Βαριά κατάθλιψη και διαβήτης. Συνδέονται μεταξύ τους;

διαβήτης,υπεργλυκαιμία, υπογλυκαιμία, ερευνητές, σύνδεση

Πόσο οι ακραίες τιμές του σακχάρου, δηλαδή μία μεγάλη υπεργλυκαιμία ή μία υπογλυκαιμία, μπορούν να έχουν σχέση με την κατάθλιψη σε πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1; Αυτό ήταν για πρώτη φορά το αποκλειστικό θέμα μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές μέσα από ιατρικά αρχεία υγείας σε 3.742 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο 1996-2015. Οι ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μοντέλα (Cox proportional hazards models) για να εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των υψηλών και χαμηλών σακχάρων στο αίμα, εντόπισαν περιπτώσεις κατάθλιψης και σοβαρών περιπτώσεων υπογλυκαιμιών και υπεργλυκαιμιών που απαιτούσαν επισκέψεις στα επείγοντα ή νοσηλεία.
Τι έμαθαν για τις σοβαρές αλλαγές στις τιμές του σακχάρου και την κατάθλιψη;
Από τους 3.742 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, το 41% είχε κατάθλιψη και υπήρχαν 376 (11%) περιπτώσεις υψηλού σακχάρου στο αίμα και 641 (20%) περιπτώσεων χαμηλού σακχάρου.
Μετά από ανάλυση δεδομένων, διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη ήταν ισχυρά συνδεδεμένη με δυόμισι φορές αύξηση του κινδύνου σοβαρών υπεργλυκαιμιών και 89% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών υπογλυκαιμιών.
Αυτή η σύνδεση ήταν ισχυρότερη κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών έως 1 χρόνο μετά τη διάγνωση της κατάθλιψης.
Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι μετά τη διάγνωση, η θεραπεία συχνά ενθαρρύνεται από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και λαμβάνεται από τον ασθενή, οδηγώντας σε ανακούφιση της κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές συμπλήρωσαν, αναλύοντας τα δεδομένα και προσδιορίζοντας τις υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με 143% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με 74% κίνδυνο.
Ο κύκλος των ακραίων σακχάρων και της κατάθλιψης
Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων τους, οι ερευνητές καταλήγουν στην άποψη ότι «η κατάθλιψη και η σοβαρή δυσγλυκαιμία σχετίζονται αμφίδρομα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 1».
Με άλλα λόγια, η κατάθλιψη κάνει τα μεγάλα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο πιθανά να εμφανιστούν, ενώ τα υψηλά και χαμηλά σάκχαρα στο αίμα κάνουν αντίστοιχα την κατάθλιψη πιο πιθανή να εμφανιστεί.
Η κατάθλιψη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών υπογλυκαιμικών και υπεργλυκαιμικών επεισοδίων, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 6 μήνες έως 1 χρόνο μετά τη διάγνωση και ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται μετά από σοβαρά επεισόδια δυσγλυκαιμίας“.
Είναι γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι προσπάθειες για την αποφυγή σοβαρών υψηλών και χαμηλών σακχάρων στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της κατάθλιψης, και η αποφυγή της κατάθλιψης αντίστοιχα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιπτώσεων σοβαρών και υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Αυτό ακούγεται σαν ένας φαύλος κύκλος που είναι τρομερό αν μπει κανείς μέσα. Εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι και βεβαιωθείτε ότι μιλάτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας. Προσπαθήστε να λάβετε υποστήριξη από τους αγαπημένους σας ενώ ασχολείστε με την κατάθλιψη, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται υπερβολικά η αντιμετώπιση του διαβήτη σας.
Εάν βλέπετε πολλά υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρων στο αίμα, κάντε ό, τι μπορείτε για να εντοπίσετε την αιτία αυτών και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους. Ακόμη και μια μικρή βελτίωση μπορεί να βοηθήσει πολύ.
 

Πηγή: diabetesdaily.com

Total
18
Shares
Σχετικά άρθρα