Ο έρωτας στα χρόνια του διαβήτη

ο ερωτας στα χρονια του διαβητη

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου συνήθως επικεντρώνεται στα ζητήματα της καρδιάς. Εμείς όμως θέλουμε να σας μιλήσουμε για το πάγκρεας. Το να ζούμε με τον διαβήτη δεν μας σταματά από το να βιώνουμε την αγάπη. Ούτε καν! Απλώς ο διαβήτης προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στις σχέσεις μας· με τους συντρόφους μας να μαθαίνουν την νόσο απ’ έξω και ανακατωτά, κυρίως όσο περισσότερο γνωρίζουν και αγαπούν εμάς. Μιλήσαμε με μερικούς γνωστούς μας για το αν ήξεραν σχετικά με τον διαβήτη προτού γνωρίσουν τον αγαπημένο τους και για το πώς ο διαβήτης επηρεάζει τη σχέση τους.

Τι γνωρίζατε για τον διαβήτη πριν συναντήσετε τον σύντροφό σας;

Πώς γράφεται η λέξη διαβήτης; Αυτό θυμάμαι την είχα ρωτήσει“, είπε γελώντας ο Bob Wojcik. Η σύζυγος του, Jacquie, πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και είναι μαζί για περίπου 14 χόνια. “Με δύο λόγια; Δεν ήξερα τίποτα“.
Ο καλύτερος μου φίλος, αλλά και ο παππούς μου έχουν διαβήτη τύπου 1. Συνεπώς ήξερα όλα τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχω και τι χρειάζεται σε ώρα ανάγκης ένας διαβητικός”, μοιράστηκε μαζί μας η Lynn Riddle, σύζυγος του αθλητή Roddy Riddle.
Η Tamara είναι η σύζυγος του Thomas, ο οποίος ζει με τον διαβήτη τύπου 1 για 25 χρόνια. “Δεν είχα γνωρίσει κάποιον με διαβήτη τύπου 1 προτού γνωρίσω τον σύζυγό μου. Ειλικρινά δεν θυμάμαι να ήξερα τίποτα για τον διαβήτη. Δεν είχα ποτέ αρνητική ή θετική σκέψη για τους ανθρώπους που πάσχουν. Απλά κανένας από την οικογένεια ή από τους φίλους μου, δεν είχε διαβήτη“.

Αντιμετωπίζετε τον διαβήτη ως ομάδα;

Θα έλεγα ναι“, μας λέει η Tamara, η οποία γελώντας συμπληρώνει: “ελπίζω το ίδιο και ο σύζυγός μου! Κάνουμε τα πάντα σαν ομάδα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που μπορώ να θυμηθώ είναι ένα σαββατοκύριακο που είχε πολλαπλές υπογλυκαιμίες. Ταξιδεύαμε και ήμασταν στο δωμάτιο. Ξέμεινε από ταμπλέτες γλυκόζης και τον είδα να ψάχνει όλο το δωμάτιο για να δει αν υπάρχει κάτι φαγώσιμο για να αντιμετωπίσει την υπογλυκαιμία. Είχα ευτυχώς μερικές ταμπλέτες και ένα σνακ, καθώς και γλυκαγόνη (που μέχρι τώρα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει) στη τσάντα μου, ως. συνήθως, οπότε μπόρεσα να τον βοηθήσω“.
Ο Bob δεν είδε τον διαβήτη ως κάτι που μπορεί να χειριστεί ομαδικά. Όχι όμως από έλλειψη προσπάθειας. “Δεν θεωρώ τον διαβήτη ως ένα ομαδικό σπορ. Μακάρι να ήταν, και να μπορούσα να  κάνω όσα έπρεπε όποτε ήταν κουρασμένη. Περιστασιακά τη βοηθώ κατά τη διάρκεια της νύχτας και της φέρνω ένα χυμό ή της βάζω τον αισθητήρα στο μπράτσο“.
Αλλά ο διαβήτης επηρεάζει μια σχέση. “Ξεπετάγεται” τόσο σε προβλέψιμες όσο και σε εντελώς αναπάντεχες στιγμές.
Η Tamara αντιμετώπισε την… αποκάλυψη την ώρα του γεύματος: “Θυμάμαι την πρώτη φορά που κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου είχε διαβήτη όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε, πριν από 25 χρόνια. Τρώγαμε μεσημεριανό και εκείνος έβγαλε άνετος μια σύριγγα και έκανε ινσουλίνη. Εξήγησε ατάραχος ότι είχε διαβήτη τύπου 1 που απαιτεί ινσουλίνη. Πάντα έκανε ότι έπρεπε για να φροντίζει τον εαυτό του. Είχε μόλις πέντε χρόνια διαβήτη όταν τον γνώρισα, οπότε νιώθω ότι όσο μεγαλώνουμε μαζί μαθαίνουμε να ζούμε με τον διαβήτη. Είναι ένα κομμάτι του συζύγου μου και έτσι έγινε κομμάτι της σχέσης μας. Η ζωή είναι τρελή και δύσκολη πολλές φορές, όπως και ο διαβήτης“.

Ποια είναι η κρυμμένη ευλογία του διαβήτη, αν υπάρχει μία;

Ο Bob είδε μία ευκαιρία για καλύτερη υγεία μέσω της νόσου του διαβήτη: “Ο τριμηνιαίος έλεγχος αιματολογικών που πρέπει να κάνει ένας διαβητικός είναι ένας τρόπος να βρίσκεις αν νοσείς από κάτι, νωρίτερα από τον συνήθη άνθρωπο“.
“Χάρις στο διαβήτη έχουμε κάνει πολλούς φίλους και έχουμε γνωρίσει απίστευτους ανθρώπους“, υποστηρίζει από την άλλη η Tamara. “Είναι ο λόγος που η καριέρα μου έχει πάρει μια νέα κατεύθυνση καθώς θέλω να βοηθήσω αυτούς που συναντώ. Αντίθετα με άλλες ασθένειες, υπάρχει ολόκληρη κοινότητα έτοιμη να προσφέρει αλληλεγγύη και στήριξη, είτε μέσω του ίντερνετ, είτε αυτοπροσώπως“.
Η Tamara πρόσθεσε ένα ακόμα πράγμα. “Έμαθα τόσα πολλά από τον σύντροφό μου. Έχω μάθει πόση δουλειά χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Παρατηρώ πόσο… χαριτωμένα το βάζει στη ζωή του και αυτό μου δείχνει ίσως το πιο σημαντικό: ότι κάποιος με διαβήτη μπορεί να έχει μια εκπληκτική ζωή και να πετύχει σπουδαία πράγματα!“.
Το πάγκρεάς μας μπορεί να είναι “χαλασμένο”, αλλά τελικά μήπως οι καρδιές μας έχουν ακόμα πολλή αγάπη; 
 

Πηγή: asweetlife.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1

Ο Γιάννης Βίδρας ήταν υπέρβαρος, όμως όταν η κόρη του σε ηλικία 9 μηνών διαγνώστηκε με Διαβήτη Τύπου…