Κουρκουμάς: Ποια η Σχέση του με τον Διαβήτη

κουρκουμάς

Η επίδραση της σωστής διατροφής στον διαβήτη είναι πλέον γνωστή. Πολλά φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχο κρέας κ.α. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές τροφές που η επίδρασή τους στο διαβήτη δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Μία από αυτές είναι ο κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια που ανήκει και το τζίντζερ, ενώ μπορεί κάποιος να τον ξεχωρίσει από το χαρακτηριστικό του πορτοκαλί χρώμα που οφείλεται στην κουρκουμίνη. Στην Ασιατική κουζίνα είναι ένα ιδιαίτερα διαδομένο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι μελέτες που τον συνδέουν με τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη. Οι έρευνες έχουν συνδέσει τον κουρκουμά με τη ρύθμιση της ινσουλίνης, του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί πως συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης – όπως έχει διαπιστωθεί από άλλες έρευνες, η μνήμη συνδέεται στενά με τον διαβήτη.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα. Αν και συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν στομαχικές ενοχλήσεις. Θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αιμορραγικά προβλήματα, καθώς επιβραδύνει την πήξη του αίματος, από άτομα με ορμονικές διαταραχές και από άτομα που έχουν χαμηλό σίδηρο, καθώς μπορεί να εμποδίσει την απορρόφησή του.
Κουρκουμάς δοσολογία
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τους ενήλικες η ημερήσια δόση κουρκουμά, όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι:

  • Σκόνη ριζώματος κουρκουμά: 450 mg κουρκουμίνης έως 3 γρ., διαιρεμένη σε 2 ή περισσότερες δόσεις.
  • Τυποποιημένη σκόνη (κουρκουμίνη): 400-600 mg, διαιρεμένη σε 3 δόσεις την ημέρα
  • Ξηρού ριζώματος κουρκουμά: 1 με 1,5 γρ. αφού εμβρεχθεί σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά και να καταναλωθεί δυο φόρες την ημέρα. Αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού.
  • Υγρό εκχύλισμα κουρκουμά (1: 1): 30 με 90 σταγόνες την ημέρα
  • Βάμμα κουρκουμά (1: 2): 15 – 30 σταγόνες, διαιρεμένη σε 4 δόσεις την ημέρα
  • Για θεραπευτικές καταστάσεις (δυσπεψία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.α.) θεωρούνται δόσεις κουρκουμά από 2 – 3 γρ. διαιρεμένη σε δυο με τέσσερις δόσεις ημερησίως.

GlykouliGr
Πηγές:
huffingtonpost.gr
www.mydiatrofi.gr
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Aloe Vera
Περισσότερα

Αloe vera και η χρήση της ως προσθέτου σε τρόφιμα και ποτά

Τα φυσικά συστατικά της αλόη βέρα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για χιλιετίες σε κρέμες τοπικής χρήσεως, λοσιόν και παρασκευάσματα φαρμακευτικών προϊόντων. Οι αρχαίοι λαοί έχουν ανακαλύψει την τεράστια θεραπευτική της δύναμη ήδη από την 4η εκατονταετία π.Χ