Δεν σας Ορίζει: 13 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν πάσχετε από χρόνιο νόσημα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο αριθμός 13 είναι ένας  «άτυχος» αριθμός. Ωστόσο, όπως και να το δει κανείς, ένας αριθμός είναι απλώς ένας αριθμός. Δεν είναι ούτε τυχερός, ούτε άτυχος. Απλά είναι.

Όλα έχουν να κάνουν με το πώς κάποιος το αντιλαμβάνεται. Αν θέλει να κάνει τον αριθμό δεκατρία έναν «άτυχο» αριθμό, τότε αυτό θα είναι. Οι άνθρωποι ελέγχουν τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις τους.
Η κατάσταση της χρόνιας νόσου διέπεται πάνω κάτω από την ίδια ιδέα. Αν διαλέξει κανείς να δει τα αρνητικά, αυτά θα του επιστρέψουν. Αν επικεντρωθεί στο να ζει τη ζωή του με θετικό τρόπο, θα βρει πολλά περισσότερα στον δρόμο του.
Μιλάω από εμπειρία, καθώς ζω με διαβήτη τύπου 1 για είκοσι χρόνια.
Πως κρατάει κάποιος μια θετική στάση όταν είναι απογοητευμένος και δεν νιώθει και στα καλύτερά του; Ξεκινήστε με το να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να κάνετε ένα ντους και να ακολουθήσετε αυτά τα 13 tips.

1. Σταματήστε να αναρωτιέστε «γιατί σ’εμένα;»

Είναι επιλογή μας να παραδοθούμε ή να αντέχουμε, να είμαστε αδιάφοροι ή παθιασμένοι.
Τι, λοιπόν, επιλέγετε; Θέλετε να συνεχίσετε να βουλιάζετε στην αυτολύπηση; Μάλλον κάτι τέτοιο δεν σας έχει πάει πολύ μακριά και πιθανώς σας έχει κάνει ακόμα χειρότερα. Και μαντέψτε τι – ποτέ δεν θα σας βοηθήσει.
Αντί γι αυτό γιατί δεν το θέτετε διαφορετικά και να αναρωτηθείτε «Γιατί όχι σ’εμένα;». Στην τελική, όλοι έχουν αρνητικές και θετικές εμπειρίες. Εσείς έχετε αυτήν, όπως και χιλιάδες – εκατομμύρια ίσως – άνθρωποι στον κόσμο.

2. Αντιμετωπίστε του φόβους σας

Τι φοβάστε; Τι σας κρατάει πίσω;
Ότι και να είναι, αναγνωρίστε το και αντιμετωπίστε το. Με το να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, θα τους κλέψετε τη δύναμη. Βρείτε το κουράγιο να πάρετε ρίσκα. Βγείτε έξω από την άνεσή σας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα είστε άβολα.
Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος είναι μερικές φορές γεμάτος εμπόδια, προσκρούσεις και ανεξερεύνητα εδάφη. Βρείτε το κουράγιο να δεχτείτε πως δεν είστε τέλειοι – και δεν πειράζει.

3. Μη μισείτε τον εαυτό σας

Έχετε μια κακή μέρα; Έρχεστε αντιμέτωποι με τις παρενέργειες της νόσου σας; Το ευκολότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε και να πείτε πως δεν αντέχετε να είστε ο εαυτός σας.
Όμως, μόνο ο εαυτός σας υπάρχει, και θα υπάρχει. Μοναδικοί και όμορφοι, έχετε πολλά να προσφέρετε στον κόσμο. Πάρτε βαθιά ανάσα, πιστέψτε πως εσείς δημιουργείτε την επόμενη στιγμή και αλλάξτε τρόπο σκέψης. Είναι τόσο απλό.

4. Σταματήστε να προσπαθείτε να «νικήσετε» τη νόσο σας

Δεν μπορείτε να νικήσετε μια χρόνια νόσο. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε, είναι να ζήσετε μαζί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πάρτε τα φάρμακά σας, ασκηθείτε, τρώτε σωστά, εξασκηθείτε σε υγιεινές συνήθειες και πηγαίνετε στο κρεβάτι κάθε βράδυ γνωρίζοντας ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε.

5. Συνεχίστε τον δρόμο σας

Ελέγχετε την χρόνια νόσο, αλλά η νόσος σίγουρα δεν ελέγχει εσάς. Μην ξεγελαστείτε και πιστέψετε κάτι τέτοιο. Μην την αφήσετε να σας σταματήσει. Μην την αφήσετε να σας απογοητεύσει.

6. Κατανοήστε ότι δεν είστε η νόσος σας.

