσος

Το κάπνισμα επιταχύνει επίσης την εξέλιξη της νεφρικής δυσλειτουργίας (νεφροπάθεια) σε ασθενείς με διαβήτη. Η πτώση των νεφρών είναι μια από τις πιο άβολες (και τελικά θανατηφόρες) επιπλοκές του διαβήτη.

Μια μετα-ανάλυση 13 μελετών του 2019 διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κάπνιζαν είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μικρολευκωματινουρία, ένα πρώιμο σημάδι νεφρικής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνιζαν. Η ανάλυση έδειξε ότι το κάπνισμα ήταν πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου από πολλές άλλες παραμέτρους υγείας, όπως ο γλυκαιμικός έλεγχος, η ηλικία, η χοληστερόλη και το βάρος.

Εντοπίζουμε παρόμοιους αυξημένους κινδύνους στον διαβήτη τύπου 1. Σε μια μελέτη 943 ασθενών με T1D, οι σημερινοί καπνιστές είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μικρολευκωματινουρία. Μια μεγαλύτερη φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν κάπως λιγότερο δραματικό, αλλά ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάστηκε. Προσδιόρισε επίσης ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται μαζί με τον όγκο του καπνίσματος.

Άλλες επιπλοκές

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών:

Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της διαβητικής νευροπάθειας. Η σύνδεση φαίνεται ισχυρότερη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Το κάπνισμα επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας στον διαβήτη τύπου 1, αλλά προφανώς όχι στον τύπο 2.

Μειώστε τον κίνδυνο και βελτιώστε την υγεία σας με το να κόψετε το κάπνισμα

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εάν έχετε διαβήτη και καπνίζετε είναι να το κόψετε αμέσως!

Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει γρήγορα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα βελτίωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Μια μετα-ανάλυση του 2015 διαπίστωσε ότι ενώ τα άτομα με διαβήτη που καπνίζουν έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο, οι πρώην καπνιστές μείωσαν αυτόν τον κίνδυνο στο 10-20% και ο κίνδυνος εγκεφαλικού εξαφανίζεται εντελώς. Πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, σε άτομα τόσο με όσο και χωρίς διαβήτη.

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη βελτίωση των μικροαγγειακών επιπλοκών είναι λιγότερο ολοκληρωμένα αλλά εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικά. Μικρές μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο μπορεί να προστατεύσει από τη νεφρική νόσο στον διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη νεφρική νόσο.

Μια προειδοποίηση: η διακοπή του καπνίσματος δεν εγγυάται την άμεση βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ασθενείς βλέπουν τον αριθμό του σακχάρου στο αίμα τους να χειροτερεύει μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μερικά από αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από την αύξηση βάρους που είναι τόσο συχνή μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά όχι όλα. Μια μελέτη του 2015 στο The Lancet διαπίστωσε ότι όσοι το έκοψαν είδαν την A1C τους να αυξάνεται κατά 0,2 τοις εκατό μέσα σε ένα χρόνο, ακόμη και όταν προσαρμόστηκαν για αύξηση βάρους. Παρέμεινε υψηλή για δύο επιπλέον χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακάμψει ο μεταβολισμός της γλυκόζης σας μετά από χρόνια χρόνιου καπνίσματος. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι πρώην καπνιστές έπρεπε να το διατηρήσουν για περίπου μια δεκαετία για να επανέλθει ο γλυκαιμικός έλεγχος στο επίπεδο που απολαμβάνουν οι μη καπνιστές. Για αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί προτείνουν ότι ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή συντήρησης την ίδια στιγμή που προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα.

Τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος συνεχίζουν να αυξάνονται με τα χρόνια. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνέταξε ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα των πλεονεκτημάτων για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος, δείχνοντας ότι ορισμένες βελτιώσεις συμβαίνουν άμεσα, ενώ άλλες αυξάνονται για πάνω από μια δεκαετία. Μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια, οι πρώην καπνιστές έχουν περίπου τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής νόσου με εκείνους που δεν καπνίζουν ποτέ.Diabetes & Smoking: What You Need to Know – Diabetes Daily

Total
43
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος παρατηρείται με τη χρήση ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 2

Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όσοι έπαιρναν ινσουλίνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά κατάγματα οστών,…