Γνωρίζατε ότι ο Γάλλος διάσημος ζωγράφος Πολ Σεζάν, είχε διαβήτη;

ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ
Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος

Ημερομηνία γέννησης:19 Ιανουαρίου 1839

Ημερομηνία θανάτου: 22 Οκτωβρίου 1906

Τύπος Διαβήτη: Άγνωστο

Ο Πολ Σεζάν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1839 στην Άιξ-Αν-Προβάνς της Γαλλίας. Τον καιρό που πήγαινε σχολείο, γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Άιξ όπου κατά καιρούς παρακολούθησε μαθήματα. Το 1858 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Bourbon, έχοντας γίνει στενός φίλος του συμμαθητή του Εμίλ Ζολά. Ο Σεζάν γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άιξ το 1859 για να ικανοποιήσει τον πατέρα του, ωστόσο, το 1861 παράτησε τις σπουδές του και πήγε να μείνει στο Παρίσι μαζί με τον Ζολά.
Ο Σεζάν πέρασε την επόμενη δεκαετία στο Παρίσι, ενώ δέκα χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Νότιο Γαλλία. Για σύντομο χρονικό διάστημα φοίτησε στη σχολή Atelier Suisse μαζί με τον Καμίλ Πισσάρο, από τα έργα του οποίου και επηρεάστηκε. Το 1862 απέκτησε μακροχρόνια φιλία με τον Κλοντ Μονέ και τον Πιερ-Ογκουστ Ρενουάρ. Το 1863, οι πίνακές του συμπεριλήφθηκαν στο Σαλόν των Απορριφθέντων, μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονταν τα έργα που είχαν απορριφθεί από το Σαλόν του Παρισιού. Το ίδιο το Σαλόν απέρριψε όλες τις συμμετοχές που υπέβαλλε ο Σεζάν από το 1864 μέχρι το 1869.
Still Life with Fruit Basket by CezanneΜετά την κήρυξη του Γάλλο – Πρωσικού Πολέμου το 1870, επέστρεψε στην Άιξ-εν-Προβάνς και στη συνέχεια μετακόμισε στην κοντινή L’Estaque, όπου και συνέχισε να ζωγραφίζει. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Pontoise το 1872, όπου θα επέστρεφε πολλές φορές, και εργάστηκε δίπλα στον Καμίλ Πισσάρο. Έλαβε μέρος στην πρώτη έκθεση Ιμπρεσιονισμού το 1874. Οι Ιμπρεσιονιστές γενικά δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση, και τα έργα του Σεζάν δέχθηκαν σκληρή κριτική. Το Σαλόν συνέχισε να απορρίπτει τα έργα που υπέβαλε μεταξύ 1876 και 1879.
Ο Σεζάν επανεμφανίστηκε στην τρίτη έκθεση των Ιμπρεσιονιστών το 1877. Εκείνη την εποχή, ο Ζορζ Ριβιέρ ήταν από τους λίγους κριτικούς που τον υποστήριξαν. Το 1882 το Σαλόν έκανε δεκτό το έργο του για πρώτη και τελευταία φορά. Το 1883, μετακόμισε στη Νότια Γαλλία και επέστρεφε στο Παρίσι μόνο περιστασιακά. Το 1886 δέχτηκε πλήγμα από τις ελάχιστα κεκαλυμμένες αναφορές στις αποτυχίες του που έκανε ο Ζολά σε ένα από τα μυθιστορήματά του. Το αποτέλεσμα ήταν να διακόψει κάθε σχέση με τον παλιότερο υποστηρικτή του.
Τον ίδιο χρόνο κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα του και επιτέλους, στην ηλικία των 47, έγινε ανεξάρτητος οικονομικά, ωστόσο παρέμεινε κοινωνικά αποκλεισμένος. Ο Σεζάν συνέχισε να διαμένει με όλες τις ανέσεις στο κτήμα του πατέρα του, το Jas de Bouffan στην Προβηγκία. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την κοπέλα του Hortense, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Πολ Σεζάν Τζούνιορ. Ωστόσο ο ίδιος δεν ζούσε πλέον άνετα, καθώς ο διαβήτης του προκαλούσε σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να υποφέρει σωματικά και ψυχολογικά. Η γυναίκα και ο γιος του έφυγαν και μετακόμισαν στο Παρίσι. Τη δεκαετία του 1890 πήρε τη γυναίκα του και το γιο τους σε ταξίδι στην Ελβετία σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης. Η προσπάθεια απέτυχε. Ο Σεζάν μεταβίβασε τα κτήματα του πατέρα του στη γυναίκα του και το γιο τους και γύρισε στη ζωγραφική, ώστε να εκφράζεται μέσω των έργων του.
Το 1901 αγόρασε γη σε έναν απομονωμένο δρόμο της Προβηγκίας όπου και έχτισε ένα στούντιο. Εκεί ζωγράφισε πολλούς από τους πιο πολύτιμους πίνακές του. Για πολλά χρόνια, ο Σεζάν ήταν γνωστός μόνο στους παλιούς Ιμπρεσιονιστές συναδέλφους του και σε μερικούς νεαρότερους επαναστατικούς Μεταϊμπρεσιονιστές καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ και του Γάλλου ζωγράφου Πολ Γκογκέν. Ωστόσο, το 1895, ο φιλόδοξος έμπορος τέχνης Αμπροουζ Βολάρντ, διοργάνωσε έκθεση των έργων του και μέσα στα επόμενα χρόνια, τα προώθησε με επιτυχία. Μέχρι το 1904, ο Σεζάν είχε λάβει μέρος σε μια μεγάλη επίσημη έκθεση.
Στις 15 Οκτωβρίου 1906, ο Σεζάν αρρώστησε ενώ ζωγράφιζε στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας. Μουσκεμένος και παγωμένος, κατευθύνθηκε προς το σπίτι του, αλλά κατέρρευσε στο δρόμο, πιθανότατα έχοντας υποστεί διαβητικό κώμα. Τον βρήκε ο οδηγός ενός κάρου και τον μετέφερε σπίτι. Ο Πολ Σεζάν πέθανε από πνευμονία και επιπλοκές του διαβήτη στις 22 Οκτωβρίου το 1906, ενώ βρισκόταν στην Προβηγκία. Η τελευταία του κατοικία ήταν στο παλιό νεκροταφείο της πόλης του Άιξ-Εν-Προβάνς της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Σεζάν είχε γίνει πλέον θρύλος.
 
 
 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

«Είμαι έφηβος με διαβήτη τύπου 1 – να πώς επηρεάζει τη ζωή μου» από τη στήλη «Teen Talk» στο parents.com ένα παιδί περιγράφει την προσωπική του εμπειρία

Το ταξίδι του στον διαβήτη μας περιγράφει ένας έφηβος από την Αμερική