Τι προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων και πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε. Μέρος 1ο

Τι προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων και πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε. Μέρος 1ο
Τι προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων και πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε. Μέρος 1ο

Ο πόνος των αρθρώσεων των δακτύλων μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ανθρώπου και μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες.
Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πόνο στα στις αρθρώσεις των δακτύλων που χειροτερεύει όταν τα κινούν, ή όταν τα πιέζουν. Άλλοι μπορεί να έχουν πόνο στα δάκτυλα που επιμένει και που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση, ή με απλή φαρμακευτική αγωγή.
Το άρθρο αυτό διερευνά τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη θεραπεία του πόνου των αρθρώσεων των δακτύλων. Μιας και είναι μακροσκελές, σας το μεταφέρουμε σε δύο μέρη.
Ο πόνος αυτός μπορεί να προέρχεται από αιτίες όπως οι παρακάτω.
 

Τραυματισμός

Οι τραυματισμοί των δακτύλων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά σε αθλητές και ανθρώπους που δουλεύουν με βαριά μηχανήματα. Καθώς το τραύμα μπορεί να επιφέρει πόνο και φλεγμονή, οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν ενόχληση όταν πιέζουν το τραυματισμένο δάκτυλο. Συχνές αιτίες τραυματισμού των δακτύλων είναι οι εξής:

  • Στραμπούληγμα, δηλαδή τράβηγμα ή σκίσιμο συνδέσμων
  • Θλάση, δηλαδή τράβηγμα ή σκίσιμο ενός μυ
  • Εξάρθρωση δακτύλου, όταν το δάκτυλο βγαίνει από την άρθρωση
  • Ράγισμα ή κάταγμα, όταν το κόκκαλο ενός δακτύλου σπάει

νάρθηκας για τραυματισμό δακτύλου

Αγωγή

Τα κοινά στραμπουλήγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση, πάγο, εφαρμογή πίεσης, και τοποθέτηση του δακτύλου ψηλά.

  • Ξεκούραση: Αποφύγετε να κινείστε ή να χρησιμοποιείτε το τραυματισμένο δάκτυλο για λίγες ημέρες. Σκεφτείτε μήπως ακινητοποιήσετε το τραυματισμένο δάκτυλο με νάρθηκα ή δένοντας το μαζί με το διπλανό του.
  • Πάγος: Τοποθετήστε λίγο πάγο πάνω στο τραυματισμένο δάκτυλο για 20 λεπτά, 4 με 8 φορές την ημέρα. Ο πάγος μπορεί να περιορίσει το πρήξιμο και να μειώσει τον πόνο.
  • Εφαρμογή πίεσης: τυλίξτε το τραυματισμένο δάκτυλο με επίδεσμο. Σιγουρευτείτε ότι ο επίδεσμος είναι σφικτός, αλλά δεν εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Τοποθέτηση σε ψηλό σημείο: κρατήστε το τραυματισμένο δάκτυλο πάνω από το ύψος της καρδιάς για να μειώσετε την πίεση του αίματος και το πρήξιμο στο δάκτυλο.

Η πρόσληψη φαρμάκων όπως το depon μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και στον περιορισμό του πρηξίματος.
Για σοβαρούς τραυματισμούς όπως η εξάρθρωση και το κάταγμα, απαιτείται ιατρική παρέμβαση. Οι ειδικοί μπορούν να επαναφέρουν το κόκκαλο στην άρθρωση και να επανατοποθετήσουν το σπασμένο κόκκαλο. Στη συνέχεια το ακινητοποιούν ώστε να θεραπευτεί σωστά.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επηρεάζει το διάμεσο νεύρο, το οποίο ξεκινά από τον πήχη, περνά από τον καρπιαίο σωλήνα και καταλήγει στην παλάμη.
Το νεύρο αυτό είναι υπεύθυνο για τις αισθητήριες και κινητήριες λειτουργίες του αντίχειρα, του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου, έτσι αν το νεύρο συμπιεστεί μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, οι πάσχοντες μπορεί να αισθανθούν πόνο ή μούδιασμα.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προέλθει από τραυματισμό του καρπού ή του χεριού. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως η δακτυλογράφηση, μπορεί να καταπονήσουν τους συνδέσμους που σχηματίζουν τον καρπιαίο σωλήνα. Κάποιοι άνθρωποι αποκτούν το σύνδρομο αυτό χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Αγωγή

