Αναστέλλεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αποζημιώνεται το Libre και εμείς θυμόμαστε ένα ανέκδοτο!

ποσσασδια, γλυκουλι, εοπυυ, αναλωσιμα

Σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που λάβαμε πριν μερικά λεπτά, όλα είναι πλέον ρόδινα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι αποζημιώνεται το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Freestyle Libre, κάτι το οποίο με βάση όσα μας είπαν οι υπεύθυνοι της Abbott, δεν επιβεβαιώνεται από τη μεριά τους, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να το παίρνουμε στα χέρια μας. Επιπλέον, μας ενημέρωσαν ότι αν υπάρξει κάτι νεότερο θα μας το επιβεβαιώσει η ίδια η εταιρεία, μέσω ανακοίνωσης που θα δημοσιευθεί.

Στο Δελτίο Τύπου επίσης τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις ταινίες μέτρησης σακχάρου και θα υπάρχει γενικότερα μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά. Δεν απαιτήθηκε όμως, η κατάργηση της εξέτασης c-πεπτιδίου με γλυκαγόνη, όπως όλη η κοινότητα μας απαιτεί δικαίως. Σε κανένα δελτίο τύπου δεν το θέτει ως ζήτημα ως βασική διεκδίκηση και ας μην είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας!

Διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου με προσοχή προκειμένου να δούμε τα καλά νέα αλλά κρατάμε μικρό καλάθι, διότι έχουμε χορτάσει από λόγια και έχουμε μάθει να μην πιστεύουμε αν δεν δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα.
Πάντως προς το παρόν αυτό που έγινε είναι να θεωρούμε νίκη ότι μείναμε με τα ίδια δεδομένα. Δηλαδή καμία από τις διεκδικήσεις δεν πέρασε, η αποζημίωση για το libre είναι στο ίδιο στάδιο που βρίσκονταν και πριν και με πρόφαση μια αόρατη νίκη, αναστέλλεται και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκλογές δεν είναι πολύ μακριά και το 1.200.000 ως αριθμός ψηφοφόρων δεν είναι μικρό, αντιθέτως, είμαστε η πιο μεγάλη κοινότητα με άτομα με χρόνιο νόσημα. Πως θα μπορούν να μας  κρατήσουν ευχαριστημένους; Με το να μας προσφέρουν μια ανύπαρκτη νίκη. Με το να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κάτι κερδίσαμε. Η μόνη ίσως νίκη που περιμένουμε εδώ και 2 χρόνια είναι να δούμε αν θα αποζημιωθεί το libre, μέχρι να το δούμε, διαβάστε το παρακάτω ανέκδοτο που μας ήρθε, όχι τυχαία, στο μυαλό και το οποίο δείχνει περίτρανα πως μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο ευχαριστημένο όταν τον τρομάξεις για τα χειρότερα:

«Κάποτε ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του ζήτησε ένα πιο μεγάλο σπίτι για να ανασάνει λίγο η ταλαιπωρημένη οικογένειά του.
– Αγαπητέ μου Χότζα, θέλουμε ένα πιο μεγάλο σπίτι, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε η γυναίκα μου και εγώ, τα τόσα μας παιδιά και συγγενείς όλοι μαζί σ΄ ένα δωμάτιο, έκλαψε ο δύσμοιρος άνθρωπος.
Ο Νασρεντίν τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του.
– Έχω, του απάντησε.
– Τότε απόψε βάλε και τις όρνιθες μαζί σας, τον συμβούλεψε ο Νασρεντίν.
Τις βάζει ο άνθρωπος και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα.
– Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα, σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα.
– Έχεις και άλλα ζώα; τον ρώτησε ο Νασρεντίν.
– Έχω, είπε ο άνθρωπος, σκύλο και γάτο.
– Απόψε βάλε και αυτά μαζί.
Τα βάζει ο καημένος και πάει ξανά το επόμενο πρωί για να κλάψει απαρηγόρητος.
Ο Νασρεντίν τον ρωτάει και πάλι:
– Μήπως έχεις και κανέναν γάιδαρο στην αυλή;
– Ναι, του απαντά ο άνθρωπος.
– Απόψε βάλε και αυτόν και έλα αύριο.
Την επομένη πάει απαρηγόρητος. Τότε ο Νασρεντίν του λέει:
– Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω και έλα αύριο.
Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει:
– Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα.
– Απόψε βγάλε λοιπόν και τις όρνιθες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο τη γάτα.
Έτσι κάνει ο άνθρωπος και πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα και τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει:
– Να ‘σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολύχρονος να ‘σαι!».