Ποτέ μην περιγράφετε τον εαυτό σας με τη νόσο με την οποία ζείτε.
Για παράδειγμα, εγώ είμαι συγγραφέας, μητέρα, life coach και παίζω τένις. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζω κάθε μέρα τον διαβήτη δεν με κάνει «διαβητική» και είναι κομμάτι μου, αλλά ποτέ δεν θα με ορίσει. Μην το αφήσετε ποτέ να γίνει μεγαλύτερο από εσάς.

7. Ωριμάστε μέσα από την γνώση και την εμπειρία

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας γιατί η γνώση είναι δύναμη. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Αυτό που έχετε δεν θα φύγει. Ούτε μπορείτε να τρέξετε εσείς μακριά από αυτό, θα το κάνει ακόμα μεγαλύτερο.
Αντί γι αυτό, μπορείτε να το δείτε κατά πρόσωπο και να το αγκαλιάσετε. Μάθετε για όλα όσα σας κάνουν να φοβάστε και εντοπίστε τι σας κρατάει από το να φροντίσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν θα έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, μπορείτε να αρχίσετε να χτίζετε την αυτοπεποίθηση για να το αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο.

8. Ζήστε στο εδώ και τώρα

Ξεκινήστε να μετράτε αυτά που έχετε αντί για τις ελλείψεις σας. Ξυπνήστε το πρωί και χαμογελάστε – δίνει τον τόνο για την υπόλοιπη μέρα.
Κάθε μέρα είναι ένα νέο δώρο και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε. Κλείστε την τηλεόραση και συντονίστε τις αισθήσεις σας σε αυτό που κάνετε τώρα. Επικεντρωθείτε στους ήχους, στις μυρωδιές και στο τοπίο γύρω σας.

9. Δουλέψτε

Όλοι χρειαζόμαστε να νιώθουμε πως είμαστε χρήσιμοι και ναι, το να βγάζει κανείς χρήματα είναι επίσης καλό! Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένα παραδοσιακό ωράριο 9-5, αλλά το να έχετε υπευθυνότητα απέναντι σε κάποια εργασία θα σας βοηθήσει να είστε υπεύθυνοι και με την υγεία σας.
Κάντε ένα βήμα παραπέρα, και αν καταφέρετε να κάνετε το πάθος δουλειά σας θα είστε, τολμώ να πω, ευτυχισμένοι!
Αφιερώστε λίγο χρόνο να εξερευνήσετε τον εαυτό σας και μόλις καταλάβετε τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει τόσο ώστε να σηκώνεστε από το κρεβάτι κάθε πρωί και να νιώθετε ζωντανοί, βάλτε έναν στόχο και ξεκινήστε να κάνετε μικρά βήματα (ή και μεγάλα άλματα) προς τον στόχο αυτό. Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε.

10. Ανοιχτείτε

Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι μια χείρα βοηθείας ή ένα μικρό σπρώξιμο για να σας εμπνεύσει και να σας κρατήσει εκεί. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το κίνητρο μέσα σας και να ξεκινήσει από εσάς, ζητείστε βοήθεια από κάποιον φίλο ή συγγενή.

11. Βοηθήστε τους άλλους

Να νοιάζεστε για τους ανθρώπους. Καθοδηγήστε τους αν γνωρίζετε κάποιον καλύτερο τρόπο. Όσο περισσότερο βοηθάτε τους άλλους, τόσο περισσότερο θα θέλουν και αυτοί να σας βοηθήσουν.
Αντιμετωπίζετε μια νόσο κάθε μέρα, οι πιθανότητες είναι πως μπορείτε να βοηθήσετε άλλους που βρίσκονται στη θέση σας. Η αγάπη και η ευγένεια γεννούν αγάπη και ευγένεια.

12. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με τους σωστούς ανθρώπους

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας ρουφάνε την ευτυχία. Θέλετε – για του λόγου το αληθές, χρειάζεστε – ανθρώπους που σας αρέσουν, που σας αγαπούν, που σας εκτιμούν, που σας ενθαρρύνουν να βελτιωθείτε με υγιείς τρόπους.
Και να θυμάστε: οι αληθινοί φίλοι δεν είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα σας όταν είστε στα καλύτερά σας, αλλά αυτοί που σας στηρίζουν όταν είστε τα χειρότερα σας.

13. Πάρτε τον έλεγχο

Κάντε την ευτυχία και την υγεία σας προτεραιότητα. Βρείτε το πάθος σας και τον σκοπό σας και πάντα να δίνετε αξία στον εαυτό σας.
Θα δείτε πως η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σας θα αυξηθούν όταν σταματήσετε να αφήνετε την χρόνια νόσο να σας ελέγχει και… ξεκινήσετε να ζείτε.
Η Λόρα Κρόνεν είναι συγγραφέας του «Too Sweet, The Not-So-Serious Side to Diabetes» και ιδρύτρια του οργανισμού life coaching «Be You Only Better».
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα