Είναι ο διαβήτης τύπου 2 αναστρέψιμος; Δείτε τι λέει η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία

Το 2015 έγινε μια έρευνα που υποδείκνυε πως ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος. Έκτοτε υπάρχει έντονη διαμάχη κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στη διαβητική κοινότητα. Προσπαθώντας να ρίξουμε φως σε αυτόν τον ισχυρισμό, εξετάσαμε τι  λέει η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία.

Ποιο είναι το πρόβλημα και τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα;

Ο διαβήτης τύπου 2 γενικά θεωρείται πως είναι μια μη αναστρέψιμη χρόνια πάθηση. Οι έρευνες έχουν δείξει πως, με την επιδείνωση του ελέγχου της γλυκόζης, η νόσος είναι αναπόφευκτα εξελικτική. Κατά τη διάγνωση, οι γιατροί λένε στους ασθενείς να δεχτούν πως θα ζουν με μια εφ όρου ζωής πάθηση. Μέσα στα 10 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, το 50% των ανθρώπων χρειάζονται ινσουλίνη για να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Γιατί οι ερευνητές έκανα αυτή τη συγκεκριμένη έρευνα;

Ο διαβήτης μπορεί να είναι αναστρέψιμος! Κανονικά επίπεδα γλυκόζης είναι δυνατόν  να παρατηρηθούν σε κάποια άτομα, μετά από απώλεια βάρους. Αυτό συχνά συμβαίνει μετά από κάποια βαριατρική εγχείρηση, αλλά μπορεί να συμβεί και όταν κάποιος καταναλώνει σημαντικά λιγότερες θερμίδες. Αυτή η επιστροφή στη φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού μπορεί να συμβεί αν κάποιος ακολουθήσει μια δίαιτα πολύ λίγων θερμίδων. Ωστόσο οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν το σάκχαρο θα παραμείνει υπό έλεγχο όταν το άτομο επιστρέψει σε μια κανονική διατροφή, διατηρώντας την απώλεια βάρους για 6 μήνες.

Σε ποιους έγινε η έρευνα;

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Κάποιοι από αυτούς είχαν διαβήτη για μικρό χρονικά διάστημα (λιγότερο από 4 χρόνια) και κάποιοι για μεγαλύτερο (περισσότερο από 8 χρόνια).

Πώς έγινε η έρευνα;

Η έρευνα είχε 3 μέρη. Πρώτον, τα άτομα ξεκίνησαν μια δίαιτα με υγρή τροφή και πολύ λίγες θερμίδες για 8 εβδομάδες, αφού διέκοψαν κάθε φαρμακευτική αγωγή που είχε να κάνει με τον διαβήτη. Έπειτα, για δύο εβδομάδες, επέστρεψαν στη στερεή τροφή. Τέλος, πέρασαν 6 μήνες διατηρώντας την απώλεια βάρους. Τα επίπεδα σακχάρου με νηστεία μετρήθηκαν πριν την δίαιτα, στο τέλος της δίαιτας αφού επέστρεψαν στην στερεή τροφή και ξανά μετά από 6 μήνες.

Τι βρήκαν οι ερευνητές;

Αμέσως μετά την δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που κράτησε 8 εβδομάδες, οι 12 από τους 30 συμμετέχοντες είχαν κανονικά (όχι διαβητικά) επίπεδα γλυκόζης νηστείας (κάτω από 7 mmol/L). Το σημαντικότερο ήταν πως μετά από 6 μήνες διατήρησης του βάρους, οι 13 από τους 30 συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας κάτω από 7 mmol/L. Αυτό σημαίνει πως μια έντονη απώλεια βάρους που διατηρήθηκε, ανέστρεψε τον διαβήτη για τουλάχιστον 6 μήνες στο 40% των ατόμων (και στο 60% των ατόμων που είχαν διαβήτη μικρής διάρκειας).

Ποιοι ήταν οι περιορισμοί της έρευνας;

Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (12 από τους 30) κατάφεραν να πετύχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης νηστείας, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, αμέσως αφού επέστρεψαν σε διατροφή με στερεή τροφή. Επίσης, το δείγμα ήταν μικρό και περιλάμβανε άτομα με διαβήτη τύπου 2 από την βορειοανατολική Αγγλία, δηλαδή κυρίως λευκούς. Απαιτείτε έρευνα και σε άλλες φυλετικές ομάδες.

Ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας;

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση δυνητικά αναστρέψιμη. Μια έντονη απώλεια σωματικού βάρους στάθηκε δυνατή να εξαλείψει τον διαβήτη σε συμμετέχοντες, για τουλάχιστον 6 μήνες. Η έρευνα αυτή υποδηλώνει πως η πάθηση ενδέχεται να είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της υπερφαγίας (της λήψης περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζονται). Αν τα κανονικά επίπεδα γλυκόζης μετά την απώλεια βάρους μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, τότε η προσέγγιση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 θα αλλάξει δραματικά.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το www.diabetes.org.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο της μαχήτριας Δέσποινα Πατιού που υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

Το τελευταίο αντίο στη Δέσποινα Πατιού θα πούμε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαΐου 2022, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα
Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;
Περισσότερα

Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και…

Επταπλασιάστηκαν παγκοσμίως οι διαβητικοί μέσα σε 30 χρόνια

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια επταπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια.