Γλυκαγόνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η γλυκαγόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία επικίνδυνα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Οι νεότερες έτοιμες προς χρήση επιλογές γλυκαγόνης, συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων εγχύσεων και της ρινικής γλυκαγόνης, προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία σε άτομα με διαβήτη.

Η γλυκαγόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από άλφα κύτταρα στο πάγκρεας και αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα. Η γλυκαγόνη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα δίνοντας εντολή στο συκώτι να απελευθερώσει το αποθηκευμένο σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργήσει νέο σάκχαρο.

Η γλυκαγόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρής υπογλυκαιμίας ή επικίνδυνα χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Ποιος χρησιμοποιεί γλυκαγόνη;

Τα άτομα με διαβήτη χρησιμοποιούν γλυκαγόνη για τη θεραπεία σοβαρής υπογλυκαιμίας. Η γλυκαγόνη παράγεται φυσικά στο σώμα όταν πέφτουν τα σάκχαρα στο αίμα, ενώ η συνθετική γλυκαγόνη χορηγείται με ένεση για να αυξήσει τα σάκχαρα στο αίμα.

Η υπογλυκαιμία ποικίλλει σε βαρύτητα και μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως η υπερβολική άσκηση, η παράλειψη ενός γεύματος ή η χορήγηση υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης.

Η ήπια υπογλυκαιμία (κάτω από 70 mg/dL) μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση υδατανθράκων. Σε περιπτώσεις σοβαρής υπογλυκαιμίας (κάτω από 54 mg/dL), ένα άτομο μπορεί να μην μπορεί ή να μην επιθυμεί να καταπιεί τροφή ή ποτά για να θεραπεύσει το χαμηλό από μόνο του. Η γλυκαγόνη μπορεί να χορηγηθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (όταν κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταναλώσει υδατάνθρακες, δεν ανταποκρίνεται, έχει επιληπτικές κρίσεις ή βρίσκεται σε κώμα) για να αυξήσει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η American Diabetes Association (ADA’s) 2024 Standards of Care συνιστά σε όλους τους ανθρώπους που λαμβάνουν ινσουλίνη ή που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας να συνταγογραφείται γλυκαγόνη, κατά προτίμηση έτοιμα προς χρήση προϊόντα γλυκαγόνης όπως Baqsimi, Gvoke και Zegalogue. Τα Πρότυπα Φροντίδας συνιστούν επίσης τα μέλη της οικογένειας, οι φροντιστές, οι σχολικοί υπάλληλοι και οποιοσδήποτε άλλος φροντίζει άτομα με διαβήτη να γνωρίζουν πού βρίσκεται η γλυκαγόνη και πώς να τη χρησιμοποιούν.

Τα άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ή σουλφονυλουρίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής υπογλυκαιμίας. Ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας χορηγήσει συνταγή εάν δεν έχετε ήδη συνταγή για γλυκαγόνη.

Η έρευνα δείχνει ότι η γλυκαγόνη υποσυνταγογραφείται και υποχρησιμοποιείται τόσο σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 όσο και σε διαβήτη τύπου 2, επομένως οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της ADA σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τη μεγαλύτερη πρόσβαση στη γλυκαγόνη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γλυκαγόνης και ινσουλίνης;

Η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη είναι και οι δύο ορμόνες που παράγονται από το πάγκρεας και συνεργάζονται για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό, τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος απελευθερώνουν ινσουλίνη για να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα. Εν τω μεταξύ, όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ χαμηλό, τα άλφα κύτταρα του παγκρέατος απελευθερώνουν γλυκαγόνη για να αυξήσουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έτοιμη προς χρήση γλυκαγόνη

Μέχρι το 2019, τα παραδοσιακά κιτ έκτακτης ανάγκης γλυκαγόνης χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία σοβαρής υπογλυκαιμίας. Αυτά τα κιτ απαιτούσαν μια διαδικασία ανασύστασης (ανάμιξης) πολλαπλών σταδίων για να μετατραπεί η κονιοποιημένη γλυκαγόνη σε υγρό που θα μπορούσε να εγχυθεί.

