Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο του διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Το βόειο κρέας και το αρνί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, ένα μέταλλο που συνδέεται με την “ενεργοποίηση” του διαβήτη. Αλλά ακόμα και το κοτόπουλο μπορεί να αποδειχτεί εξίσου κακό για σας, λένε οι ειδικοί.
Όσο πιο σκούρο είναι το κρέας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, με τους επιστήμονες να βρίσκουν άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή.

Ανάλυση περισσότερων από 60.000 ανθρώπων έδειξε, ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτης τύπου 2 κατά 23%, ενώ όσοι καταναλώνουν πολύ σκούρο κρέας πουλερικών (μπούτι, φτερούγες, αλλά όχι στήθος) ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 15%.
Οι ειδικοί προτείνουν την μείωση του σκούρου κρέατος από την διατροφή σας και την αντικατάστασή του με στήθος κοτόπουλου, ψάρια, οστρακοειδή και λαχανικά.

H διαιτολόγος Pav Kalsi, κλινικός σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Diabetes UK, δήλωσε σχετικά:

Γνωρίζουμε ότι όσοι τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας ΄χουν και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (…) Οι απλές αλλαγές στη διατροφή περιλαμβάνουν την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και αντ’ αυτού να παίρνουμε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, όπως όσπρια, άπαχα πουλερικά και λιπαρά ψάρια (…) Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς και η μείωση της ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους στη διατροφή σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Η νέα μελέτη, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 63.257 ατόμων ηλικίας μεταξύ 45 και 74 ετών, που συμμετείχαν στην ευρείας κλίμακας έρευνα Singapore Chinese Health Study μεταξύ 1993 και 1998.
Οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή Duke-NUS στην Σιγκαπούρη ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τα επόμενα 11 χρόνια, εντοπίζοντας 5.207 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
Λένε ότι ο συσχετισμός μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου τύπου 2 ήταν “στατιστικά σημαντικός”.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Koh Woon Puay δήλωσε:

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας, αλλά μόνο να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη, ειδικά για το κόκκινο κρέας και να επιλέγετε στήθος κοτόπουλου και ψάρια, ή οστρακοειδή, ή πρωτεϊνούχα τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα, για να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη.

Πηγή iatromedia και American Journal of Epidemiology.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα