Πως η βιταμίνη D οδηγεί σε μείωση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους

Vitamin-D
Vitamin-D

Η Βιταμίνη D βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει τους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου και προάγει την ψυχική υγεία σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθηκε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», τον παιδίατρο και υποψήφιο διδάκτωρ, κ. Χρήστο Γιαννιό και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, και παρουσιάστηκαν στο 57ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδιατρικής Ενδορκινολογίας (ESPE, European Society for Pediatric Endocrinology).
Είναι πλέον γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα σε βαθμό που να θεωρείται επιδημία τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • Υπέρβαρα παιδιά 2-5 ετών 14,6%
  • Παχύσαρκα παιδιά 2-5 ετών 5,7%
  • Υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι 6-12 ετών 30,9%
  • Παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι 6-12 ετών 10,3%

Έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή και η παχυσαρκία είναι αιτία για:

  • Ινσουλινοαντοχή
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Υπέρταση
  • Διαταραχές του ενδοθηλίου
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας

Η παχυσαρκία ευθύνεται για σημαντική αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας και έχει πολύ υψηλό κόστος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές της.
Η έρευνα, ως στόχο είχε να διερευνήσει πώς η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της Βιταμίνης D επηρεάζει το σωματικό βάρος. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 220 υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι με έλλειψη Βιταμίνης D, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Όσοι ανήκαν στην ομάδα παρέμβασης, έλαβαν συγκεκριμένες δόσεις βιταμίνης μια φορά τη βδομάδα για 6 εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια έλαβαν δόση συντήρησης σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υποβιταμίνωσης D. Στην αρχή της μελέτης αξιολογήθηκαν οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D, η λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του θυροειδή, η καρδιακή λειτουργία, η αρτηριακή πίεση, η σύσταση του σώματος και η ψυχική υγεία. Οι ίδιες παράμετροι μετρήθηκαν 12 μήνες αργότερα.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης με βιταμίνη D είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και σωματικό λίπος, χαμηλότερες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης, και υψηλότερες συγκεντρώσεις HDL-χοληστερόλης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με βιταμίνη D παρουσίαζαν σε σημαντικά μικρότερο βαθμό άγχος, υπερκινητικότητα, έλλειψη προσοχής και επιθετική συμπεριφορά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D βελτίωσε τα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, την συμπεριφορά και το συναίσθημα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης της βιταμίνης D, σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειάς της, ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά στην ενήλικη ζωή, καθώς και να βελτιώνει την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής μελέτης κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη και επισημαίνει ότι, «Αν και τα αρχικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, υπάρχει έλλειψη στοιχείων για την ασφάλεια και τις μακροχρόνιες επιδράσεις της υποκατάστασής της, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό και να προγραμματίσετε μια εξέταση προσδιορισμού των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D».
Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στην μελέτη αυτή παρακολουθούνται στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’.
 
Πηγή: Free spirit, Childhood obesity.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
η λήψη αντικαταθληπτικών κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης
Περισσότερα

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journal πρόσφατα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης αυξάνεται με τη λήψη αντικαταθλιπτικών,…