Η αγωγή διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει:

  • Την τοποθέτηση νάρκθηκα ή περικάρπιου ώστε ο καρπός να παραμένει σε ίσια θέση
  • Την αποφυγή δραστηριοτήτων που καταπονούν το ενδιάμεσο νεύρο
  • Την πρόσληψη απλών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ή συνταγογραφούμενων αναλγητικών για τον περιορισμό του πρηξίματος και την ανακούφιση από τον πόνο.
  • Την αγωγή με ενέσεις στεροειδών
  • Φυσιοθεραπεία

Τενοντίτιδα ή τενοντοθυλακίτιδα

Οι τένοντες είναι χορδές ιστού κολλαγόνου που ενώνουν του μύες με τα κόκκαλα. Δύο προβλήματα που συχνά παρουσιάζονται στους τένοντες είναι η τενοντίτιδα και η τενοντοθηκίτιδα.
Η τενοντίτιδα παρατηρείται όταν ένας τένοντας παθαίνει φλεγμονή, και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, δυσφορία και μειωμένη ικανότητα κίνησης.
Η τενοντοθηκίτιδα αφορά στην φλεγμονή του τενόντιου ελύτρου, δηλαδή της μεμβράνης που προστατεύει τον τένοντα. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στην άρθρωση, πρήξιμο και δυσκινησία.
τενοντοελυτρίτιδα

Αγωγή

Οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά προβλήματα των τενόντων με ξεκούραση, πάγο, εφαρμογή πίεσης, και τοποθέτηση του δακτύλου ψηλά. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή επιμένουν μπορεί να χρειαστούν:

  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών για να μειωθεί το πρήξιμο
  • Φυσιοθεραπεία
  • Χειρουργείο

Γαγγλιακή κύστη

Οι γαγγλιακές κύστες, είναι κύστες με υγρό που βρίσκονται στο πίσω μέρος του καρπού και στις άκρες των αρθρώσεων των δακτύλων. Οι κύστες αυτές μπορεί να είναι μαλακές ή σκληρές. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, όμως κάποιοι μπορεί να αισθανθούν ευαισθησία, πόνο, ή αδυναμία κοντά σε μια γαγγλιακή κύστη.
γαγγλιακή κύστη δακτύλου

Αγωγή

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο εμφάνισης των κυστών αυτών. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι μάζες μαλακού ιστού δημιουργούνται από τραύματα του συνδετικού ιστού, και από χρόνιες παθήσεις των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα.
Οι γαγγλιακές κύστες συνήθως φεύγουν χωρίς ιατρική παρέμβαση. Οι γιατροί συνήθως δίνουν αγωγή μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πόνος ή επηρεάζεται η κινητικότητα. Ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκονται, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το υγρό ή και να απομακρύνει την γαγγλιακή κύστη.
Πηγή: Medical News Today

Total
29
Shares
Σχετικά άρθρα
paxysarkia-9-diavitis-Glykouli.Gr
Περισσότερα

Υπερφαγία: πόσο κινδυνεύει η υγεία μας;

Η υπερφαγία μπορεί να είναι η αρχή αρκετών προβλημάτων υγείας και στην παραγματικότητα, μπορεί να μας θέσει σε σοβαρό κίνδυνο. Η πασχαλινή περίοδος είναι «κόκκινο πανί» για την υγεία μας και για το λόγο αυτό ίσως πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη ...μετά Πάσχα περίοδο.