Μπορεί ένα Σπρέι Ινσουλίνης να Είναι η Θεραπεία για τη νόσο Alzheimer;

Η ινσουλίνη, η ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, πιθανολογείται πως μπορεί να βελτιώσει την μνήμη στους ανθρώπους με τη νόσο Alzheimer που είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.

Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush θα δοκιμάσουν τη θεραπεία για 18 μήνες, με την ινσουλίνη να λαμβάνεται μέσω ρινικού σπρέι. Η έρευνα με τίτλο «Sniff – Study of Nasal Insulin to Fight Forgetfulness» θα εφαρμοστεί σε 30 νοσοκομεία στις ΗΠΑ.
Αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν αναδείξει τη σύνδεση μεταξύ της νόσου Alzheimer  και της δυσλειτουργίας της ινσουλίνης στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, έρευνα στην επιθεώρηση «Journal of Alzheimer’s Disease», έδειξε πως το Alzheimer ενδέχεται να προκαλείται από την έλλειψη ινσουλίνης στον εγκέφαλο.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της δοκιμής, οι γιατροί θα δώσουν σπρέι ινσουλίνης και ένα placebo σπρέι σε ασθενείς με ελαφρύ Alzheimer και ελαφριά γνωστική βλάβη. Τους τελευταίους 6 μήνες θα λάβουν όλοι ινσουλίνη. Στόχος είναι να δοκιμαστεί όχι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στις γνωστικές λειτουργίες, τη μνήμη και την καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών.
Μπορεί ένα Σπρέι Ινσουλίνης να Είναι η Θεραπεία για τη νόσο Alzheimer;
Ο Δρ Neelum Aggarwal, νευρολόγος στο Rush και επικεφαλής της έρευνας, είπε: «Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως η ινσουλίνη επιτελεί πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου και πως η κακή ρύθμιση της ινσουλίνης συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer».
«Η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τα μειωμένα σήματα ινσουλίνης στον εγκέφαλο, έχουν όλα παρατηρηθεί σε ασθενείς με Alzheimer, πράγμα που σημαίνει πως μια θεραπεία που στοχεύει να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη».
Οι ειδικοί λένε πως μια θεραπεία με σπρέι από τη μύτη θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά σταγονίδια λίπους που θα μεταφέρουν το φάρμακο στον εγκέφαλο.
Το συγκεκριμένο φάρμακο, που έχει χρησιμοποιηθεί στοχεύοντας τα καρκινικά κύτταρα, εφαρμόστηκε με επιτυχία στη νόσο Alzheimer για πρώτη φορά, επαναφέροντας τη μνήμη σε ποντίκια. Τα μικροσκοπικά σταγονίδια λίπους, που ονομάζονται νανολιποσώματα και καλύπτονται με θραύσματα πρωτεΐνης, έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την εγκαθίδρυση της αμυλώδους πρωτεΐνης σε πλάκες, ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις. Οι αμυλοειδείς πλάκες είναι τοξικές και είναι αυτές προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο των ανθρώπων με νόσο Alzheimer.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Harrison ενδοκρινολογία

Τα ανά χείρας βιβλίο "Harrison’s Endocrinology" διαπραγματεύεται κεφάλαια που αφορούν το σύνολο της ενδοκρινολογίας. Πρόκειται για μια πολυσυγγραφική έκδοση που κοσμείται από την παρουσία έξι λαμπρών επιστημόνων που είναι αυθεντίες σ’ αυτόν τον τομέα καθώς και από είκοσι οκτώ λίαν ειδικούς στα επιμέρους υποκεφάλαια.