Σίγουρα θα το έχετε ακούσει, καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα και ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου: ο λόγος για το κάρδαμο. Το πανάρχαιο αυτό μπαχαρικό που σήμερα συναντούμε ανά τον κόσμο, δεν θεωρείται τυχαία «ο βασιλιάς των μπαχαρικών»!
Μέχρι και τον 19ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη προμηθευόταν κάρδαμο από τις περιοχές από τις οποίες καταγόταν το διάσημο μπαχαρικό: τις τροπικές περιοχές της Ινδίας, του Νεπάλ και της Νότιας Ασίας. Το εμπόριο σε αυτές τις περιοχές άνθησε για πάνω από 1000 χρόνια, σήμερα ωστόσο καλλιεργείται και σε περιοχές όπως η Γουατεμάλα, η Νέα Γουινέα και το Βιετνάμ, πράγμα που υποδηλώνει και το κλίμα που απαιτείται.
Το κάρδαμο βρίσκεται μέσα σε μικρό, πρασινωπό τσόφλι και έχει δυνατή και πολύ ιδιαίτερη γεύση. Το χρώμα του φλοιού του ποικίλλει και ανάλογα την προέλευση, διακρίνονται δύο βασικά είδη καρδάμου: η μικρή ποικιλία elettaria, ή αλλιώς το πράσινο κάρδαμο και μια μεγαλύτερη εκδοχή του που απαντάται ως μαύρη, άσπρη ή κόκκινη ποικιλία.
Όποια ποικιλία και να χρησιμοποιήσετε, θα πάρετε δυνατότερη γεύση αν ανοίξετε το τσόφλι και πάρετε του μικρούς μαύρους σπόρους. Οι σπόροι αυτοί μπορούν να αλεστούν, ωστόσο χρειάζονται αρκετοί για να έχετε μια επαρκή ποσότητα. Για παράδειγμα, 10 τσόφλια που περιέχουν 20 σπόρους το καθένα, θα σας δώσουν μόνο ενάμισι κουταλάκι του γλυκού καθαρό κάρδαμο.
Το κάρδαμο είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στο κόσμο. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Το κάρδαμο χρησιμοποιείται παγκόσμια στη μαγειρική. Στον Δυτικό κόσμο χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, ως μπαχαρικό σε συνταγές με λουκάνικά και στα Σκανδιναβικά ζυμαρικά. Σε κάποιες ανατολικές χώρες χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στο καφέ και σε συνταγές με κρέας και ψάρι. Πέρα όμως από τη μαγειρική του χρήση, η Αγιουβερδική και η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχουν το κάρδαμο σε μεγάλη ιατρική υπόληψη.
Τα πλεονεκτήματα του καρδάμου για την υγεία
Στις αρχαίες ιατρικές παραδόσεις, το κάρδαμο θεράπευε λοιμώξεις του λαιμού, των δοντιών και των ούλων, τη συμφόρηση, τη φυματίωση, το στομάχι, τα νεφρά και τα αναπνευστικά προβλήματα. Δινόταν επίσης ως αντίδοτο στα τσιμπήματα αραχνών και φιδιών. Έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα πρόσφατα με εργαστηριακές έρευνες, ότι θεραπεύει επιτυχώς τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – ακόμα και την γονόρροια.
Η παλαιότερη αλλά και η σύγχρονη ιατρική πιστεύουν πως το κάρδαμο ανεβάζει τη διάθεση, έτσι χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό, αλλά και στο πεδίο της αρωματοθεραπείας. Λέγεται επίσης πως ανακουφίζει από μυϊκούς σπασμούς και σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Central Food Technological Research της Ινδίας, περιέχει πολλά συστατικά με αντιθρομβωτικές ιδιότητες για το αίμα. Άλλες έρευνες δείχνουν πως τα πολλά στρώματα φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχει, παρέχουν προστασία ακόμα και από τον καρκίνο και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος που με τη σειρά της προστατεύει την καρδιά.
Διατροφικά, καμιά βιταμίνη ή μέταλλο που περιέχεται στο κάρδαμο, δεν φτάνει σε περιεκτικότητα το μαγγάνιο. Ένα κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο περιέχει το 80% της συνιστώμενης ποσότητας μαγγανίου. Θα βρείτε επίσης μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών και σιδήρου, όπως επίσης και αρκετή βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο.
Τα αιθέρια έλαια του καρδάμου είναι επίσης σημαντικά, με τη λιμονίνη να ξεχωρίζει. Έρευνες δείχνουν πως αυτά τα έλαια είναι ο λόγος που το κάρδαμο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.
Βάλτε λοιπόν το κάρδαμο στην καθημερινή σας διατροφή για να επωφεληθείτε από τα πολλά πλεονεκτήματα για την υγείας σας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η έκφραση «φάε να καρδαμώσεις» δεν είναι τυχαία!
GlykouliGr