Κουρκουμάς: Ποια η Σχέση του με τον Διαβήτη

κουρκουμάς

Η επίδραση της σωστής διατροφής στον διαβήτη είναι πλέον γνωστή. Πολλά φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχο κρέας κ.α. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές τροφές που η επίδρασή τους στο διαβήτη δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Μία από αυτές είναι ο κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια που ανήκει και το τζίντζερ, ενώ μπορεί κάποιος να τον ξεχωρίσει από το χαρακτηριστικό του πορτοκαλί χρώμα που οφείλεται στην κουρκουμίνη. Στην Ασιατική κουζίνα είναι ένα ιδιαίτερα διαδομένο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι μελέτες που τον συνδέουν με τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη. Οι έρευνες έχουν συνδέσει τον κουρκουμά με τη ρύθμιση της ινσουλίνης, του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί πως συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης – όπως έχει διαπιστωθεί από άλλες έρευνες, η μνήμη συνδέεται στενά με τον διαβήτη.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα. Αν και συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν στομαχικές ενοχλήσεις. Θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αιμορραγικά προβλήματα, καθώς επιβραδύνει την πήξη του αίματος, από άτομα με ορμονικές διαταραχές και από άτομα που έχουν χαμηλό σίδηρο, καθώς μπορεί να εμποδίσει την απορρόφησή του.
Κουρκουμάς δοσολογία
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τους ενήλικες η ημερήσια δόση κουρκουμά, όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι:

  • Σκόνη ριζώματος κουρκουμά: 450 mg κουρκουμίνης έως 3 γρ., διαιρεμένη σε 2 ή περισσότερες δόσεις.
  • Τυποποιημένη σκόνη (κουρκουμίνη): 400-600 mg, διαιρεμένη σε 3 δόσεις την ημέρα
  • Ξηρού ριζώματος κουρκουμά: 1 με 1,5 γρ. αφού εμβρεχθεί σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά και να καταναλωθεί δυο φόρες την ημέρα. Αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού.
  • Υγρό εκχύλισμα κουρκουμά (1: 1): 30 με 90 σταγόνες την ημέρα
  • Βάμμα κουρκουμά (1: 2): 15 – 30 σταγόνες, διαιρεμένη σε 4 δόσεις την ημέρα
  • Για θεραπευτικές καταστάσεις (δυσπεψία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.α.) θεωρούνται δόσεις κουρκουμά από 2 – 3 γρ. διαιρεμένη σε δυο με τέσσερις δόσεις ημερησίως.

GlykouliGr
Πηγές:
huffingtonpost.gr
www.mydiatrofi.gr
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
καθαρα-δευτερα
Περισσότερα

Η διατροφή μας την Καθαρά Δευτέρα!

Χαρταετός, παραδοσιακά εδέσματα, συγκεντρώσεις φίλων και συγγενών και φυσικά εξοχή! Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Και φυσικά την Καθαρά Δευτέρα! Την ημέρα αυτή όλοι θα βρεθούμε μπροστά από ένα τραπέζι με πολλές πολλές επιλογές. Ας δούμε  όμως κάποιες συνηθισμένες επιλογές..

stress
Περισσότερα

Ρίξτε το στρες και απομακρύνετε το διαβήτη

Το χρόνιο στρες, είναι ένας ακόμα σημαντικός προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες. Οι στρεσσογόνες εμπειρίες και καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το διαβήτη, τόσο στην εμφάνιση του όσο και την επιδείνωση του.