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

“Ικανοποίηση για την αποδοχή και ένταξη των προτάσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο νέο ΕΚΠΥ”

Με θετική έκβαση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Ο νέος ΕΚΠΥ, ο οποίος κατατέθηκε και ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά στις 13/6/2018 από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες, περιελάμβανε σοβαρές περικοπές σε αναλώσιμα υλικά, περιορισμούς στην πρόσβαση και συμμετοχή σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και επικίνδυνες, για την υγεία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, παραλείψεις.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία μεταξύ άλλων αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με Διαβήτη, αντέδρασε έγκαιρα και δυναμικά, υπερασπιζόμενη με πάθος το δικαίωμά μας στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και γενικότερα σε όλα τα απαιτούμενα αναλώσιμα υλικά που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και αναβαθμίζουν την ποιότητα της υγείας μας.
Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου ανέδειξε τα προβλήματα του νέου Κανονισμού και πρότεινε λύσεις.
Τα αποτελέσματα των έντονων προσπαθειών μας δικαίωσαν τον αγώνα μας! Οι προτάσεις μας, που έγιναν αποδεκτές και εντάχθηκαν στο νέο Κανονισμό, επισφραγίστηκαν στην εσπευσμένη συνάντησή μας που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, λίγες ώρες πριν αποσταλεί ο νέος Κανονισμός για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ιδιαίτερα σημαντική για εμάς είναι η ένταξη του θεραπευτικού υποδήματος για το Διαβήτη στον Κανονισμό, μετά από προσπάθειες χρόνων και μολονότι είναι αποδεδειγμένο και διεθνώς γνωστό, πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ακρωτηριασμών και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά. Στο Παράρτημα που αναμένουμε να ενταχθεί μεταγενέστερα και πριν την έναρξη ισχύος του νέου ΕΚΠΥ, όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός, θα ενταχθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση.
Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίστηκε, μεταξύ άλλων, η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε συμμετοχή της τάξης του 10% από τους πάσχοντες και επίσης απεφεύχθη η προτεινόμενη μείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1 και γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του Διαβήτη είναι μηδενική. 
Παράλληλα και μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες δύο ετών εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και μετά από απαίτησή μας, υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.
Αποδεκτή έγινε επίσης η πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο Διαβήτη τύπου 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.
Σε όλες τις προσπάθειές της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε την αμέριστη συμπαράσταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) που αποτελεί την «ομπρέλα» των Φορέων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρια και των χρονίως πασχόντων στη χώρα μας.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ νιώθει δικαιωμένη και δηλώνει την ικανοποίησή της για την ένταξη των προτάσεών της στο νέο Κανονισμό.
Μετά τη θετική έκβαση και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, ενημερώνουμε ότι αναβάλλεται η πορεία διαμαρτυρίας και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 27/6/2018.
Είναι βέβαιο πως η απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη σε όλα τα απαραίτητα και απαιτούμενα αναλώσιμα υλικά θα αναβαθμίσει την ποιότητα της υγείας τους και μακροπρόθεσμα θα αποφέρει και σημαντικά οφέλη στο Σύστημα Υγείας, άποψη με την οποία έμπρακτα συντάσσεται και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.
…..Και ακόμα βεβαιότερο είναι πως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα είναι πάντα παρούσα, θα παρακολουθεί άγρυπνα τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και όχι μόνο, θα υπενθυμίζει στην Πολιτεία τις υποχρεώσεις της και θα υπερασπίζεται άοκνα το δικαίωμα των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη σε μια ζωή αξιοβίωτη!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
φάρμακα προστάτη ανεβάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

Δύο φάρμακα που χορηγούνται συχνά για την υπερτροφία του προστάτη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Μία νέα μακρόχρονη βρετανική επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι τα δύο συνηθέστερα φάρμακα που συνταγογραφούνται, μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη…