Διαβήτης & Διακοπές: Δέκα Συμβουλές για Ασφαλές Ταξίδι

ταξίδι

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης και προστασίας το καλοκαίρι προκειμένου να μπορέσουν να έχουν ένα ασφαλές ταξίδι και να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη έχει συγκεντρώσει τις 10 κυριότερες συμβουλές-κλειδιά για τους διαβητικούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν είτε σε κάποιο κοντινό προορισμό είτε σε χώρα του εξωτερικού.
1. Να ενημερώνεστε πριν από το ταξίδι για τα ακόλουθα:
– Θερμοκρασίες, διαφορές τοπικών ωρών, σύστημα υγείας της χώρας, για ταξίδια στο εξωτερικό.
– Κάλυψη από την ασφάλειά σας σε περίπτωση ασθενείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
– Κατάσταση των ιατρικών κέντρων και πρόσβαση σε αυτά.
– Απαιτούμενα εμβόλια, για ταξίδια στο εξωτερικό.
– Είδη γευμάτων και τροφών που καταναλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στον τόπο προορισμού.
– Ωράρια των γευμάτων
2. Να αγοράζετε ποσότητες των αναλωσίμων μέτρησης σακχάρου και ινσουλίνης και των φαρμάκων που χρειάζονται για λίγες περισσότερες ημέρες από το αναμενόμενο σε περίπτωση που αργήσετε να επιστρέψετε σπίτι
3. Μην ξεχάσετε να πάρετε:
– Τα φάρμακα που λαμβάνετε: δισκία, ινσουλίνη, κ.λπ.
– Το μετρητή του σακχάρου με τα αναλώσιμά του (ταινίες μέτρησης και βελόνες) και τις ενέσεις ινσουλίνης.
– Ιατρικά έγγραφα: βιβλιάριο υγείας, ασφάλεια ταξιδιών, σύντομο ενημερωτικό έντυπο για το διαβήτη και τη θεραπεία του.
Βάλτε όλα τα παραπάνω στις χειραποσκευές σας. Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο κρατήστε τα μαζί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
4. Μην ξεχάσετε να έχετε πάντα μαζί σας κάποιο τρόφιμο σε περίπτωση που παρουσιαστεί υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου): φρούτα, μπισκότα, ζαχαρωτά ή καραμέλες. Εάν πάλι λαμβάνετε ινσουλίνη, να έχετε μαζί σας μια ένεση γλυκαγόνης.
5. Να παίρνετε μαζί σας ρούχα και παπούτσια πολύ άνετα, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα και τη δραστηριότητα που θα πραγματοποιείτε στον τόπο των διακοπών σας. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο, το αντηλιακό κ.λπ.
6. Να παίρνετε μαζί σας κάποιο είδος ταυτότητας (κάρτα, βραχιόλι, μενταγιόν) που να αναφέρει ότι έχετε διαβήτη. Είναι σημαντικό οι συνοδοιπόροι σας να το γνωρίζουν και αυτοί, προκειμένου να μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
7. Αν οδηγείτε, συστήνεται να κάνετε στάσεις κάθε δυο ώρες για να ξεκουράζεστε.
Εάν η θεραπεία σας περιλαμβάνει ινσουλίνη, τότε λάβετε υπόψη τα παρακάτω:
8. Στο εξωτερικό οι συσκευασίες ινσουλίνης μπορεί να έχουν διαφορετική πυκνότητα. Εάν είναι απαραίτητο να αγοράσετε, αγοράστε και τις σύριγγες που χρησιμοποιούνται στη χώρα αυτή.
9. Η διαφορά στην ώρα μπορεί να καταστήσει επιτακτικές κάποιες προσαρμογές στο σύνηθες πρόγραμμα ενέσεων ινσουλίνης και γευμάτων σας. Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν από το ταξίδι.
10. Δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε την ινσουλίνη σε ειδικά δοχεία, μην την εκθέτετε όμως σε ακραίες θερμοκρασίες:
– Στο ντουλαπάκι αποθήκευσης του οχήματος η θερμοκρασία μπορεί να υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου.
– Μπορεί να χαλάσει εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών στην αποθήκη του αεροπλάνου.
Πηγή: www.onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Παιδικός διαβήτης-600
Περισσότερα

Παιδικός διαβήτης

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα, αφού πρέπει να ελέγχουν σε όλη τη ζωή τους τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους και να προσπαθούν για την καλή ρύθμισή τους. Ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Μύθος η υγιής παχυσαρκία - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Μητρική παχυσαρκία και διαβήτης προδιαθέτουν σε παιδικό αυτισμό

Οι παχύσαρκες γυναίκες και εκείνες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού με αυτισμό ή κάποια άλλη αναπτυξιακή διαταραχή.

Το Guardian 4 και η αναβαθμισμένη πένα InPen της Medtronic έρχονται να απλοποιήσουν τη διαχείριση του διαβήτη για ανθρώπους που ακολουθούν σχήμα πολλαπλών ενέσεων
Περισσότερα

Το Guardian 4 και η αναβαθμισμένη πένα InPen της Medtronic έρχονται να απλοποιήσουν τη διαχείριση του διαβήτη για ανθρώπους που ακολουθούν σχήμα πολλαπλών ενέσεων

Δύο συσκευές του διαβήτη από τη Medtronic – ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης που καταργεί την ανάγκη για…