Στο άγχος ενός σοβαρού υπογλυκαιμικού συμβάντος, οι φροντιστές μπορεί να κατακλυστούν από τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας προετοιμασίας. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να χορηγήσουν σωστά τη γλυκαγόνη διάσωσης. Αυτές οι προκλήσεις συμβάλλουν στην υποχρήση της γλυκαγόνης.

Τα έτοιμα προς χρήση γλυκαγόνα έκτακτης ανάγκης ή γλυκαγόνα επόμενης γενιάς κυκλοφόρησαν το 2019 με την έγκριση του Gvoke HypoPen. Αυτές οι νεότερες θεραπείες προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία για τα άτομα με διαβήτη και τους φροντιστές τους, επειδή δεν απαιτούν μια περίπλοκη διαδικασία ανασύστασης. Οι αυτόματες εγχύσεις και η ρινική γλυκαγόνη παρέχουν καλές επιλογές για παιδιά και άλλους που μπορεί να φοβούνται τις βελόνες. Η Lilly διέκοψε το παραδοσιακό κιτ έκτακτης ανάγκης γλυκαγόνης στα τέλη του 2022 και η Novo Nordisk διακόπτει οριστικά το παραδοσιακό κιτ έκτακτης ανάγκης γλυκαγόνης στις ΗΠΑ την 1η Ιουλίου 2024.

Ποιοι τύποι έτοιμης προς χρήση γλυκαγόνης είναι διαθέσιμοι;

Αυτοενέσεις: Αυτά τα γλυκαγόνα είναι έτοιμα για ένεση (όπως ένα EpiPen για αλλεργίες) και χορηγούνται από έναν φροντιστή ή εκπαιδευμένο άτομο, όπως ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο. Το Gvoke HypoPen είναι εγκεκριμένο για άτομα με διαβήτη ηλικίας 2 ετών και άνω. Το Gvoke διατίθεται επίσης ως προγεμισμένη σύριγγα και το GvokeKit προσφέρει ένα προαναμεμιγμένο έτοιμο προς χρήση φιαλίδιο και σύριγγα. Το Zegalogue έχει εγκριθεί για άτομα με διαβήτη ηλικίας 6 ετών και άνω. Διατίθεται επίσης ως προγεμισμένη σύριγγα.

Ρινική γλυκαγόνη: Αυτή είναι μια επιλογή γλυκαγόνης χωρίς βελόνα. Δεδομένου ότι δεν απαιτεί εισπνοή, μπορεί να χορηγηθεί με επιτυχία από άλλο άτομο εάν ο δέκτης είναι αναίσθητος. Το Baqsimi είναι εγκεκριμένο για άτομα με διαβήτη ηλικίας 4 ετών και άνω. Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη επιλογή ρινικής γλυκαγόνης.

Ποια είναι τα οφέλη της έτοιμης προς χρήση γλυκαγόνης;

Η έτοιμη προς χρήση γλυκαγόνη είναι ένας γρήγορος τρόπος για τη θεραπεία της σοβαρής υπογλυκαιμίας – και μια καλύτερη εναλλακτική από την κλήση ασθενοφόρου.

Η τρέχουσα έρευνα με όλες τις έτοιμες προς χρήση επιλογές γλυκαγόνης έδειξε ότι περίπου το 99% των ανθρώπων ανάρρωσαν και επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά για όλες τις έτοιμες προς χρήση επιλογές γλυκαγόνης. Για σύγκριση, ο χρόνος αποκατάστασης για τα παραδοσιακά κιτ έκτακτης ανάγκης γλυκαγόνης μπορεί να είναι έως και 30-45 λεπτά.

