Η αρτηριακή ακαμψία μπορεί να είναι περισσότερο προγνωστικός παράγοντας κινδύνου διαβήτη από την αρτηριακή πίεση

Η δυσκαμψία των αρτηριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Η ύπαρξη πιο δύσκαμπτων αρτηριών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ακόμη και απουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension.

Παρόλο που ο διαβήτης τύπου 2 δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), οι δύο καταστάσεις υγείας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση από τα άτομα χωρίς διαβήτη, αν και είναι γνωστό ότι το να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μειώνει αυτόν τον κίνδυνο σε άτομα με διαβήτη. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι σε άτομα χωρίς διαβήτη, η μείωση της αρτηριακής πίεσης με βάση τις συστάσεις θεραπείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Και ορισμένα μέτρα για τον τρόπο ζωής είναι γνωστό ότι βελτιώνουν δυνητικά τόσο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όσο και την αρτηριακή πίεση, όπως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά γνωστά ως φλαβονοειδή και η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και η αρτηριακή ακαμψία σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε μια ομάδα 11.156 ενηλίκων. Η ύπαρξη πιο δύσκαμπτων αρτηριών σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς εάν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν να επεκταθούν τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε, η πίεση στο εσωτερικό τους μπορεί να αυξηθεί. Αλλά δεν έχουν όλοι οι αρτηρίες με πιο δύσκαμπτες αρτηρίες υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς η αρτηριακή πίεση είναι επίσης συνάρτηση του πόσο δυναμικά η καρδιά αντλεί αίμα. Έτσι, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν εάν η αρτηριακή ακαμψία συνδέεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες μέτρησαν την αρτηριακή τους ακαμψία με μια διαδικασία γνωστή ως ταχύτητα κύματος παλμού βραχιονίου-αστραγάλου, η οποία χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να μετρήσει τις αλλαγές όγκου αίματος. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες για ανάλυση – σε αυτούς με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και φυσιολογική αρτηριακή ακαμψία, αυτούς με φυσιολογική αρτηριακή πίεση αλλά αυξημένη αρτηριακή ακαμψία, αυτούς με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά φυσιολογική αρτηριακή ακαμψία και αυτούς με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη αρτηριακή δυσκαμψία ακαμψία.

Η αρτηριακή ακαμψία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Σε μια διάμεση περίοδο παρακολούθησης 6,16 ετών, συνολικά 768 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη παρατηρήθηκε στην ομάδα με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη αρτηριακή ακαμψία – αυτή η ομάδα είχε 2,42 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη από την ομάδα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένη αρτηριακή ακαμψία. Αλλά ο επόμενος υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη παρατηρήθηκε στην ομάδα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και αυξημένη αρτηριακή ακαμψία, η οποία είχε 2,11 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη – αποδεικνύοντας ότι η αρτηριακή ακαμψία μπορεί να είναι πιο προγνωστικός παράγοντας κινδύνου διαβήτη από την αρτηριακή πίεση. Μετά από αυτό ακολουθούσε η ομάδα με υψηλή αρτηριακή πίεση και φυσιολογική αρτηριακή ακαμψία, η οποία είχε 1,48 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη.

«Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή ακαμψία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, είτε είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είτε όχι», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Anxin Wang, PhD, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κλινικής Έρευνας στο νοσοκομείο Tiantan του Πεκίνου, σε δελτίο τύπου για τη μελέτη.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέα εικόνα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύοντας ότι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή δυσκαμψία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2».

Total
13
Shares
Σχετικά άρθρα
Ο διαβήτης συνδέεται με λειτουργικές και δομικές αλλαγές του εγκεφάλου μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Michigan Medicine
Περισσότερα

Όσο περισσότερο ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου

Ο διαβήτης συνδέεται με λειτουργικές και δομικές αλλαγές του εγκεφάλου μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σύμφωνα με μια μελέτη του Michigan Medicine