Τελικά η κατάθλιψη «εμφανίζει» Διαβήτη τύπου 2, και όχι -μόνο- το αντίστροφο

Κατάθλιψη: Μπορεί να παίξει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη Διαβήτη τύπου 2

Η κατάθλιψη μπορεί να παίξει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη του Διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών για την πρόληψη της πάθησης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αιτιώδη σχέση και κοινές γενετικές που υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι η αιτία του Διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης με την οποία ζουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η κατάθλιψη θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον Διαβήτη τύπου 2 μαζί με άλλες συνθήκες όπως η παχυσαρκία, η αδράνεια και το οικογενειακό ιστορικό.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα άτομα με ιστορικό κατάθλιψης θα πρέπει να αξιολογούνται για τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου 2, ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν για να αποφύγουν -ή να καθυστερήσουν- την εμφάνιση της πάθησης.

Για πρώτη φορά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη προκαλεί άμεσα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν. Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, μέχρι τώρα ήταν ασαφές εάν η κατάθλιψη προκάλεσε τον Διαβήτη ή το αντίστροφο, ή εάν παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες. Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η κατάθλιψη προκαλεί άμεσα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν διαπίστωσαν ότι ο Διαβήτης προκαλεί κατάθλιψη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetes Care.

Η Dr Elizabeth Robertson, διευθύντρια έρευνας στο Diabetes UK, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Αυτή η εξαιρετικά σημαντική μελέτη μας δίνει νέες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ γενετικής, Διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψης, υποδεικνύοντας ότι η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του Διαβήτη τύπου 2. Αυτή η πάθηση είναι πολύπλοκη, με πολλούς παράγοντες κινδύνου –και μάλιστα προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι είναι πιο συχνή σε άτομα με κατάθλιψη».

«Αυτή η μελέτη μας δίνει μεγαλύτερη εικόνα για τον λόγο εμφάνισης και υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη πρέπει πλέον να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον Διαβήτη τύπου 2. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να βελτιώσουν τη φροντίδα και την υποστήριξη για άτομα με ιστορικό κατάθλιψης και να αποτρέψουν περισσότερες περιπτώσεις Διαβήτη τύπου 2».

Και ιδού πώς οι δύο παθήσεις συνδέονται

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων 19.000 ατόμων με Διαβήτη τύπου 2, 5.000 διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και 153.000 που ανέφεραν μόνοι τους κατάθλιψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική μέθοδο που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση για να αναλύσουν γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες για την υγεία. Διαπίστωσαν ότι μόνο το 36,5% της επίδρασης της κατάθλιψης στον Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να εξηγηθεί από την παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα με υγιές βάρος.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης επτά γενετικές παραλλαγές που συμβάλλουν τόσο στον Διαβήτη τύπου 2 όσο και στην κατάθλιψη. Αυτά τα κοινά γονίδια παίζουν ρόλο στην έκκριση ινσουλίνης ή τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, το πάγκρεας ή τον λιπώδη ιστό, με τις αλλαγές σε αυτές τις βιολογικές διεργασίες να εξηγούν πιθανώς πώς η κατάθλιψη αυξάνει τον Διαβήτη τύπου 2.

Και ενώ δεν βρέθηκε άμεση αιτία για τον Διαβήτη που προκαλεί κατάθλιψη, οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το βάρος στα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ένας παράγοντας για την ανάπτυξη κατάθλιψης.

«Ενθαρρύνουμε σθεναρά όποιον πάσχει από αυτή την ψυχική νόσο να γνωρίζει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 ώστε να μπορεί να λάβει τη σωστή υποστήριξη για να μειώσει -ή να αποφύγει- τον κίνδυνο» δήλωσε η Robertson.

Η καθηγήτρια Inga Prokopenko, του Πανεπιστημίου του Surrey, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Η ανακάλυψη μας αναδεικνύει την κατάθλιψη ως μια αιτία που συμβάλλει στον Διαβήτη τύπου 2 και θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των προσπαθειών πρόληψης. Τα ευρήματα είναι σημαντικά τόσο για τους πάσχοντες από κατάθλιψη όσο και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής πρόσθετων εξετάσεων για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη».

Διαβάστε επίσης: Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιάς και νεφρών για άτομα με Διαβήτη τύπου 2

Έξι συμπτώματα της κατάθλιψης που σπάνια λαμβάνουμε υπόψη μας

Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Φακοί επαφής μετρούν το… ζάχαρο

Aμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν πρωτοποριακούς φακούς επαφής οι οποίοι υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος στα καθημερινά «τσιμπήματα» στα οποία υποβάλλονται οι διαβητικοί προκειμένου να μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

diavitiko-podi
Περισσότερα

Νέα αυτοκόλλητα προλαμβάνουν το διαβητικό πόδι

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να ελεγχθούν για οποιαδήποτε νευρική βλάβη, χρησιμοποιώντας κάποια αυτοκόλλητα στο σπίτι τους, τα οποία ανιχνεύουν τον ιδρώτα.Τα νέα αυτά αυτοκόλλητα αλλάζουν χρώμα από μπλε σε ροζ όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με τα νεύρα του διαβητικού

διαβουλιμία, διαβήτης, γλυκουλι,
Περισσότερα

Δώστε 5 λεπτά και συμπληρώστε ένα ερωτηματολόγιο και βοηθήσετε και εσείς στην μάχη ενάντια στη διαβουλιμία, έναν… αόρατο εχθρό για τους διαβητικούς!

Δώστε μόλις λίγα λεπτά από τον χρόνο σας και συμπληρώστε ένα ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργήσει η κα Απέργη…