Τα έτοιμα προς χρήση γλυκαγόνα είναι εύκολα για τους φροντιστές, τα μέλη της οικογένειας και άλλους μέλη της κοινότητας για να μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι νεότερες μορφές είναι επίσης μικρότερες και πιο διακριτικές από τα παραδοσιακά κιτ γλυκαγόνης με ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να αποθηκεύσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας στο σχολείο, στη δουλειά ή να το μεταφέρετε μαζί σας, όπως θα μπορούσατε να κάνετε με ένα EpiPen.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της γλυκαγόνης;

Η γλυκαγόνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

Ναυτία

Εμετός

Διάρροια

Κνίδωση

Πονοκέφαλο

Πόνος στο σημείο της ένεσης

Γρήγορος καρδιακός παλμός

Η λήψη ρινικής γλυκαγόνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, άτομα που είναι αλλεργικά στο σκεύασμα γλυκαγόνης ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά του έτοιμου προς χρήση γλυκαγόνης μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης – εξάνθημα, δυσκολία στην αναπνοή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση – καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η γλυκαγόνη μπορεί να είναι ακριβή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ωστόσο, το να γνωρίζετε ότι έχετε άμεσα διαθέσιμη θεραπεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ανεκτίμητο. Πολλές εταιρείες προσφέρουν προγράμματα βοήθειας ασθενών για τη μείωση του κόστους των γλυκαγόνων.

Ποιος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί γλυκαγόνη;

Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη γλυκαγόνης, όπως:

Όσοι έχουν όγκο στο πάγκρεας ή στα επινεφρίδια.

Άτομα που είναι αλλεργικά σε οποιοδήποτε από τα συστατικά των έτοιμων προς χρήση γλυκαγόνων.

Άτομα που είναι έγκυοι, σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι ή θηλάζουν θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσουν τη χρήση γλυκαγόνης.

Τι ακολουθεί για τη γλυκαγόνη;

Οι ερευνητές διερευνούν τη μικροδοσολογία ή τη χρήση μίνι δόσεων γλυκαγόνης, για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας που προκαλείται από την άσκηση.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση μίνι δόσης γλυκαγόνης, με ή χωρίς μείωση του βασικού ρυθμού παροχής ινσουλίνης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπογλυκαιμίας που προκαλείται από την άσκηση σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1. Αν και η μελέτη δεν έδειξε διαφορές ως προς το χρόνο στο εύρος, η υπογλυκαιμία επιπέδου 1 (λιγότερο από 70 mg/dL) ήταν χαμηλότερη σε άτομα που λάμβαναν μίνι δόση γλυκαγόνης σε σύγκριση με αυτά της ομάδας εικονικού φαρμάκου.

Η γλυκαγόνη μελετάται επίσης για χρήση σε συστήματα αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης (AID). Η Beta Bionics, η εταιρεία που κατασκευάζει το σύστημα iLet AID, αναπτύσσει ένα σύστημα AID που παρέχει τόσο ινσουλίνη όσο και γλυκαγόνη για την ακριβέστερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό το σύστημα «διπλής ορμόνης» θα πρέπει να εξαλείψει την ανάγκη χρήσης υδατανθράκων για τη διαχείριση του χαμηλού σακχάρου στο αίμα – και τα πρώτα δεδομένα ήταν πολλά υποσχόμενα. Σε μια μικρή μελέτη σε εφήβους, ένα ερευνητικό σύστημα διπλής ορμόνης οδήγησε σε παρόμοιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με ένα σύστημα μόνο ινσουλίνης, με εξαίρεση τη νύχτα και την άσκηση.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτών των ερευνητικών χρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της μικροδοσολογίας και των συστημάτων AID διπλής ορμόνης, είναι σίγουρα μια συναρπαστική στιγμή καθώς οι ερευνητές αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τις πολλαπλές ορμόνες που εμπλέκονται στον γλυκαιμικό έλεγχο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση του διαβήτη τύπου 1 βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών
Περισσότερα

Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών

Διάφορες έρευνες πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν στην πρόληψη και στην επιβράδυνση της…