Οι ερευνητές του Biomedicine Discovery Institute του Πανεπιστημίου του Μoνάς διεξήγαγαν διεθνή έρευνα και ανακάλυψαν – για πρώτη φορά – πως μια διατροφή που παράγει υψηλές ποσότητες των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, οξικό και βουτυρικό οξύ, έχει πλεονεκτήματα για το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 1.
Να σημειώσουμε πως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου είναι θρεπτικά οξέα που παράγονται από τον μεταβολισμό των φυτικών ινών στο παχύ έντερο και βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται και καταστρέφουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη – την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Στην ειδική διατροφή που αναπτύχθηκε από το CSIRO και το Πανεπιστήμιο του Μονάς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν άμυλα – που βρίσκονται σε πολλές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά – που έχουν αντίσταση στην πέψη και περνάνε στο έντερο όπου και διασπώνται από την μικροχλωρίδα του εντέρου. Η διαδικασία αυτή της ζύμωσης παράγει οξικό και βουτυρικό οξύ τα οποία, όταν συνδυαστούν, παρέχουν πλήρη προστασία από τον διαβήτη τύπου 1.
«Η Δυτική διατροφή επηρεάζει την μικροχλωρίδα του εντέρου και την παραγωγή αυτών των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου» λέει η ερευνήτρια Δρ Eliana Mariño. «Ανακαλύψαμε πως αυτό έχει τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1».
Τα ευρήματα, που προσέλκυσαν το σημαντικό ενδιαφέρον του Διεθνούς Κογκρέσου Ανοσολογίας στη Μελβούρνη, δημοσιεύθηκαν εχθές 27 Μαρτίου, στην έγκυρη επιθεώρηση «Nature Immunology».
Ο καθηγητής Charles Mackay, που στάθηκε αφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας, υπογράμμισε πως μη-φαρμακευτικές προσεγγίσεις που συμπεριλαμβάνουν ειδικές διατροφές και βακτήρια του εντέρου, μπορούν να θεραπεύσουν ή να προλάβουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 1.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Δείτε τι Ακριβώς Πρέπει να Τρώτε Σύμφωνα με τη Δίαιτα FODMAP του Πανεπιστημίου Μονάς
«Τα ευρήματα απεικονίζουν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όπου οι ανθρώπινες νόσοι θα αντιμετωπίζονται με ιατρικές τροφές» λέει ο καθηγητής Mackay. «Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι υλικά που περνάνε τη διαδικασία της πέψης και αποτελούνται από φυσικά προϊόντα – το ανθεκτικό άμυλο είναι φυσικό κομμάτι της διατροφής μας».
«Οι διατροφές που χρησιμοποιήσαμε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να απελευθερώνουν ευεργετικούς μεταβολίτες. Θα τις περιέγραφα ως ακραίες υπερτροφές» είπε.
Ο καθηγητής Mackay είπε επίσης, πως δεν πρόκειται απλώς για την κατανάλωση λαχανικών ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, αλλά συμπεριλαμβάνει ειδικές τροφές και ειδικές διαδικασίες που χρειάζονται την επίβλεψη διατροφολόγων και ειδικών.
Ο ομάδα του καθηγητή Mackay στοχεύει να περάσει στην κλινική έρευνα και αυτή τη στιγμή ερευνά την επίδραση της διατροφής στην παχυσαρκία και σε άλλες φλεγμονώδεις νόσους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών, του διαβήτη τύπου 2, του άσθματος, τις αλλεργίες σε τροφές και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
Μπορείτε να δείτε τη δημοσιευμένη έρευνα κάνοντας κλικ εδώ.